Μενού
  • Α-
  • Α+

Αν και όταν έφυγαν από την Ελλάδα για την Ουκρανία γνώριζαν ότι πάνε στον πόλεμο... ίσως δεν πίστευαν ότι θα φτάσουν στο σημείο να τους σημαδεύουν με τα όπλα, να δεχτούν πυρά, άρματα μάχης να στρέψουν την κάννη επάνω τους και ελεύθεροι σκοπευτές να τους έχουν «κλειδώσει» ως στόχους! Ο λόγος για τους Ελληνες απεσταλμένους που το βράδυ της Τετάρτης έζησαν τον εφιάλτη, όταν σαν σε σκηνή από πολεμική ταινία, βρέθηκαν «μπλοκαρισμένοι» από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά τη διαδρομή της διαφυγής του ελληνικού κομβόι από τη Μαριούπολη. Και μπορεί να υπήρχαν όλες οι διαβεβαιώσεις μετά την ανταλλαγή επίσημων εγγράφων ότι η ελληνική πομπή αποτελούμενη από 21 αυτοκίνητα με τους 82 Ελληνες δεν θα δεχτεί επίθεση, όμως, κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε. 

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΣΚΑΪ στην Ουκρανία, Σταύρο Ιωαννίδη, οι Ελληνες που μετακινήθηκαν με την αυτοκινητοπομπή που ξεκίνησε από την Μαριούπολη και έφτασε στην Ζαπορίζια βίωσαν ώρες αγωνίας. «Το καλό είναι πως είμαστε όλοι ασφαλείς, όλοι οι συνάδελφοι. Δεν έχει χτυπήσει κανείς αλλά ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία. βρεθήκαμε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά», ήταν τα πρώτα λόγια του δημοσιογράφου και στη συνέχεια περιέγραψε τις τρομακτικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν κατά το πολύωρο ταξίδι τους: 

«Στην εναλλακτική διαδρομή που ακολουθήσαμε, επειδή είχε κατεδαφιστεί μια γέφυρα 5 χλμ μακριά από την Μαριούπολη ξαφνικά σταματάμε σε έναν χωματόδρομο. Βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να περάσουμε και ακούμε πυροβολισμούς. Οι σφαίρες σφύριζαν δίπλα μας. Ακούγαμε τον ήχο του μετάλλου που χτυπάει η σφαίρα. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ποιος πυροβολούσε και έπρεπε αμέσως να κάνουμε αναστροφή και να φύγουμε. Ήταν πολύ δύσκολο γιατί ήμασταν 30 αυτοκίνητα»

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυροβόλησαν το ελληνικό κομβόι στη διαδρομή από τη Μαριούπολη

Αυτή ήταν μόνο μία από την δύσκολη στιγμή που έζησαν, όπως είπε: «Σε ένα από τα checkpoint βρήκαμε έναν ουλαμό με ρωσικά τεθωρακισμένα. Κατέβηκε ο πρέσβης μας για να διαπραγματευτεί και ξαφνικά βλέπουμε την κάννη του άρματος να σημαδεύει το κομβόι και άλλους 30 στρατιώτες να έχουν στραμμένα τα όπλα τους πάνω μας. Εκεί παγώσαμε και παραμείναμε ακίνητοι. Είχαμε πραγματικά κοκκαλώσει. Υπήρχε ελεύθερος σκοπευτής που διαρκώς βλέπαμε ότι κοιτούσε τα αυτοκίνητα το ένα πίσω από το άλλο. Τελικά ήρθε μετά από λίγη ώρα ο υπεύθυνος του ουλαμού, συνομίλησε με τον διαπραγματευτή και τον πρέσβη έλεγξαν τα χαρτιά μας και περάσαμε».

«Τα πρώτα αυτοκίνητα δέχτηκαν πυροβολισμούς»

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στην τηλεόραση του Open ο πολεμικός ανταποκριτής Σωτήρης Δανέζης για τα όσα έζησαν πριν από λίγο οι Έλληνες που έφυγαν από τη Μαριούπολη, υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ έχει χαθεί η επικοινωνία με κάποια από τα 21 οχήματα της πομπής. Με βάση τις πληροφορίες από το κομβόι, τα πρώτα αυτοκίνητα ήταν αυτά που δέχτηκαν πυρά. 

https://www.instagram.com/p/CamPDQ6LxqV/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Σύμφωνα με το MEGA, άρμα μάχης έστρεψε το κανόνι του εναντίον του αυτοκινήτου που μετέφερε τη δημοσιογραφική αποστολή του καναλιού. Υπήρξαν προειδοποιητικοί πυροβολισμοί ακόμη και στα λάστιχα! Επικράτησε ψυχραιμία με αποτέλεσμα, μετά τον σχετικό έλεγχο να αφεθούν ελεύθεροι οι Ελληνες πολίτες για να συνεχίσουν τη διαδρομή (και αφού αναγκάστηκαν να αλλάξουν λάστιχο). Λίγο αργότερα, τα απρόοπτα για την αποστολή του καναλιού συνεχίστηκαν, αφού η πρώτη επόμενη γέφυρα που βρήκε μπροστά του ήταν... βομβαρδισμένη. Τελικά, η αποστολή του MEGA έφτασε με ασφάλεια στη Ζαπορίζια από άλλη διαδρομή.

«Σκοπευτές μάς σημάδευαν»

«Δεν ήθελαν να περάσουμε. Ειδικοί σκοπευτές μάς κοίταζαν και σημάδευαν. Υπήρχαν παιδιά. Οι έλεγχοι είναι μεγάλοι. Ακούγονταν εμβατήρια στη Ζαπορίζια», έτσι περιέγραψε την έως τώρα διαδρομή ο δημοσιογράφος του Alpha στη Μαριούπολη, Αλέξης Κουβέλης. «Δεν συναντήσαμε εμπόδια στην έξοδο από τη Μαριούπολη. Πέντε χιλιόμετρα αργότερα άρχισαν τα προβλήματα. Οι Ρώσοι στρατιώτες μάς σημάδευαν με τα όπλα. Αιφνιδιάστηκαν. Συναντήσαμε πολλά μπλόκα Ρώσων αυτονομιστών». 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτοκίνητο με το οποίο απομακρύνθηκαν οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΙ έμεινε από καύσιμα και έτσι απόψε θα μείνουν στη Ζαπορίζια. Εκεί βρίσκονται επίσης τα οχήματα που μετέφεραν τους απεσταλμένους του Star, του Alpha, του Open, του ΑΝΤ1, του MEGA και της ΕΡΤ. Προβλήματα με καύσιμα και λάστιχα αντιμετώπισαν και άλλα αυτοκίνητα, ενώ ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 μετέδωσε πως κάποια λάστιχα έσκασαν από πυροβολισμούς. Στόχος για το βράδυ της Τετάρτης, ήταν η ελληνική αποστολή να διανυκτερεύσει στη Ζαπορίζια. Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA