Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πόλεμος έχει αναγκάσει εκατομμύρια Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, την ώρα που οι Ρώσοι κλιμακώνουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις. Ανάμεσα σε όσους προσπαθούν να φύγουν από την Ουκρανία, είναι και οι πιο οικονομικά επιφανείς προσωπικότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της συζύγου του Ουκρανού πρώην βουλευτή, Igor Kotvytskyy, η οποία επιχείρησε να βγάλει από τη χώρα ένα τεράστιο ποσό, αν και τελικά την «τσάκωσαν» οι τελωνειακές Αρχές στην Ουγγαρία, καθώς δεν θεώρησε σκόπιμο να δηλώσει τα χρήματα.

Ο λόγος για την Anastasiya Kotvytska, η οποία έγινε πρωταγωνίστρια μίας πολύ περίεργης υπόθεσης. Η Anastasiya Kotvytska, η οποία σύμφωνα με αναφορές στο διαδίκτυο είναι κατά άλλους η σύζυγός του, ενώ κατά άλλους η πρώην σύζυγος του Kotvytskyyεπιχείρησε να βγάλει από τη χώρα 28 εκατομμύρια δολάρια και 1,3 εκατομμύρια ευρώ! Αν και στις τελωνειακές έρευνες εντός της χώρας δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο στις αποσκευές της, όταν η γυναίκα εισήλθε στην Ουγγαρία, και πάλι της ζητήθηκε να ανοίξει τις βαλίτσες της για έρευνα, όπου και εντοπίστηκαν τα χρήματα, με τις Αρχές να την αναγκάζουν να τα δηλώσει, ενώ η προέλευση των χρημάτων εξακολουθεί να διερευνάται.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Σύζυγος πρώην βουλευτή πήγε να βγάλει από τη χώρα 30 εκατομμύρια σε βαλίτσες

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ωστόσο, ο ουκρανικός Τύπος διερωτάται πώς ήταν δυνατόν η Kotvitskaya να «έγινε τσακωτή» μόνο στην Ουγγαρία. Ο Denis Yarsolavsky από το τάγμα των ειδικών δυνάμεων Sturm σχολίασε επίσης αυτήν την κατάσταση στη σελίδα του στο Facebook. «Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι ένα μικρό μέρος από τα κρυμμένα μαύρα χρήματα της ομάδας του πρώην υπουργού Εσωτερικών. Νομίζω ότι ο Arsen Borisovich* θα πρέπει να κάνει ένα σχόλιο σχετικά με τις κινήσεις των ανθρώπων του», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Yaroslavsky.

Arsen Borysovych Avakov είναι Ουκρανός πολιτικός και επιχειρηματίας. Από το 2014 έως το 2021 διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, και ο Igor Kotvitsky θεωρείται ως το δεξί του χέρι και φέρεται να έχουν στενές σχέσεις.

Ποιος είναι ο Igor Kotvitsky

Ο Igor Alexandrovich Kotvitsky, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1970 στο Χάρκοβο και είναι Ουκρανός επιχειρηματίας και πολιτικός. Είναι πρώην βουλευτής με το Λαϊκό Μέτωπο, ενώ έχει διατελέσει και αναπληρωτής του Περιφερειακού Συμβουλίου του Χάρκοβο (από το 2006 έως το 2014).

Ο Igor Kotvitsky ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στα μέσα της δεκαετίας του '90. Η καριέρα του ξεκίνησε από την εταιρεία Investor JSC, όπου λίγα χρόνια αργότερα έγινε ένας από τους κορυφαίους διευθυντές.

Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα του Radio Liberty και του Πρώτου Καναλιού της Ουκρανίας, που έφερε στη δημοσιότητα το «Schemes. Διαφθορά στη λεπτομέρεια» στο Channel 24, ο Igor Kotvitsky «έβγαλε» περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια από την Ουκρανία σε offshore στον Παναμά. Στη συνέχεια, ο Kotvitsky συμπλήρωσε τη φορολογική δήλωσή του για το 2014 και «εμφάνισε» περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να διευκρινίζει από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα. Έτσι, ο Kotvitsky έγινε επίσημα το πλουσιότερο μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Ωστόσο, η φορολογική δήλωσή του προκάλεσε κατακραυγή. Ο Kotvitsky και τα επόμενα χρόνια συνέχισε να δηλώνει πολύ υψηλά εισοδήματα. Το 2015 δήλωσε 196 εκατομμύρια χρίβνια (σ.σ. το εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας) σε μετρητά, καθώς και μία τεράστια συλλογή από ρολόγια. Επιπλέον ο βουλευτής είχε μετρητά 500.000 δολαρίων και 250.000 ευρώ, καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Με την υποψία απάτης σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα, το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας και η Εισαγγελία άνοιξαν ποινικές υποθέσεις. Ωστόσο, στις 24 Σεπτεμβρίου 2016, η Εισαγγελία του Κιέβου έκλεισε την ποινική υπόθεση κατά του Ιγκόρ Κοτβίτσκι «λόγω έλλειψης αδικοπραξίας». Ταυτόχρονα, όμως συνεχίστηκε η έρευνα για τη μεταφορά χρημάτων σε υπεράκτια του Παναμά.

Αξιοσημείωτη είναι και η ακίνητη περιουσία του, καθώς ο πρώην βουλευτής της Ουκρανίας έχει τρία διαμερίσματα και τρία γκαράζ στο Κίεβο και στο Χάρκοβο, ενώ μεταξύ άλλων έχει επίσης και ένα διαμέρισμα, δύο κτίρια κατοικιών και δύο γκαράζ . Διαθέτει επίσης αρκετά αυτοκίνητα μεγάλης αξίας, όπως για παράδειγμα ένα Range Rover (2014), Mercedes-Benz S-class 63 AMG 2013, Brabus B 63-620 του 2014 και άλλα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το 2016 πλήρωσε 9,5 εκατομμύρια χρίβνια σε φόρους και τέλη.

https://www.instagram.com/p/CV6fzn4oXqH/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν αναφορές ότι σήμερα ο Igor Kotvitsky είναι παντρεμένος με την Alla Anatolyevna Kotvitskaya, που είναι πρύτανης του Εθνικού Πανεπιστημίου Φαρμακευτικής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA