Μενού
  • Α-
  • Α+

Στους 6 είναι οι νεκροί στην ανατολική Ουκρανία από τα ρωσικά πυρά. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, οι 2 νεκροί Ελληνες ομογενείς χτυπήθηκαν από τους βομβαρδισμούς στο χωριό Σαρτανά και οι άλλοι 4 νεκροί ομογενείς δέχθηκαν πυρά στο χωριό Μπουχάς. 

Πάντως, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα - μετά το διάβημα του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια - δεν επιβεβαιώνει τους βομβαρδισμούς σε αμάχους και διαψεύδει ότι οι Ελληνες ομογενείς έπεσαν νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς. «Δεν χτυπάμε αμάχους», επαναλαμβάνουν οι Ρώσοι. 

Μετά τον θάνατο των ομογενών ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε τα εξής: «Εκφράζουμε την οδύνη μας για τον θάνατο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά της Ουκρανίας, όπως και τον αποτροπιασμό μας για τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Την είδηση των τεσσάρων Ελλήνων στο χωριό Μπουχάς επιβεβαίωσε και το υπουργείο Εξωτερικών, με επίσημη ανακοίνωσή του. «Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αδόκητο θάνατο τεσσάρων ομογενών στο χωριό Μπουγάς, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βορείως της Μαριούπολης. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους και καταδικάζουμε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι στο χωριό Σαρτανά βρέθηκαν δύο νεκροί Έλληνες ομογενείς και άλλοι έξι τραυματίες από αεροπορικό βομβαρδισμό, περίπου δέκα χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει: «Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ' επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας».

Ρωσική πρεσβεία: Ο ουκρανικός στρατός σκότωσε τους αμάχους 

Σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία μετά το τραγικό περιστατικό υποστήριξε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της ότι  ο «ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα».

Αναλυτικα η ανακοίνωση της πρεσβείας: «Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς. Από την πλευρά μας, με την πλήρη υπευθυνότητα διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Εμείς δε βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές. Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν.

Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα, ακόμα και με βαρέα όπλα, κατά αμάχων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο.

Προειδοποιούμε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι πιθανό να χρησιμοποιεί την Ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία, ακριβώς για να προκαλέσει και να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό».

Πολύ σκληρό βίντεο από τους νεκρούς Ελληνες στο χωριό Σαρτανά 

Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που κατέγραψε το Reader στο χωριό Σαρτανά στην Ουκρανία που βρίσκεται υπό ρωσική εισβολή με τα πτώματα των Ελλήνων να κείτονται στο δρόμο ύστερα από τον αεροπορικό βομβαρδισμό από ρωσικό μαχητικό σε κατοικημένη περιοχή. Τα κατάλοιπα του βομβαρδισμού είναι αποκαρδιωτικά και εκτός από τους νεκρούς φαίνεται το ρημαγμένο τοπίο από τα ρωσικά πυρά που δέχτηκε το χωριό από αέρος.

Την είδηση του θανάτου των Ελλήνων επιβεβαίωσαν ο περιφερειάρχης της Μαριούπουλης και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας. Σημειώνεται, ότι το 2014 το χωριό είχε βληθεί από όλμους που χτύπησε πομπή κηδείας και είχαν σκοτωθεί 7 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί άλλοι 17. Την ευθύνη είχαν αναλάβει οι αυτονομιστές

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA