Μενού
  • Α-
  • Α+

Το δικό του ισχυρό μήνυμα αποκλιμάκωσης της έντασης που επικρατεί στα σύνορα Ρωσία - Ουκρανίας, έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κάνοντας έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ακολουθήσουν την οδό του διαλόγου για να μην φτάσουμε σε έναν 3ο Παγκόσμιο πόλεμο! Ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του, την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι, τόνισε ότι πρέπει να επικρατήσουν η ειρήνη, η σταθερότητα και η δικαιοσύνη στην Ουκρανία, αφού οι συνέπειες μπορεί να είναι απρόβλεπτες.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Η επιμονή των ΗΠΑ για ρωσική εισβολή, η άρνηση της Ρωσίας και ο ρόλος του Σολτς

«Ο Θεός να φυλάξει, ένας τέτοιος πόλεμος σήμερα μπορεί να εξελιχθεί στον 3ο Παγκόσμιο πόλεμο, γι’ αυτό και καταβάλλονται έντονες προσπάθειες για να αποφευχθεί το μοιραίο, το οποίο θα οδηγήσει σε εκατόμβες θυμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτατος. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν υπάρχει δυνατή λύση για τη διατήρηση και τη διασφάλιση της ειρήνης εκτός από τον δρόμο του διαλόγου, ο οποίος καταργεί τις συνθήκες που οδηγούν στη βία και τον πόλεμο. Η ειρήνη προέρχεται από τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία. Μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας όσον αφορά τις ανθρώπινες υποθέσεις, ο λόγος της Εκκλησίας πρέπει να είναι ένα σαφές μήνυμα συμφιλίωσης και ειρήνης, αγάπης και δικαιοσύνης, αδελφοσύνης και αλληλεγγύης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Σε άλλο σημείο ο κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε: «Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση και να επιτραπεί σε όλους τους Ουκρανούς να ζήσουν αρμονικά. Τα όπλα δεν είναι η λύση. Αντίθετα, δεν μπορούν παρά να υποσχεθούν πόλεμο και βία, θλίψη και θάνατο». «Όπως είπε πρόσφατα ο αγαπημένος μας αδελφός Φραγκίσκος, ο Πάπας της Ρώμης: ''Ας μην ξεχνάμε: ο πόλεμος είναι τρέλα''. Όλοι οι λειτουργοί της Εκκλησίας, όλοι οι εκπρόσωποι των θρησκευτικών παραδόσεων, όλοι όσοι βρίσκονται σε θέση εξουσίας, όλοι οι άνθρωποι καλής θέλησης, ο καθένας από εμάς, οφείλουμε να απευθύνουμε έκκληση για μια ειρηνική επίλυση αυτής της επικίνδυνης κλιμάκωσης, σε επίπεδο ρητορικής αλλά και ενεργειών, η οποία επικρέμεται βαριά και δυσοίωνη πάνω από τον Ουκρανικό λαό. Η σιωπή και η αδιαφορία δεν είναι επιλογή. Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς διαρκή εγρήγορση. Επομένως, είμαστε όλοι ''καταδικασμένοι'' σε ειρήνη, που σημαίνει, προορισμένοι στον διαρκή αγώνα για την εγκαθίδρυση και την υπεράσπισή της. Είθε ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης να σας ευλογεί όλους»,  υπογράμμισε κλείνοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

 Δέσμευση Μπάιντεν σε Ζελένσκι για «γρήγορη και αποφασιστική» απάντηση στη Ρωσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «γρήγορα και αποφασιστικά» στην περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου. Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής ως απάντηση στη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η συνομιλία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε ένα εικοσιτετράωρο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν, με όλες τις πλευρές να δηλώνουν ότι παραμένουν στο «τραπέζι» του διπλωματικού διαλόγου.

Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις των περί ρωσικής εισβολής που υποστηρίζει η Δύση, η Μόσχα διατηρεί πάνω από 130.000 Ρώσους στρατιώτες με άρματα μάχης και αεροπορική δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας, εκ των οποίων οι περίπου 30.000 συμμετέχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας. Το Κίεβο ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, Κυριακή, ότι η Ουκρανία έλαβε 180 τόνους πυρομαχικών από τις ΗΠΑ για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας δήλωσε ότι έστειλε επίσης αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο, που περιλαμβάνει «το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Stinger».

Συνεδρίαση του ΟΑΣΕ εντός 48 ωρών ζητά η Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζήτησε τη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), επικαλούμενος την αποτυχία της Ρωσίας να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ουκρανίας για «λεπτομερείς εξηγήσεις σχετικά με στρατιωτικές δραστηριότητες στις περιοχές που γειτνιάζουν με το έδαφος της Ουκρανίας και στην προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία».

«Η Ρωσία απέτυχε να ανταποκριθεί στο αίτημά μας βάσει του εγγράφου της Βιέννης. Κατά συνέπεια, κάνουμε το επόμενο βήμα. Ζητάμε συνάντηση με τη Ρωσία και όλα τα συμμετέχοντα κράτη εντός 48 ωρών για να συζητήσουμε την ενίσχυση και την αναδιάταξή της κατά μήκος των συνόρων μας και προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία» έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Το Έγγραφο της Βιέννης -σειρά συμφωνιών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας μεταξύ των κρατών της Ευρώπης- που υπογράφηκε υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, ορίζει ότι «τα συμμετέχοντα κράτη θα (...) διαβουλεύονται και θα συνεργάζονται μεταξύ τους για τυχόν ασυνήθιστες και απρογραμμάτιστες δραστηριότητες των στρατιωτικών τους δυνάμεων εκτός των συνήθων τοποθεσιών τους, σε καιρό ειρήνης, που είναι στρατιωτικά σημαντικές». «Εάν η Ρωσία είναι σοβαρή όταν μιλά για το αδιαίρετο της ασφάλειας στον χώρο του ΟΑΣΕ, πρέπει να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για στρατιωτική διαφάνεια προκειμένου να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να ενισχύσει την ασφάλεια για όλους», είπε ο Κουλέμπα.

Δήμαρχος Κίεβο: «Μετά την Ουκρανία, σειρά έχουν τα κράτη της Βαλτικής»

«Ο Πούτιν επιδιώκει την παγκόσμια ισχύ και η Δύση πρέπει να γνωρίζει ότι μετά την Ουκρανία θα έρθει η σειρά των κρατών της Βαλτικής. Εμείς, είμαστε μόνο η αρχή», δήλωσε ο Βιτάλι Kλίτσκο, Δήμαρχος της πόλης του Κίεβο, στη Βild. «Είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα στην Ουκρανία, ο κόσμος πρέπει να μας συμπαρασταθεί τώρα», τόνισε ο ίδιος. Ο Κλίτσκο ελπίζει σε διεθνή βοήθεια και δηλώνει πως «όταν ο Όλαφ Σολτς και άλλοι αρχηγοί κρατών μιλούν τώρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, θα πρέπει να του ξεκαθαρίσουν ένα πράγμα: Ολόκληρη η χώρα μας θα αντισταθεί σε μια επίθεση και θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες». Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας ανακοίνωσε και πάλι ότι θα υπερασπιστεί την Ουκρανία σε περίπτωση ρωσικής εισβολής. Είπε κυριολεκτικά: «Θα υπερασπιστώ το Κίεβο, με ένα όπλο στο χέρι».

Ενόψει της μαζικής αύξησης των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα, ο Κλίτσκο προετοιμάζεται επί του παρόντος για μια πιθανή επίθεση: «Προπονούμαι συνεχώς, κάνω προηγμένη εκπαίδευση ως πρώην αξιωματικός και επικεφαλής της εδαφικής άμυνας», δήλωσε ο Κλίτσκο. «Πηγαίνω σε ένα σκοπευτήριο. Μπορώ να πυροβολήσω με σχεδόν οποιοδήποτε όπλο». Η ιδέα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ουκρανία είναι «τρομερή», δήλωσε ο Κλίτσκο. Η σκέψη ήταν τρομακτική, πρόσθεσε. «Αλλά υπάρχει ένα καλό ρητό: Αν θέλετε ειρήνη, να είστε έτοιμοι για πόλεμο».

Ρώσος πρέσβης στη Σουηδία: «Η Ρωσία δεν δίνει δεκάρα για τις κυρώσεις»

Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί, η δήλωση του Ρώσου πρέσβης στη Σουηδία, Βίκτορ Ταταρίντσεφ, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ, τόνισε πως η Μόσχα «δεν δίνει δεκάρα» για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τη Δύση στην περίπτωση μιας εισβολής στην Ουκρανία! «Συγχωρείστε με για την έκφραση, όμως δεν δίνουμε δεκάρα για όλες τις κυρώσεις τους», είπε ο Ταταρίντσεφ στην Aftonbladet. «Μας έχουν ήδη επιβάλει τόσες κυρώσεις και υπό μια έννοια είχαν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και τη γεωργία μας», σημείωσε ο ίδιος.

«Είμαστε ήδη αυτάρκεις και είμαστε ικανοί να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. (Για παράδειγμα) δεν έχουμε ιταλικά ή ελβετικά τυριά, όμως μάθαμε να παρασκευάζουμε ρωσικά τυριά, το ίδιο καλά, χρησιμοποιώντας ιταλικές ή ελβετικές συνταγές», εξήγησε ο ίδιος. «Οι νέες κυρώσεις δεν έχουν κάτι το θετικό, όμως δεν είναι το ίδιο άσχημες όπως η Δύση λέει», διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρέσβης. Για τον Ταταρίντσεφ, οι δυτικές χώρες δεν κατανοούν το ρωσικό πνεύμα: «Όσο περισσότερο η Δύση ασκεί πίεση στη Ρωσία τόσο ισχυρότερη θα είναι η ρωσική απάντηση». Πάντως, ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η Ρωσία επιχειρεί να αποφύγει έναν πόλεμο. «Αυτή είναι η πιο ειλικρινής επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας μας. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι άνθρωποι στη Ρωσία, είναι ο πόλεμος».

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας ακύρωσε διακοπές

O υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Ουάλας, επιστρέφει από τις διακοπές που είχε πάει στο εξωτερικό για να αντιμετωπίσει αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «επιδεινούμενη» κρίση στην Ουκρανία. Ο Ουάλας σχεδίαζε να περάσει το τριήμερο στο εξωτερικό με την οικογένειά του, αφότου επισκέφθηκε τη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα για διπλωματικές συνομιλίες. Το ITV News μετέδωσε πως ο υπουργός ανακοίνωσε την αλλαγή των σχεδίων του, αφότου ένας από τους δημοσιογράφους τους τον εντόπισε σε ένα ευρωπαϊκό θέρετρο και το τηλεοπτικό δίκτυο ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να σχολιάσει.

«Έχοντας επιστρέψει από τη Μόσχα νωρίς το Σάββατο το πρωί και επειδή ανησυχούμε για την επιδεινούμενη κατάσταση στην Ουκρανία, ακύρωσα το τριήμερο που είχα σχεδιάσει στο εξωτερικό με την οικογένειά μου και επιστρέφω», έγραψε ο Γουάλας στο Twitter. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κλήθηκε να αποπέμψει τον τότε υπουργό Εξωτερικών του Ντομινίκ Ράαμπ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αφότου πήγαν διακοπές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ και η βρετανική κυβέρνηση δυσκολεύτηκε να απομακρύνει τους υπηκόους της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA