Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με τη Μόσχα, πληροφορίες τις οποίες επιβεβαιώνει σε έναν βαθμό η ουκρανική πλευρά, άνοιξε ένας τουλάχιστον ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη και οι άμαχοι αποχωρούν κατά δεκάδες. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, οι Ρώσοι προωθήκαν στην περιοχή, εξουδετέρωσαν τους «εθνικιστές Ουκρανούς» και κατάφεραν να ανοιξουν ανθρωπιστικό διάδρομο προκειμένου να αποχωρήσει ο πληθυσμός προς τις ρωσόφωνες περιοχές ή τη Ρωσία.

Σύμφωνα πάντα με τους Ρώσους, ο στρατός έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο στην περιοχή, απέστειλε λεωφορεία για να παραλάβει τους αμάχους, οι οποίοι επιβιβάζονται και αναχωρούν από την πόλη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Ρώσοι τροφοδότησαν την περιοχή με φάρμακα και τρόφιμα, προτού ξεκινήσει η προώθηση των αμάχων προς άλλες περιοχές. Η Ουκρανία επιβεβαιώνει ότι έχει ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος στην περιοχή της Μαριούπολης, ωστόσο δεν επιβεβαιώνει προς το παρόν πως έχουν εξουδετερωθεί οι δυνάμεις της, όπως υποστηρίζουν οι Ρώσοι. Υποστηρίζει μάλιστα πως έφυγαν μόλις 160 αυτοκίνητα από τα περίχωρα της πόλης.

Νωρίτερα, πριν από αυτές τις εξελίξεις, η Ουκρανία δήλωνε ότι θα επιχειρήσει να απομακρύνει εγκλωβισμένους αμάχους μέσω δέκα ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα Δευτέρα (14/3). Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ είπε ότι αυτοί οι διάδρομοι θα ξεκινούν από πόλεις κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο και την ανατολική περιοχή του Λουγκάνσκ. Η Ιρίνα Βερέστσουκ είπε ότι η Ουκρανία θα προσπαθήσει «για άλλη μια φορά» έτσι ώστε μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή να φτάσει στην πολιορκημένη νότια πόλη – λιμάνι της Μαριούπολης. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Θα προσπαθήσουμε για άλλη μια φορά να ξεμπλοκάρουμε το κονβόι που μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα στη Μαριούπολη από το Μπερντιάνσκ». 

Σύμφωνα με πολλές αναφορές, πάνω από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου. Η ουκρανική πόλη - λιμάνι υπήρξε σκηνή σφοδρών βομβαρδισμών από την αρχή της εισβολής, με τις ρωσικές δυνάμεις να αποκλείουν τις οδούς εξόδου, τα τροφοδοτικά και την πρόσβαση στο νερό. Η βοήθεια αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς την πόλη.

Εξαντλούνται τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού

Στο μεταξύ, τα τελευταία αποθέματα νερού και τροφίμων στην πόλη της Μαριούπολης, που βρίσκεται υπό πολιορκία, εξαντλούνται, προειδοποίησε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, προσθέτοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις, που έχουν αποκλείσει την πόλη, συνεχίζουν να σφυροκοπούν πολιτικούς στόχους. «Οι κάτοικοι βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση εδώ και 12 ημέρες. Δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό, ούτε θέρμανση στην πόλη. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού εξαντλούνται», σημειώνεται σε μια ανακοίνωσε που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA