Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε ένα διπλωματικό μπρα ντε φερ εξελίσσονται οι προσπάθειες αποτροπής του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, την ώρα που όλα δείχνουν ότι τα ρωσο - ουκρανικά σύνορα, είναι έτοιμα για «χτύπημα» ανά πάσα στιγμή και ενώ ήδη μετά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις, μήνυμα αποκλιμάκωσης στη Ρωσία, έστειλε και ο νέος Γερμανός καγκεκάριος, Ολαφ Σολτς.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: «Χε...καμε για τις κυρώσεις» απαντά Ρώσος διπλωμάτης στη Δύση

 

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε απόλυτα την ημέρα, όμως λέμε εδώ και κάποιο καιρό ότι βρισκόμαστε κοντά και μια εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει, μια μεγάλη στρατιωτική δράση θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Ρωσία στην Ουκρανία οποιαδήποτε ημέρα. Αυτό περιλαμβάνει την επόμενη εβδομάδα πριν από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων», σημείωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

 

Από την πλευρά του, πάντως, ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία την προσεχή Τετάρτη. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε ότι ο κίνδυνος μιας ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία είναι υψηλός και επικείμενος ώστε να δικαιολογήσει την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εξάλλου, η τηλεφωνική επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το Σάββατο φαίνεται πως δεν έφερε αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι διατηρούν ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους.

Κάλεσμα Σολτς σε Ρωσία για αποκλιμάκωση - Προειδοποίηση για κυρώσεις

Στο μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε την Κυριακή τη Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της κατάστασης την Ουκρανία και προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσει κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής, όπως μετέδωσε το Reuters. Οι δηλώσεις του Σολτς έρχονται την παραμονή ενός ταξιδιού στο Κίεβο τη Δευτέρα και στη Μόσχα την Τρίτη για συνομιλίες με τους προέδρους των δύο χωρών, με σκοπό να διασφαλιστεί η ειρήνη, η οποία αντιμετωπίζει μια «πολύ, πολύ σοβαρή απειλή», δήλωσε ο Σολτς.

 

«Η στρατιωτική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας που θέτει σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της θα οδηγήσει σε σκληρές αντιδράσεις και κυρώσεις που έχουμε προετοιμάσει προσεκτικά και που μπορούμε να θέσουμε άμεσα σε εφαρμογή, μαζί με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Σολτς σε σύντομες δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

Γερμανική κυβερνητική πηγή δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Γερμανία δεν αναμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη συνάντηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα, αλλά ελπίζει να αποκτήσει εικόνα για το τι ελπίζει να επιτύχει με τη στρατιωτική ενίσχυση στα σύνορα της Ουκρανίας. «O καγκελάριος θα καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε επίθεση στην Ουκρανία θα έχει βαριές συνέπειες και ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η ενότητα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας», δήλωσε η γερμανική κυβερνητική πηγή. Ο Σολτς θα πει στον Πούτιν ότι η αύξηση των στρατευμάτων θα μπορούσε «να ερμηνευθεί μόνο ως απειλή», δήλωσε η πηγή σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Βάσεις στα σύνορα της Πολωνίας φτιάχνουν οι ΗΠΑ 

Υπό τον φόβο να υπάρξει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ακόμη και τις επόμενες ημέρες πολλές χώρες έχουν εκδώσει οδηγία στους πολίτες τους να φύγουν από τη χώρα, με τη λίστα συνεχώς να μεγαλώνει. Όπως μετέδωσε το CNNi, ήδη Αμερικανοί και Πολωνοί αξιωματούχοι αναζητούν σημεία κοντά στα σύνορα για να βοηθήσουν τους Αμερικανούς, να φύγουν με ασφάλεια.

Μάλιστα, υπάρχει ήδη μια εγκατάσταση στην Πολωνία ενώ κατασκευάζονται και άλλες, που θα λειτουργήσουν ως προσωρινά καταφύγια τα οποία θα παρέχουν ανέσεις για διαμονή. Ακόμη, ανώτερος αξιωματικός είπε στο CNNi ότι το υπουργείο Άμυνας διέταξε 3.000 στρατιώτες να αναπτυχθούν στην Πολωνία, ενώ ήδη βρίσκονται στη χώρα 1.700, για να βοηθήσουν του Αμερικανούς πολίτες.

Οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή για την αποχώρηση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, σημειώνοντας ότι μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε «να αρχίσει ανά πάσα στιγμή και χωρίς προειδοποίηση».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA