Μενού
  • Α-
  • Α+

Δηλητηριάστηκαν χωρίς να το καταλάβουν... Κάποιοι, μάλιστα, είπαν ότι πίσω από τις επιθέσεις που τους έγιναν κρύβονται μυστικές υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το δηλητήριο για να σκοτώσεις κάποιον μπορεί να είναι ο πιο αρχαϊκός τρόπος, που σίγουρα όμως όσοι τον χρησιμοποιούν για να εξοντώσουν τους αντιπάλους τους, ξέρουν καλά τη σωστή μέθοδο...  Αυτό ίσχυσε και στην περίπτωση του Ρώσου αντιπάλου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Σεργκέι Βικτορόβιτς Σκριπάλ.

Μάλιστα, το 2018 το Ηνωμένο Βασίλειο ανάγκαζε τον τότε δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς να φύγει από το νησί, λόγω κυρώσεων σε βίζες παραμονής Ρώσων από το περιστατικό θανάτου του πρώην Ρώσου κατασκόπου. Τέσσερα χρόνια μετά, η αποκάλυψη περί δηλητηρίασης του μεγιστάνα σοκάρει ξανά παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες νοσηλεύτηκε στην Τουρκία, όταν τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων ενώ για μερικές ώρες έχασε ακόμη και την όρασή του. Οι υποθέσεις των Λιτβινένκο, Σκριπάλ, Ναβάλνι και Αμπράμοβιτς συμπληρώνουν έναν καρέ που σκιαγραφεί ένα σκοτεινό παιχνίδι που παίζεται στη Ρωσία με την επίσημη πλευρά να μιλά - όποτε το πράττει - για «πόλεμο προπαγάνδας». 

Διαβάστε ακόμη: Γιούλια Ναβάλναγια: Ποια είναι η γυναίκα του Ναβάλνι που απειλεί τον παντοδύναμο Πούτιν

Αλεξάντερ Λιτβινένκο: Κατέληξε τρεις εβδομάδες μετά το δηλητήριο 

Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο ήταν πρώην αξιωματικός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και της KGB. Αφού είχε εναντιωθεί εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης και είχε αποκαλύψει διάφορα περιστατικά διαφθοράς που είχε δει εντός της ρωσικής κυβέρνησης, κατέφυγε στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το οποίο συνέχισε να επικρίνει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη ρωσική κυβέρνηση. Έξι χρόνια αργότερα, δολοφονήθηκε με δηλητήριο από τους Andrey Lugovoy και Dmitry Kovtun.

Την 1η Νοεμβρίου 2006, ο Λιτβινένκο ξαφνικά αισθάνθηκε αδιαθεσία και λίγο αργότερα διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Κατέληξε τρεις εβδομάδες αργότερα και έγινε έτσι το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα από το ισχυρό ραδιενεργό ισότoπο Πολώνιο 210.Οι ισχυρισμοί περί εμπλοκής της FSB και οι κατηγορίες που διατύπωσε ο ίδιος o Λιτβινένκο πριν πεθάνει ότι ο Πούτιν βρισκόταν πίσω από την δηλητηρίασή του δημιούργησε παγκόσμια αίσθηση και έλαβε τεράστιες διαστάσεις στον παγκόσμιο τύπο.

Ο θάνατός του άργησε να επέλθει και αυτό γιατί την ίδια μέρα που δηλητηριάστηκε ο Λιτβινένκο καταλαβαίνοντας πως από κάτι δηλητηριάστηκε, πραγματοποίησε πλύσεις στομάχου με μαγγάνιο, γεγονός που καθυστέρησε σε μεγάλο βαθμό την επίδραση του πολωνίου 210 στον οργανισμό του. Είχε επιχειρηθεί να γίνει μεταμόσχευση νωτιαίου μυελού, η οποία λόγω της έλλειψης λευκών αιμοσφαιρίων στάθηκε αδύνατη.

Από την πρώτη στιγμή η βρετανική κυβέρνηση χωρίς να κατηγορήσει ευθέως τις ρωσικές αρχές επέρριψε ευθύνες στη γενικότερη στάση τους. Τα στοιχεία που συνηγορούν στο ότι ήταν μια ακόμα ενέργεια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών είναι αρκετά. Πρώτον η κριτική που ασκούσε στον Πούτιν ο Λιτβινένκο είχε αρχίσει να παίρνει σοβαρές διαστάσεις. Δεύτερον η άρνηση της Ρωσίας να συνεργαστεί στην υπόθεση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την μη έκδοση του Λουγκοβόι και τρίτον το φονικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε.

Σεργκέι Σκριπάλ: Το δηλητήριο Νόβιτσοκ έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο 

Τον Μάρτιο και την ώρα που όλα ήταν ήσυχα το Σόλσμπερι, μια πόλη σε απόσταση μιας ώρας από το Λονδίνο, έγινε το επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος όταν ένας πρώην Ρώσος κατάσκοπος, ο Σεργκεί Σκριπάλ και η κόρη του βρέθηκαν μισοπεθαμένοι σε αυτό το παγκάκι. Δηλητηριασμένοι με νευροτοξικό αέριο, το νόβιτσοκ. πέρασαν εβδομάδες στο νοσοκομείο, αναγκάζοντας τις αρχές να θέσουν σε καραντίνα περιοχές όπως αυτή η παμπ, και το εστιατόριο στο οποίο πατέρας και κόρη είχαν δειπνήσει, αλλά και το σπίτι τους. Μέλη των συνεργείων έκτακτης ανάγκης που έσπευσαν στην περιοχή επίσης παρουσίασαν συμπτώματα, μια μικρή ένδειξη του πόσο δραστικό είναι το ρωσικής προέλευσης Νόβιτσοκ.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ, που ήταν και ο στόχος της επίθεσης ήταν ένας συνταξιούχος Ρώσος στρατιωτικός της υπηρεσίας πληροφοριών και είχε καταδικαστεί επειδή είχε αποκαλύψει τις ταυτότητες Ρώσων κατασκόπων, που εργάζονταν σε μυστικές αποστολές στην Ευρώπη, στην Υπηρεσία Πληροφοριών της Βρετανίας.Φυλακίστηκε για 13 χρόνια το 2006 από τη Ρωσία, αλλά το 2010 ήταν ένας από τους 4 κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από τη Μόσχα σε ανταλλαγή 10 κρατουμένων Ρώσων κατασκόπων που είχαν συλληφθεί από το FBI.

Τον Μάιο του 2018, οι New York Times ανέφεραν ότι ο Σκριπάλ, αν και συνταξιούχος, ήταν "ακόμα στο παιχνίδι". Ενώ ζούσε στη Βρετανία, ταξίδεψε σε άλλες χώρες, και συναντήθηκε με αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας και της Κολομβίας, συζητώντας πιθανότατα τις ρωσικές τεχνικές κατασκοπείας. Τον Ιούνιο του 2016 ταξίδεψε στην Εσθονία για να συναντήσει τους τοπικούς κατασκόπους. Ο Ρώσος εξόριστος Βαλερί Μόροζοφ δήλωσε στο Channel 4 News, ότι ο Σεργκέι Σκριπάλ εξακολουθεί να εργάζεται και έχει τακτική επαφή με αξιωματικούς των στρατιωτικών πληροφοριών στη Ρωσική Πρεσβεία.

Αλεξέι Ναβάλνι: Δηλητηρίαση κατά τη διάρκεια πτήσης με νόβιτσοκ 

Στις 20 Αυγούστου 2020, ο Ρώσος επικριτής του Κρεμλίνου και ακτιβιστής κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με το νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ και νοσηλεύτηκε σε σοβαρή κατάσταση. Κατά τη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ προς τη Μόσχα, αρρώστησε ξαφνικά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Ομσκ μετά από μια αναγκαστική προσγείωση και έπεσε σε κώμα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Charité στο Βερολίνο της Γερμανίας, δύο ημέρες αργότερα. Η χρήση του νευρικού παράγοντα επιβεβαιώθηκε από πέντε εργαστήρια πιστοποιημένα από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Ο Ναβάλνι κατηγόρησε τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι είναι υπεύθυνος για τη δηλητηρίασή του. Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν κυρώσεις για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι στον διευθυντή της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ και πέντε άλλους ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους καθώς και στο Κρατικό Ινστιτούτο Έρευνας Οργανικής Χημείας και Τεχνολογίας. Σύμφωνα με την ΕΕ, η δηλητηρίαση του Ναβάλνι κατέστη δυνατή «μόνο με τη συγκατάθεση του Προεδρικού Εκτελεστικού Γραφείου» και με τη συμμετοχή της FSB.Μια έρευνα από τους Bellingcat και The Insider έδειξε ότι εμπλέκονται πράκτορες από την FSB στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.

Στις 17 Ιανουαρίου 2021, ο Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία από τη Γερμανία και τέθηκε υπό κράτηση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο για την φερόμενη παραβίαση των όρων της ποινής του. Στις 2 Φεβρουαρίου, η ποινή του που είχε μετατραπεί σε αναστολή αντικαταστάθηκε με ποινή φυλάκισης, που σημαίνει ότι θα περάσει πάνω από δυόμισι χρόνια σε μια φυλακή.

Ο Ναβάλνι εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών και κρατείται στη φυλακή Ποκρόφ, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, για παραβιάσεις των περιοριστικών όρων που σχετίζονται με τις κατηγορίες, οι οποίες όπως υποστηρίζει είναι κατασκευασμένες για να εμποδίσουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Στην τελευταία αυτή υπόθεση εις βάρος του, την οποία επίσης κατήγγειλε ως πολιτικά υποκινούμενη, ο Ναβάλνι ήταν αντιμέτωπος με επιπλέον 13 χρόνια φυλάκισης.

Ρομάν Αμπράμοβιτς: «Τον δηλητηρίασαν με νερό και σοκολάτα»

Σε ό,τι αφορά στον Αμπράμοβιτς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθάρισε ότι ο Ρώσος μεγιστάνας δεν αποτελεί επίσημο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας των Ρώσων, αλλά συμμετέχει δίκην διαμεσολαβητή, κατόπιν συμφωνίας Μόσχας - Κιέβου. Χαρακτήρισε «πόλεμο παραπληροφόρησης» τα όσα έχουν αποκαλυφθεί από χθες περί της δηλητηρίασης του Αμπράμοβιτς στις αρχές του μήνα και απέκλεισε προς το παρόν συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν λέγοντας ότι οι προσωπικές ύβρεις δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστη τη ρωσική πλευρά.

Εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε χθες ότι ο ολιγάρχης παρουσίασε συμπτώματα δηλητηρίασης αφότου έφαγε σοκολάτα και ήπιε νερό, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι καθώς και δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας εμφάνισαν συμπτώματα όπως κόκκινα μάτια καθώς και ξεφλούδισμα του δέρματος σε πρόσωπο και χέρια. Μάλιστα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, όπως ο Guardian, o Αμπράμοβιτς νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο στην Τουρκία και είχε τυφλωθεί για κάποιες ώρες.

Τώρα, όμως, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι στην Κωνσταντινούπολη και συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία. Μάλιστα, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς φαίνεται σε φωτογραφία που ανέβηκε στο Twitter να έχει τα ακουστικά του στ’ αυτιά. Στη φωτογραφία που παρουσιάζεται, κάθεται δίπλα στον Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας και έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος ολιγάρχης συμμετέχει σε συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας από την ημέρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε την εισβολή και την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA