Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε ψυχροπολεμική εποχή βυθίζεται η Ευρώπη καθώς η Ρωσία προχωρά το Σάββατο σε επίδειξη δύναμης με άσκηση των στρατηγικών δυνάμεων, δηλαδή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.Τις ρωσικές ασκήσεις θα επιβλέψει από το κέντρο επιχειρήσεων ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος παρουσία του Λευκορώσου ηγέτη Λουκασένκο στο Κρεμλίνο ειρωνεύτηκε τα δυτικά πολεμικά σενάρια που μέχρι τωρα διαψεύδονται. Νωρίτερα, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην ουκρανική πόλη, Ντονέτσκ, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, με τους πολίτες να απομακρύνονται από αυτή. 

Με την κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας να παραμένει τεταμένη, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν προληπτικά στην εκκένωση πληθυσμού από την ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς. Σημειώνουν πως πρόκειται για μέτρο προσωρινό προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άμαχοι.Η Ουάσιγκτον συνυπολογίζοντας τους Ρωσόφωνους μαχητές του Ντονμπάς, ανέβασε σε 190.000 τους Ρώσους στρατιώτες που είναι έτοιμοι να κινηθούν εναντίον του Κιέβου. Η Μόσχα διαψεύδει και απαιτεί εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ στη σημερινή συνάντηση στη Μόσχα με το Νίκο Δένδια. Το Βερολίνο προσπαθεί να καθησυχάσει τη Μόσχα, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον από το κόκπιτ ενός μαχητικού είπε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να αποφευχθεί μια καταστροφή για τη Ρωσία, την Ουκρανία και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Πολύ ισχυρή έκρηξη στο Ντόνετσκ - Τι αναφέρουν τα ΜΜΕ της Ρωσίας

Νέο διάγγελμα Μπάιντεν για την ουκρανική κρίση

Τηλεδιάσκεψη σε λίγη ώρα θα έχει ο Τζο Μπάιντεν με τους Ευρωπαίους ηγέτες αναφορικά με την ουκρανική κρίση. Στις ΗΠΑ συνεχίζουν να μην βλέπουν κάποιο σημάδι αποκλιμάκωσης και πιστεύουν πως η Ρωσία παίζει με τη φωτιά. Την Πέμπτη είχε προειδοποιήσει εκ νέου ότι η ρωσική απειλή είναι μεγάλη. 

Ερωτηθείς για το πόσο υψηλή είναι η απειλή για μια ρωσική εισβολή αυτή την στιγμή, ο Μπάιντεν απάντησε «είναι πολύ υψηλή». Ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία δεν έχει απομακρύνει τις δυνάμεις της από τα ουκρανικά σύνορα και οι ΗΠΑ έχουν λόγους να πιστεύουν ότι η Μόσχα διεξάγει καλυμμένες επιχειρήσεις για να δικαιολογήσει μια εισβολή στην Ουκρανία. Εξέφρασε πάντως την πεποίθησή του ότι μια διπλωματική λύση παραμένει δυνατή και σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, να κάνει μια δήλωση την Πέμπτη στα Ηνωμένα Έθνη. «Θα παρουσιάσει τον δρόμο από εδώ και πέρα», ανέφερε.

Το «έσχατο χαρτί» της Ρωσίας μπορεί να είναι και το πιο εκρηκτικό

Μία «επίθεση χωρίς όπλα». Η απειλή αναγνώρισης της ανεξαρτησίας εδαφών υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία που κραδαίνει η Μόσχα είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, ικανό να εκβιάσει την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ ή να την καταστρέψει. Εν μέσω της κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, οι Ρώσοι βουλευτές κάλεσαν την Τρίτη τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία φιλορωσικών εδαφών της βιομηχανικής κοιλάδας του Ντονμπάς που συνορεύει με τη Ρωσία: Του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, που έχουν αυτοανακηρυχθεί «δημοκρατίες».

Μέσα σε οκτώ χρόνια, ο πόλεμος ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα έχει αφήσει πάνω από 14.000 νεκρούς. Η ένταση των συγκρούσεων έχει μειωθεί σημαντικά μετά τις συμφωνίες του Μινσκ το 2015, αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία υπό γαλλογερμανική μεσολάβηση. Αντίθετα, η πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης βρίσκεται σε αδιέξοδο και κάθε στρατόπεδο κατηγορεί το άλλο ότι μπλοκάρει τον δρόμο προς την ειρήνη.

Μία ρωσική αναγνώριση των εδαφών των αυτονομιστών θα σήμαινε το τέλος της διαδικασίας αυτής, διότι οι συμφωνίες του Μινσκ έχουν ως στόχο ακριβώς την επιστροφή των περιοχών αυτών στην ουκρανική κυριαρχία. «Η Μόσχα θα είχε την πλήρη ευθύνη για την καταστροφή των συμφωνιών του Μινσκ», δήλωσε αξιωματούχος της ουκρανικής διπλωματίας στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). «Θα ήταν μία μη διαχειρίσιμη κατάσταση, μία μορφή επίθεσης χωρίς όπλα και αποξήλωσης χωρίς όπλα της ενότητας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας», συνόψισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA