Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενώ το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας ήταν στραμμένα στις συνομιλίες που ξεκίνησαν σήμερα (28/2) στο «Aleksandrovka - Vilcha» της πόλης Γκόμελ της Λευκορωσίας για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων φαίνεται πως δεν έφεραν -τουλάχιστον μέχρι τώρα- τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτό προκύπτει από πολλούς παράγοντες με πρώτο και κύριο το γεγονός ότι ο επόμενος κύκλος εργασιών θα καθυστερήσει για τουλάχιστον 48 ώρες, βάσει πληροφοριών ρωσικών ΜΜΕ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τις δύο πλευρές, η επόμενη συνάντηση θα μπορούσε να γίνει «...μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες» και σε διαφορετικό έδαφος, αφού θα πραγματοποιηθεί στα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας με τις εχθροπραξίες την ίδια ώρα να συνεχίζονται στο πεδίο του πολέμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο διπλωματικό σκέλος.  

Οι σημερινές σχεδόν επτάωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ των αξιωματούχων ολοκληρώθηκαν με τις ειρηνευτικές αντιπροσωπείες να αναχωρούν για τις χώρες τους με προτεραιότητα να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις στο εσωτερικό τους σχετικά με τις περαιτέρω αποφάσεις και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, το γεγονός ότι οι δύο πλευρές δεν έφτασαν σε συμφωνία μέσα στον πρώτο κύκλο διεργασιών, σημαίνει δύο πράγματα: 

  • Είτε υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια,
  • είτε οι δύο πλευρές δεν είναι έτοιμες να φτάσουν σε συμφωνία

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες τεράστιες εκρήξεις στο Κίεβο - Αυξάνονται οι νεκροί

Ουκρανία: «Εξαιρετικά αδιάλλακτη η Ρωσία»

Η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την Ρωσία ζήτησε την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς. Το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση έδωσε ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ: «Τα μέρη όρισαν μια σειρά θεμάτων προτεραιότητας, στα οποία έθεσαν ορισμένες προτάσεις. Για να μπορέσουν οι αποφάσεις αυτές να έχουν κάποιες δυνατότητες προσαρμογής σε υλικοτεχνικές λύσεις, οι αντιπροσωπείες πηγαίνουν στις πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, καθώς η ρωσική πλευρά παραμένει εξαιρετική αδιάλλακτη».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ρωσία: «Απομένει μακρύς δρόμος για τη συμφωνία»

Παρά τη «γρήγορη συμφωνία» που ήθελαν οι Ρώσοι, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ακούγονταν βομβαρδισμοί τόσο στο Κίεβο όσο και σε άλλες πόλεις, όπως η Μαριούπολη. Με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων να παραμένει... θολό, οι Ρώσοι, αφήνουν να εννοηθεί πως θεωρούν τις μακράς διάρκειας διαπραγματεύσεις «χάσιμο χρόνου» και ότι αυτό ίσως να αποτελεί και ένα «κρυφό χαρτί» της Δύσης στην προσπάθεια να πλήξουν το προφίλ της Ρωσίας. Ο διαπραγματευτής, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι από την πλευρά του, είπε στους δημοσιογράφους ότι «...η ρωσική και η ουκρανική πλευρά βρήκαν ορισμένα σημεία επαφής πάνω στα οποία οι δύο χώρες θα μπορούσαν να χτίσουν κοινές θέσεις, όμως, ακόμη απομένει μακρύς δρόμος». 

Πούτιν σε Μακρόν: Οι 4 όροι και η... αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας

Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός του Βλαντίμιρ Πούτιν που αποκάλεσε τη Δύση «αυτοκρατορία ψεμάτων» και η επιβεβαίωση του Κρεμλίνου για αυξημένη επιφυλακή των πυρηνικών δυνάμεων αποτροπής, δίνει εικόνα... σύγκρουσης και όχι σύμπλευσης. Ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, είπε ανοιχτά ότι ζητεί «...την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την ''αποναζιστικοποίηση'' της ουκρανικής κυβέρνησης και ένα ουδέτερο καθεστώς του Κιέβου, ως προϋπόθεση για τον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, η επικοινωνία διήρκησε μιάμιση ώρα και όπως μετέδωσε το RT ο Πούτιν επανέλαβε τους τέσσερις όρους που θέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο που μαίνεται για 5η μέρα.

Οι τέσσερις όροι είναι οι εξής:

  • Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  • Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Σημειώνεται πως ο Ρώσος πρόεδρος αρχικά απαίτησε έναρξη διαπραγματεύσεων μόνο με την προϋπόθεση να παραδώσουν τα όπλα οι Ουκρανοί, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε πως δεν συνομιλεί με «ναζιστές και ναρκομανείς», αφήνοντας βεβαίως αιχμές για την κυβέρνηση της Ουκρανίας, την οποία μάλιστα κάλεσε τον ουκρανικό λαό και στρατό να ανατρέψουν.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον των αμάχων, να διαφυλαχθούν οι πολιτικές υποδομές και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στους οδικούς άξονες στην Ουκρανία, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ελιζέ. Και στα τρία αυτά σημεία ο Πούτιν «επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να δεσμευτεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες, με τον Ρώσο πρόεδρο να συμφωνεί. Τις τελευταίες ώρες ο Μακρόν συνομίλησε επίσης «πολλές φορές» με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναψε «φωτιές» ο Ζελένσκι με την αίτηση για ένταξη στην Ε.Ε.

Νωρίτερα, η φωτογραφία η οποία απεικονίζει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υπογράφει την αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άναψε φωτιές στις συζητήσεις με τη Ρωσία. Η συγκεκριμένη φωτογραφία δημοσιεύθηκε σε λογαριασμό του ουκρανικού κοινοβουλίου στο twitter, κάνοντας λόγο για μία ιστορική στιγμή. Η Ουκρανία δήλωσε ότι επιθυμεί κατάπαυση του πυρός και ρωσική απόσυρση. Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε προβεί σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμα στο οποίο απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επείγουσα ένταξη της χώρας στο μπλοκ των 27 μελών υπό ειδικές διαδικασίες. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) Ana Pizonero, τόνισε νωρίτερα τη Δευτέρα πως αν η Ουκρανία υπογράψει το αίτημα ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ε.Ε και να γίνει αποδεκτή και από τις 27 χώρες. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Τι αναφέρει η αίτηση

Πρόεδρος της Ουκρανίας

28 Φεβρουαρίου 2022, Κίεβο

Η εξοχότητά σας!

Με την παρούσα επιστολή, η Ουκρανία, ως ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τις αξίες που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει την τιμή να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 49 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισυνάπτεται κοινή δήλωση των εκπροσώπων των αρχών της Ουκρανίας σχετικά με την αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

με εκτιμιση

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Εξοχότατε κ. Emmanuel Macron, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Παρίσι

Αντίγραφα: Η Αυτού Εξοχότητα κ. Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η Εξοχότητά της κα Ursula von der Leyen προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Εξοχότητά της κα Roberti Mezoli, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Βρυξέλλες

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ακόμα ότι 4.500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη και 16 παιδιά έχουν σκοτωθεί ενώ άλλα 45 ε έχουν τραυματιστεί.

Η Ρωσία απαγόρευσε πτήσεις από την Ελλάδα και άλλες 35 χώρες

Στο μεταξύ, η Ρωσία απάντησε στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία απαγορεύοντας τις πτήσεις από 36 χώρες. Οι πτήσεις των Ευρωπαίων προς την Ασία αναμένεται να δυσκολέψουν πλέον ενώ θα επηρεαστούν τόσο οι πτήσεις από την Ιαπωνία προς την Ευρώπη και από το Λονδίνο προς την Σιγκαπούρη. Μεταξύ άλλων, η Μόσχα κλείνει τον εναέριο χώρο σε Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Κανάδα και Βρετανία. 

Αναλυτικά οι χώρες:

  1. Αυστρία
  2. Αλβανία 
  3. Ανγκουίλα
  4. Βέλγιο 
  5. Βουλγαρία
  6. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι 
  7. Βρετανία
  8. Ουγγαρία
  9. Γερμανία
  10. Γιβραλτάρ
  11. Ελλάδα
  12. Δανία (Γροιλανδία, Νησιά Φερόε) 
  13. Νήσος Τζέρσεϊ 
  14. Ιρλανδία
  15. Ισλανδία
  16. Ισπανία
  17. Ιταλία
  18. Καναδάς 
  19. Κύπρος 
  20. Λετονία 
  21. Λιθουανία
  22. Λουξεμβούργο 
  23. Μάλτα
  24. Ολλανδία
  25. Νορβηγία 
  26. Πολωνία
  27. Πορτογαλία
  28. Ρουμανία
  29. Σλοβακία 
  30. Σλοβενία
  31. Φινλανδία 
  32. Γαλλία
  33. Κροατία 
  34. Τσεχία
  35. Σουηδία 
  36. Εσθονία 

Νωρίτερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) εξέδωσε αεροπορική οδηγία για την απαγόρευση χρήσης του Εθνικού Εναέριου Χώρου (FIR Αθηνών) από ρωσικούς αερομεταφορείς εφαρμόζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα η notam προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Αεροσκάφη Ρωσικής ιδιοκτησίας, Ρωσικών αεροπορικών εταιρειών (AOC) ή Ρωσικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ απαγορεύεται να προσγειωθούν, να απογειωθούν, να εισέρχονται και να πραγματοποιούν διελεύσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.
  • Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, νοσοκομειακές πτήσεις και πτήσεις για σκοπούς έρευνας και διάσωσης κατόπιν έγκρισης της Ελληνικής κυβέρνησης καθώς και όλες οι πτήσεις αεροσκαφών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 
  • Η notam θα έχει τρίμηνη διάρκεια και ισχύει ήδη από σήμερα Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.  

«Τα αεροσκάφη από την Ρωσία πλέον δεν θα μπορούν να προσγειώνονται, ούτε να απογειώνονται αλλά ούτε και να υπερίπτανται του εναέριου χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανακοίνωσε την Κυριακή (27/2) η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και οι Ουκρανοί αγωνίζονται γενναία για τη χώρα τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει για άλλη μια φορά την υποστήριξή της προς την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά του επιτιθέμενου - της Ρωσίας του Πούτιν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προτείνουμε την απαγόρευση όλων των αεροσκαφών που ανήκουν στη Ρωσία, είναι νηολογημένα στη Ρωσία ή ελέγχονται από τη Ρωσία. Τα αεροσκάφη αυτά δεν θα μπορούν πλέον να προσγειώνονται, να απογειώνονται ή να πετούν πάνω από το έδαφος της ΕΕ. Αυτό θα ισχύει για κάθε αεροσκάφος που ανήκει, ναυλώθηκε ή ελέγχεται με άλλο τρόπο από ρωσικό νομικό ή φυσικό πρόσωπο. Ο εναέριος χώρος μας θα είναι κλειστός για κάθε ρωσικό αεροπλάνο - και αυτό περιλαμβάνει τα ιδιωτικά τζετ των ολιγαρχών», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.

ΗΠΑ: Απαντούν στην απόφαση Πούτιν να θέσει σε επιφυλακή τα πυρηνικά της Ρωσίας

Απαντώντας στην απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε ετοιμότητα μάχης τις πυρηνικές οπλικές δυνάμεις της χώρας, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν βλέπουν κανένα λόγο να αλλάξουν τα επίπεδα πυρηνικής ετοιμότητάς τους τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η κίνηση του Πούτιν ήρθε μετά τη διεθνή καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και την επιβολή σκληρών κυρώσεων και τη στήριξη προς τους Ουκρανούς μέσω της αποστολής στρατιωτικού υλικού.

«Δεν έχουμε αλλάξει το επίπεδο ετοιμότητάς μας, ούτε και τις εκτιμήσεις μας σε αυτό το πεδίο, όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη δική μας χρήση τέτοιου είδους απειλών», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Πσάκι σε συνέντευξή της στο MSNBC.  

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Reuters, οι 400 πυρηνικοί χερσαίοι πύραυλοι που έχουν διαρκώς παρατεταγμένους οι ΗΠΑ βρίσκονται επί μονίμου βάσης σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εκτοξευθούν πολύ σύντομα με σχετική εντολή του εκάστοτε αμερικανού προέδρου που είναι και ο μόνος που έχει την εξουσία να λάβει αυτή την απόφαση. Την ίδια ώρα, από το Βερολίνο, εξέφρασαν την θέση πως: «Μπορεί η Γερμανία να μην διαθέτει πυρηνικά όπλα, όμως, σε περίπτωση που η Ρωσία κάνει χρήση πυρηνικών όπλων, θα διαθέσουμε τα αεροπλάνα μας για τη μεταφορά αντίστοιχων οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ, προκειμένου να πλήξουμε τη Ρωσία με το ίδιο νόμισμα».

 

Υπουργός άμυνας της Ουκρανίας: «Φύγετε χωρίς όπλο γιατί δεν θα υπάρξει έλεος»

Στο μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας (28/2), ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ρεζνίκοβ, με μια ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ήρθε να ρίξει περισσότερο λάδι στο ήδη... φλεγόμενο τοπίο. «Κάνω έκκληση στους Ρώσους στρατιώτες και αξιωματικούς: Ήρθατε στη γη μας για να σκοτώσετε και να πεθάνετε. Όσοι δεν θέλετε να είστε δολοφόνοι και να πεθάνετε μπορείτε να σωθείτε. Μην ακολουθείτε τις εγκληματικές εντολές αυτών που σας λένε ψέματα για την Ουκρανία και τους Ουκρανούς.

Σας εγγυόμαστε πλήρη αμνηστία και οικονομική αποζημίωση εάν καταθέσετε εθελοντικά τα όπλα σας. Η Ουκρανία είναι μια πολιτισμένη χώρα. Όλοι οι κρατούμενοι είναι ασφαλείς, βοηθούνται. Ήδη επικοινωνούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Έχετε την ευκαιρία να ξεκινήσετε μια νέα ζωή. Κάντε τη σωστή επιλογή. Φύγετε χωρίς όπλο με λευκή σημαία. Πείτε την κωδική λέξη - «εκατομμύριο». Ζήστε μια ζωή. Αγκαλιάστε την οικογένειά σας. Για όσους θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται σαν κατακτητές - δεν θα υπάρξει έλεος».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA