Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή και την πορεία των σχέσεων της με τη Δύση, έθιξαν οι ΗΠΑ, τονίζοντας πως η κινεζική ηγεσία όχι μόνο συμπαρατάσσεται με τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αλλά και πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα για τη στήριξη του Κρεμλίνου! Κάπως έτσι, οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας με φόντο τον πόλεμο οδηγούνται στα άκρα, αφού τα τελευταία 24ωρα οι επαφές των δύο χωρών όχι μόνο δεν εξομάλυναν την κατάσταση, αλλά αντιθέτως, οι τόνοι ανέβηκαν. 

Τη Δευτέρα, έγινε γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν σε συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και σε ασιατικές χώρες, ότι η Κίνα έχει εκφράσει την προθυμία της να παράσχει στρατιωτική συνδρομή (σε οπλισμό, περιλαμβανομένων drones), καθώς και οικονομική στήριξη στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπαράζ επαφών με τη διαμεσολάβηση Γερμανίας, Ισραήλ και Τουρκίας

Το μήνυμα, που στάλθηκε με διπλωματικό τηλεγράφημα και παραδόθηκε αυτοπροσώπως από αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει επίσης ότι η Κίνα αρνείται αυτά τα σχέδια, ενώ ο αξιωματούχος, ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Κλυδωνισμοί και στη συνάντηση Σάλιβαν - Γιανγκ

Με το πόλεμο στην Ουκρανία να διαταράσσει τις γεωπολιτικές ισορροπίες, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν και ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης Γιανγκ Γιετσί βρέθηκαν τη Δευτέρα πρόσωπο με πρόσωπο στη Ρώμη. Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στη σκιά διαψεύσεων τόσο εκ μέρους του Πεκίνου, όσο και από τη Μόσχα, ότι το Κρεμλίνο έχει απευθυνθεί στην κινεζική ηγεσία για τη συνδρομή της.

Ο Τζέικ Σάλιβαν προσήλθε στη συνάντηση της Ρώμης έχοντας ξεκάθαρα προειδοποιήσει την Κίνα να μην επιχειρήσει να συνδράμει στη Ρωσία ώστε να αποκρούσει τον οικονομικό αντίκτυπο από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της εξαιτίας του πολέμου. «Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό» διαμήνυσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου από τη συχνότητα του CNNi. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κίνα έκανε λόγο μέσω του υπουργείου Εξωτερικών για «παραπληροφόρηση», ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, «διαβεβαίωσε» πως η Ρωσία «μπορεί μόνη της συνεχίσει την ''επιχείρηση''», η οποία και επέμεινε πως «οδεύει βάσει του σχεδιασμού και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και πλήρως».

«Ενδεχόμενη στρατιωτική βοήθεια προς τη Ρωσία ενέχει μεγάλους κινδύνους για την Κίνα»

Από την πλευρά του, ο Ρίτσαρντ Χάας, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, επισημαίνει ότι πως μια ενδεχόμενη στρατιωτική βοήθεια προς τη Ρωσία ενέχει μεγάλους κινδύνους για την Κίνα και πως θα συνιστούσε «καθοριστική στιγμή» για την Κίνα και τον 21ο αιώνα. «Εάν έπραττε κάτι ανάλογο, θα σήμαινε ότι η Κίνα θα καθιστούσε τον εαυτό της παρία και θα δεχόταν κυρώσεις.

Αρνούμενη, θα έμενε ανοιχτή η προοπτική έστω επιλεκτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τη Δύση» ανέφερε. Ως προς την οικονομική βοήθεια προς τη Ρωσία, εκτιμάται ότι η Κίνα θα είναι πάντως ιδιαίτερα επιφυλακτική στο να εμπλακεί σε διαδικασία που θα επέφερε κυρώσεις και εναντίον της, με πιθανό αντίκτυπο για την οικονομία της χώρας, ιδίως σε περίοδο κατά την οποία έχει θέσει το χαμηλότερο στόχο οικονομικής ανάπτυξης εδώ και τρεις δεκαετίες, σημείωσε σχετικά το CNNi.

«Οι Αμερικανοί να απαντήσουν για τα βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία»

Τη Δευτέρα, ο Ιγκόρ Κιρίλοφ, επικεφαλής του τομέα προστασίας από ραδιενέργεια, χημικά και βιολογικά όπλα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα πως ένα δίκτυο περισσότερων από 30 βιολογικών εργαστηρίων χρηματοδοτούμενων από τις ΗΠΑ είχε δημιουργηθεί στην Ουκρανία.

Οι κινεζικές Αρχές κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιδείξουν διαφάνεια όσον αφορά την υπόθεση αυτή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λίτζεν. «Η στρατιωτική - βιολογική δραστηριότητα στην Ουκρανία έχει σημάνει συναγερμό σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα», επέμεινε ο διπλωμάτης, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, «υπάρχουν δεκάδες βιοεργαστήρια στην Ουκρανία που λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες του αμερικανικού Υπουργείου Αμυνας», είπε ο Λίτζεν, τονίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες διοχέτευσαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε αυτά τα εργαστήρια», ανέφερε το Tanjug. 

«Αν οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι αυτές οι πληροφορίες είναι ψευδείς, τότε γιατί δεν δημοσιεύουν λεπτομερείς πληροφορίες και έτσι αποδεικνύουν την ακεραιότητά τους;» αναρωτήθηκε ο Λίτζεν. «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αποδείξουν τη διαφάνειά τους, τότε γιατί να μην ανοίξουν αυτά τα βιολογικά εργαστήρια για ανεξάρτητη έρευνα από διεθνείς ειδικούς;» υποστήριξε ο διπλωμάτης. 

«Να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ΗΠΑ - Κίνας» 

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, είναι ότι μετά τη συνάντηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν με τον Γιάνγκ Γιετσί, διευθυντή του γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο ιταλικός Τύπος, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σύμπνοια ανάμεσα στις δύο υπερ-δυνάμεις.

Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, πηγές του Λευκού Οίκου υπογράμμισαν στους Financial Times ότι «αν, στον πόλεμο αυτό, η Κίνα αποφασίσει να στηρίξει την Ρωσία με υλική βοήθεια, είναι πιθανό να υπάρξουν συνέπειες για το Πεκίνο». Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera προσθέτει ότι, όπως υπογραμμίζει ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, «στη σημερινή συνάντηση της Ρώμης οι δυο πλευρές υπογράμμισαν ότι είναι σημαντικό να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στη σημερινή συνάντηση αναφέρθηκαν -με απόλυτη σαφήνεια- στη διεθνή απομόνωση και στις βαριές οικονομικές συνέπειες που θα αντιμετώπιζε η Κίνα, σε περίπτωση που βοηθούσε το Κρεμλίνο να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις ή, ακόμη χειρότερα, αν στήριζε τη Ρωσία με στρατιωτικό υλικό», μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA