Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που έμπαινε άνω τελεία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός, ο Όλαφ Σολτς βρισκόταν στην Τουρκία για να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και να συζητήσουν για τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο. Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι η ενεργοποίηση της Συνθήκης του Μοντρέ και η απαγόρευση της διέλευσης από τα Στενά ήταν ένα σημαντικό βήμα από την Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε, από την πλευρά του, ότι θα εντείνει τις διεργασίες ώστε να υπάρξει ανακωχή ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Ο Σολτς κάλεσε, παράλληλα, τον Πούτιν να σταματήσει «τώρα» τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η σημερινή επίσκεψη του Σολτς ήταν η πρώτη που πραγματοποίησε στην Τουρκία μετά τον Δεκέμβριο που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Διεξήχθη στο πλαίσιο των προσπαθειών της Γερμανίας να τερματιστεί η εισβολή στην Ουκρανία. Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν αναλάβει ηγετικούς ρόλους εντός της ΕΕ για να τερματιστεί ο πόλεμος. «Πέραν των διμερών δεσμών, μια ανταλλαγή απόψεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί σχετικά με περιφερειακά και διεθνή θέματα, κυρίως για την Ουκρανία και για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ», ανακοίνωσε νωρίτερα η τουρκική προεδρία.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι μπορεί να διευκολύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αλλά λέει ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει εκεχειρία και δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων. Επίσης η Τουρκία διαμηνύει ότι υπάρχουν πολίτες της στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις ρωσικές δυνάμεις και έχει ζητήσει τη στήριξη της Μόσχας για την απομάκρυνσή τους παρέχοντας ταυτόχρονα ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. 

Όσον αφορά τις σχέσεις με τη Γερμανία ο Ερντογάν μίλησε τη γλώσσα του χρήματος: «Πιστεύω ότι ο μηχανισμός διαβούλευσης μας με τη Γερμανία σε υψηλό επίπεδο πρέπει να αναβιώσει. Οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα συναντηθούν μεταξύ τους και θα πραγματοποιήσουμε τη Συνάντησή μας υψηλού επιπέδου στην Τουρκία. Η Γερμανία είναι ο πρώτος εταίρος της Τουρκίας στις εξαγωγές και ο δεύτερος στις εισαγωγές. Ο όγκος των συναλλαγών μας έχει ξεπεράσει τα 41 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε αυτό το ποσό στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια».

Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μοιράζεται ένα θαλάσσιο σύνορο με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και έχει καλές σχέσεις και με τις δύο. Η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτη την εισβολή και έχει εκφράσει τη στήριξή της προς την Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα έχει εναντιωθεί στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας και έχει προσφερθεί να διαμεσολαβήσει. 

Ακαρπες οι διαπραγματεύσεις - Νέα προσπάθεια την Τρίτη 

Κι ενώ παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται για να συζητήσουν για λύσεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο παραμένουν αναποτελεσματικές. Παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές ανακοινώνουν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και αύριο Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης, η πραγματικότητα είναι διαφορετική με τις συνομιλίες αυτές να κρίνονται «ανούσιες» με τον πόλεμο στο πεδίο να συνεχίζεται.

Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον λόγο της διακοπής, παρά μόνο ότι αυτή έγινε για «πρόσθετη δουλειά στις υποομάδες εργασίας και αποσαφήνιση των επιμέρους ορισμών», όπως είπε ο Ποντόλιακ. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», σύμφωνα με τον ίδιο.Νωρίτερα, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, είπε ότι οι συνομιλίες είναι «δύσκολες» εξαιτίας των «διαφορετικών πολιτικών συστημάτων» των δύο πλευρών. Ο ίδιος ανέφερε πως η παύση πραγματοποιήθηκε για «τεχνικούς» λόγους. Επίσης, νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε για «πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις» μεταξύ της χώρας του και της Ρωσίας.

Επικοινωνία Μπένετ - Πούτιν για τον πόλεμο 

Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ μίλησε τη Δευτέρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.  Οι δυο τους συζήτησαν τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Ισραηλινού ηγέτη, με τον Μπένετ να ενημερώνει τον Πούτιν για τις πρόσφατες επαφές του με Ουκρανούς αξιωματούχους. Ο Πούτιν «μοιράστηκε την αξιολόγησή του για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης», ανέφερε το Κρεμλίνο.  Ο Μπένετ ενημέρωσε επίσης τον Πούτιν για την ανθρωπιστική αποστολή του Ισραήλ στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Μπένετ έπρεπε να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα για να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο σε μια κλήση που διήρκεσε περίπου 90 λεπτά, αναφέρει το Jerusalem Post.  Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες ότι συνεργάζεται με την Τουρκία και το Ισραήλ για διαμεσολαβητές ώστε να οριστεί ένας τόπος και ένα πλαίσιο για συνομιλίες με τη Ρωσία μετά τη φιλοξενία την περασμένη εβδομάδα των πρώτων συνομιλιών σε ανώτερο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA