Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μάχη της Ίβο Τζίμα ήταν μια από τις πιο φονικές και σημαντικές μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Και γίνεται ακόμα πιο σημαντική αν σκεφτεί κανείς πως όλο αυτό έγινε για τα μόλις 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα της έκτασής του. Το νησάκι αυτό απέχει μόλις 650 ναυτικά μίλια από το Τόκιο και αυτό το έκανε ιδιαίτερα κρίσιμο τόσο για τους Ιάπωνες όσο και για τους Αμερικανούς.

Μια ημέρα σαν σήμερα, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της μάχης, έγινε ένα περιστατικό που τη σημάδεψε. Πρόκειται για μια φωτογραφία. Εμβληματική πολεμική φωτογραφία η οποία αποδείχθηκε... στημένη.

Η θρυλική μάχη της Ίβο Τζίμα

Το πρωί της 19ης Φεβρουαρίου 1945 στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπολύουν επίθεση σε βάρος των Ιαπώνων οι οποίοι υπερασπίζονται το νησί Ίβο Τζίμα. Περίπου 110.000 Αμερικανοί από τη μια και περίπου 22.000 Ιάπωνες από την άλλη. Σημείο στρατηγικής σημασίας ο λόφος Σουριμπάτσι ύψους μόλις 166 μέτρων. Αυτός ο λόφος είναι το μήλον της εριδος και οι στρατιώτες των ΗΠΑ τον καταλαμβάνουν μετά από μια τετραήμερη μάχη επικών διαστάσεων.

Μια ημέρα σαν σήμερα, λοιπόν, οι στρατιώτες των ΗΠΑ ανεβαίνουν στον λόφο Σουριμπάτσι και υψώνουν τη σημαία της χώρας τους. Η φωτογραφία που βγάζει ο φωτογράφος του Associated Press, Τζο Ρόζενταλ είναι εμβληματική. «Μιλάει» στην καρδιά κάθε Αμερικανού και εξυψώνει το ηθικό μιας ολόκληρης χώρας σε ένα εξαιρετικό κρίσιμο σημείο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Έγιναν έτσι ακριβώς, όμως, τα πράγματα;

Τι πραγματικά έγινε στο λόφο Σουριμπάτσι

Όχι, τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. Σε μια κίνηση που θα έπρεπε να διδάσκεται στα πανεπιστήμια για το πως μπορείς να εκμεταλλευτείς υπέρ σου μια κατάσταση. Οι ΗΠΑ είχαν ανάγκη από μια νίκη – σύμβολο. Αλλά εκτός από τη νίκη χρειαζόταν και το σύμβολο. Τη νίκη την είχαν. Το σύμβολο ήταν ο λόφος και η σημαία. Οι στρατιωτικοί διοικητές που βρίσκονται στην Ίβο Τζίμα, εκμεταλλεύονται την παρουσία του Τζο Ρόζενταλ στο σημείο και πριν ακόμα οι μάχες τελειώσουν και ολοκληρωθεί η κατάληψη του λόφου, βάζουν έξι στρατιώτες να υψώσουν την αμερικάνικη σημαία. Η πρώτη, ωστόσο, ήταν μικρή και η φωτογραφία ήταν καλή μεν αλλά δεν είχε αυτό το κάτι… ηρωικό. Μικρή σημασία έχει. «Ποτέ μην αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια καλή ιστορία» λένε κάποιοι.

Η σημαία που υψώθηκε κατεβαίνει με συνοπτικές διαδικασίες. Περιμένουν αρκετή ώρα μέχρι να βρεθεί μια μεγαλύτερη και «ξαναπάνε» τη... σκηνή! Ο Ρόζενταλ καταφέρνει να βγάλει μια από τις εμβληματικότερες πολεμικές φωτογραφίες όλων των εποχών η οποία αμέσως μπαίνει στην υπηρεσία της προπαγάνδας.

Τζον Μπράντλεϊ, Ρενέ Γκανιόν, Άιρα Χέιζ, Χένρι Χάνσεν, Μάικλ Στρανκ και Φράνκλιν Σούσλι. Αυτά είναι τα ονόματα των έξι στρατιωτών που ύψωσαν (και ξανα-ύψωσαν) τη σημαία των ΗΠΑ στο λόφο. Ο Τζον Μπράντλεϊ ουδέποτε συμμετείχε στην έπαρση. Ο Χάρολντ Σουλτς ήταν ο έκτος στρατιώτης. Το εκπληκτικό, ωστόσο, ήταν πως ο Σουλτς πέθανε χωρίς ποτέ να μιλήσει γι αυτό ή να διεκδικήσει μερίδιο της δημοσιότητας. Η αποκατάσταση έγινε όταν αυτός πλέον είχε πεθάνει.

Οι μάχες ολοκληρώθηκαν περίπου ένα μήνα αργότερα. Στις 26 Μαρτίου αλλά και αυτό μικρή σημασία έχει. Μάλλον... Οι ΗΠΑ συνολικά έχασαν περίπου 6.000 στρατιώτες ανάμεσα σε αυτούς και τρεις από τους έξι που ύψωσαν τη σημαία. Την ίδια ώρα, πίσω στις ΗΠΑ, η φωτογραφία έκανα καλά τη «δουλειά» της, ανύψωσε το πατριωτικό ηθικό των αμερικανών οι οποίοι αγόραζαν με το.. κιλό τα πολεμικά ομόλογα. Η στρατιωτική διοίκηση της χώρας έκρινε πως έπρεπε να εμφανιστούν και οι ήρωες, οπότε στους τρεις επιζήσαντες δόθηκε φύλλο πορείας για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να μετατραπούν σε... περιφερόμενο τσίρκο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA