Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενα τζαμί που φιλοξενούσε αμάχους, μεταξύ των οποίων Τούρκοι, βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη, όπου χιλιάδες άνθρωποι πολιορκούνται εδώ και ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Το τζαμί του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και της συζύγου του Ροξελάνα στη Μαριούπολη βομβαρδίστηκε από τους ρώσους εισβολείς», ανέφερε το υπουργείο με μήνυμα στο Twitter. «Περισσότεροι από 80 ενήλικοι και παιδιά φιλοξενούνται εκεί, μεταξύ των οποίων Τούρκοι πολίτες», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει πότε έγινε ο βομβαρδισμός κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ιδιο σκηνικό και στην πόλη Μικολάιφ, η οποία φέρεται να σφυροκοπήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, με τους βομβαρδισμούς να πλήττουν, μεταξύ άλλων, ένα κέντρο φροντίδας καρκινοπαθών και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Τα παράθυρα του κέντρου φροντίδας καρκινοπαθών, που είχε προσφάτως ανακαινισθεί κι όπου καρκινοπαθείς υποβάλλονται σε ημερήσιες χημειοθεραπείες, έσπασαν.

«Βομβάρδισαν πολιτικές ζώνες, χωρίς κανέναν στρατιωτικό στόχο. Εδώ υπάρχει ένα νοσοκομείο, ένα ορφανοτροφείο, ένα οφθαλμολογικό κέντρο», όλα τους βρίσκονταν στη συνοικία Ινγκούλσκι, στο βόρειο τμήμα της πόλης, είπε ο Ντμίτρο Λαγκότσεφ, επικεφαλής του νοσοκομείου. Τη στιγμή των πληγμάτων, κανένας ασθενής, ούτε υγειονομικός, δεν βρίσκονταν στο κέντρο κατά του καρκίνου. Όμως, στο οφθαλμολογικό νοσοκομείο υπήρχαν ασθενείς, ο αριθμός των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί.

«Περάσαμε όλη τη νύχτα στο υπόγειο, όλα τραντάζονταν. Οι ασθενείς είχαν τρομοκρατηθεί», δήλωσε η διευθύντριά του Κασιμίρα Ρίλκοβα. Στη συνοικία Ινγκούλσκι, οι κάτοικοι δεν έχουν πλέον θέρμανση και πολλοί έχουν αναγκαστεί να φύγουν.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Κατέστρεψαν αεροπορική βάση με ρουκέτες στην περιφέρεια του Κιέβου 

Στο μεταξύ, ρωσικές επιθέσεις με ρουκέτες κατέστρεψαν το πρωί του Σαββάτου μια ουκρανική αεροπορική βάση κοντά στην πόλη Βασίλκιβ, στην περιφέρεια του Κιέβου, δήλωσε η δήμαρχος της πόλης, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax Ουκρανίας. Οι ρουκέτες έπληξαν επίσης μια αποθήκη πυρομαχικών, δήλωσε η δήμαρχος του Βασίλκιβ Ναταλία Μπαλασίνοβιτς.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία - NASA: Η Ρωσία δεν ισχυρίστηκε ότι θα εγκαταλείψει Αμερικανό αστροναύτη στον ISS

Παράλληλα, τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ βρέθηκε στην πόλη Λουτσκ όπου χθες βομβαρδίστηκε στρατιωτικό αεροδρόμιο και ένας σταθμός επιδιόρθωσης μηχανών αεροσκαφών. Όπως μεταδόθηκε, οι σειρήνες ήχησαν τα ξημερώματα στη Λβιβ και ο κόσμος κατευθύνθηκε στα καταφύγια. Τα συστήματα προειδοποιητικού ελέγχου χτυπάνε σε διάφορες πόλεις της δυτικής Ουκρανίας γιατί ανιχνεύουν μια ενδεχομένως πυραυλική κίνηση από το βορρά προς τα δυτικά.

Ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 3.491 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία 3.491 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν την επίθεση στην Ουκρανία σε ένα ευρύ μέτωπο», δήλωσε ο Κονασένκοφ. Το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να επαληθεύσει τη δήλωσή του.

Εικόνα σοκ από βομβαρδισμό πολυκατοικίας

Η εικόνα συλλαμβάνει τη στιγμή όπου ένα «ρωσικό τανκ πυροβολεί απευθείας σε κατοικημένα διαμερίσματα». Αυτή η φωτογραφία, που τραβήχτηκε από φωτογράφο του Associated Press, δείχνει τη στιγμή που η μία πλευρά μιας πολυκατοικίας στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης έχει τυλιχθεί στις φλόγες από το βλήμα που έχει μόλις δεχθεί. Το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι το συμβάν είναι ντοκουμέντο όταν ένα τανκ του ρωσικού στρατού φάνηκε να πυροβολεί απευθείας στο κτήριο κατοικιών. Στη Μαριούπολη, τα ανελέητα μπαράζ βομβαρδισμών στην πόλη απέτρεψαν επανειλημμένες προσπάθειες εισαγωγής τροφής και νερού και εκκένωσης παγιδευμένων αμάχων - αν κι ελπίζεται ότι η κατάσταση θα μπορούσε να εκτονωθεί ελαφρώς με το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα.

Image removed.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας ανέφεραν επίσης ότι τα πτώματα πέντε ανθρώπων ανασύρθηκαν από μια πολυκατοικία που χτυπήθηκε από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, ένας άνδρας και δύο παιδιά. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Αν και οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής έχουν αγωνιστεί πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο ενάντια στους ορκισμένους Ουκρανούς μαχητές, η πανίσχυρη ρωσική πολεμική μηχανή απειλεί να συντρίψει τις ουκρανικές δυνάμεις - παρά τη συνεχιζόμενη ροή όπλων κι άλλης βοήθειας από τη Δύση για τη δυτική, δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

Ανοιξαν στην Ουκρανία ανθρωπιστικοί διάδρομοι από πολιορκημένες πόλεις

Αρκετοί ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την πολιορκημένη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης και από τη Ζαπορίζια, άνοιξαν σήμερα, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Iryna Vereshchuk. Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η Ρωσία θα τηρήσει τις υποσχέσεις της για κατάπαυση του πυρός.

Η κ. Vereshchuk είπε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να εκκενώσει τους κατοίκους πολλών πόλεων και χωριών στις περιοχές του Κιέβου και του Σούμι και σε ορισμένες άλλες περιοχές όπου διεξάγονται μάχες. «Ελπίζω ότι η μέρα θα πάει καλά, όλες οι προγραμματισμένες διαδρομές θα είναι ανοιχτές και η Ρωσία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να εγγυηθεί το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός», είπε σε μήνυμά της σε βίντεο. Οι προσπάθειες για ασφαλή διέλευση των κατοίκων της Μαριούπολης απέτυχαν επανειλημμένα αυτή την εβδομάδα με τον δήμαρχο της πόλης να καταγγέλλει ότι υπάρχουν χιλιάδες νεκροί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, ενώ έχει επέλθει και ανθρωπιστική κρίση, καθώς η πόλη δεν έχει ούτε νερό, ούτε τροφή, ούτε ρεύμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA