Μενού
  • Α-
  • Α+

Ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν; Στο ερώτημα αυτό αναζητά απάντηση ο δυτικός κόσμος μετά τη ρωσική εισβολή και την ισοπέδωση της Ουκρανίας. Οι υποψήφιοι στις πιθανές απαντήσεις αυτομάτως λιγοστεύουν δραματικά από τη στιγμή, που ο μεγαλύτερος εχθρός του Ρώσου προέδρου, Αλεξέι Ναβάλνι θα συνεχίσει να βρίσκεται πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Μετά τη δηλητηρίαση του με το θανατηφόρο νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ και την επιβίωση του ως εκ θαύματος ύστερα από πολύμηνη ανάρρωση στο Βερολίνο, την έκτιση της ποινής του σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων, που ακολούθησε, ο ακτιβιστής ηγέτης της αντιπολίτευσης κρίθηκε ξανά ένοχος από τη ρωσική δικαιοσύνη και θα περάσει την επόμενη δεκαετία της ζωής του έγκλειστος σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. https://www.instagram.com/p/CZ9gm7aNBDb/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Μπορεί λοιπόν για τον Βλαντίμιρ Πούτιν η πολιτική απειλή Ναβάλνι εκ των πραγμάτων να είναι επί του παρόντος απενεργοποιημένη, λόγω της νέας καταδίκης του, όμως πολλοί είναι εκείνοι που, στο πρόσωπο της συζύγου του 46χρονου δικηγόρου, Γιούλια Ναβάλναγια, βλέπουν μία ισχυρή προσωπικότητα με δυναμική στη ρωσική κοινωνία, που θα έπρεπε να προβληματίζει ήδη τον Ρώσο πρόεδρο. Η ίδια δε διστάζει να τα βάλει ευθέως με το Κρεμλίνο χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. «Ακούστε, εσείς δειλοί και παλιάνθρωποι! Απαιτώ να μου επιτραπεί να παρακολουθήσω τη δίκη του συζύγου μου, έχω αυτό το δικαίωμα», ήταν τα λόγια της πριν την έναρξη της συνεδρίασης του δικαστηρίου μέσω βιντεοσύνδεσης με το κελί του Αλεξέι Ναβάλνι στις φυλακές, όπου κρατείται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τη Μόσχα. «Οι άνθρωποι του Κρεμλίνου τον φοβούνται τόσο που θα είναι ο πρώτος άνθρωπος στη Ρωσία που θα δικαστεί απευθείας από τη φυλακή. Θέλουν να τον κρύψουν από όλους, τους υποστηρικτές του και τους δημοσιογράφους». Ο αποδέκτης του μηνύματος της ξεκάθαρος.

Αντίστροφη μέτρηση για Πούτιν

Στο μεταξύ, η αποστροφή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, «για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βαρσοβία αποκάλυψε τον τρόπο, που βλέπουν πλέον οι ΗΠΑ το πολιτικό μέλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την ολομέτωπη επίθεση στην Ουκρανία. Είναι κοινή πεποίθηση στη Δύση ότι το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου της 24ης Φεβρουαρίου, με το οποίο έδωσε το σύνθημα της στρατιωτικής επίθεσης, σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της μακράς παρουσίας του στο τιμόνι της Ρωσίας. Αυτή η ενδεχόμενη διαδικασία μετάβασης μένει να αποδειχτεί στην πράξη το επόμενο διάστημα καθώς δεν είναι ακόμα εύκολο να προσδιοριστούν οι πιθανές παράμετροί της μια και η Ρωσική Ομοσπονδία δεν αποτελεί μία τυπική δυτική Δημοκρατία.

Η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να εκφραστεί, με δυτικούς πάντα όρους, από τη ρωσική αντιπολίτευση. «Η αντιπολίτευση στη Ρωσία υπάρχει, είναι ζωντανή, ασκεί κριτική στην εξουσία και μάλιστα σκληρή κριτική, τέτοια, επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, που ίσως στις άλλες χώρες δεν κάνουν». Με τον τρόπο αυτό είχε απαντήσει ο ίδιος τον περασμένο Οκτώβριο στους ισχυρισμούς ότι η Δημοκρατία έχει πεθάνει στη χώρα του. Μάλιστα, υπήρξε απόλυτος ότι το πολιτικό σύστημα στη Ρωσία πρέπει να εξελίσσεται σταθερά, ήρεμα, χωρίς οποιεσδήποτε εξάρσεις αρνητικών συναισθημάτων και επαναστάσεων, καθώς τα όρια τους έχουν εξαντληθεί. Η τοποθέτηση του αυτή μοιάζει πλέον πολύ μακρινή, σχεδόν ξεπερασμένη από τις ραγδαίες εξελίξεις και τα κοσμογονικά πολιτικά δεδομένα, που έχει δημιουργήσει ο στρατιωτικός πόλεμος στην Ουκρανία και ο οικονομικός πόλεμος του Κρεμλίνου με τη Δύση.  

https://www.instagram.com/p/CY01DoLoJec/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Πράγματι, υπάρχουν αντιπολιτευόμενα κόμματα στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η παρουσία τους όμως μάλλον επιβεβαιώνει παρά αμφισβητεί την αδιαφιλονίκητη κυριαρχία του προέδρου της χώρας τα τελευταία 22 χρόνια. Ο Αλεξέι Ναβάλνι, η μόνη πολιτική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, με απήχηση στη ρωσική νέα γενιά και αποδοχή στο εξωτερικό, που θα μπορούσε με σημαία των πόλεμο κατά της διαφθοράς να απειλήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν έχει μεταφερθεί πλέον σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Οι Ρώσοι επικριτές του Κρεμλίνου θεωρούν ότι η φυλάκιση Ναβάλνι αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι η Μόσχα τον φοβάται εκτιμώντας ότι θα μπορέσει να τον ελέγξει καλύτερα ως κρατούμενο χωρίς να την απασχολεί καν ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να αυξηθεί η πολιτική του επιρροή. 

Αλλον «αέρα» φέρνει η Γιούλια Ναβάλναγια

Βέβαια, η έντονη δράση της Γιούλια Ναβάλναγια όχι μόνο δεν επιτρέπει να ξεχαστεί η διαδρομή του συζύγου της αλλά έχει προσδώσει νέα δυναμική στο αντιπολιτευτικό κίνημα στη Ρωσία ασκώντας πολιτική γοητεία σε σημαντικό τμήμα της κοινωνίας. Η γενναιότητα, με την οποία αντιμετώπισε την απόπειρα δολοφονίας του συζύγου της απαιτώντας προσωπικά από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να της δοθεί άδεια διακομιδής του στη Γερμανία για νοσηλεία, με τον Αλεξέι Ναβάλνι να την ευχαριστεί δημόσια λέγοντας ότι της χρωστά τη ζωή του, της απένειμε τον τίτλο της «Πρώτης κυρίας» της αντιπολίτευσης στη Ρωσία. Η 46χρονη οικονομολόγος βρίσκεται στο πλευρό του συζύγου της από το 1998 όταν τον γνώρισε σε ένα θέρετρο στην Τουρκία. Αφοσιώθηκε στην οικογένειά της και στην ανατροφή των παιδιών της στηρίζοντας το σύζυγο της σε όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες του. 

Η ζωή της ήδη από το 2010 βρέθηκε στο στόχαστρο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών με την ίδια να δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν φοβάται τίποτα όταν είναι δίπλα στον Αλεξέι. Ευγενική, φιλική, κομψή, έτοιμη να κάνει τα πάντα για την οικογένειά της με μία δημόσια εικόνα, που όπως αποδεικνύεται αρέσει στους Ρώσους, η Γιούλια Ναβάλναγια έχει γίνει ήδη σύμβολο στην πατρίδα της. Οι περισσότεροι από 5 εκατομμύρια ακόλουθοι, που έχει το ζευγάρι στα social media, δείχνουν σαφώς μία τάση στη ρωσική κοινωνία. Βέβαια, το πώς αξιολογεί το Κρεμλίνο την τάση αυτή είναι ένα θέμα, που ενδεχόμενα θα μας απασχολήσει πιο έντονα στο κοντινό μέλλον, όπως επίσης και αν η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι θα εμπλακεί πιο ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας της με τα μηνύματα ενθάρρυνσης της προς αυτή την κατεύθυνση να πολλαπλασιάζονται το τελευταίο διάστημα τόσο εντός όσο και εκτός Ρωσίας. 

https://www.instagram.com/p/CakEEXYNdpa/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Σε κάθε περίπτωση, έχουν περάσει μόλις 3 μήνες από την απονομή στον Αλεξέι Ναβάλνι του βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το βραβείο θεσπίστηκε το 1988 προς τιμήν των ατόμων και οργανώσεων, που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες παίρνοντας το όνομά του από το Σοβιετικό φυσικό επιστήμονα και πολιτικό αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ. Παραλαμβάνοντας το βραβείο εκ μέρους του πατέρα της, η Ντάρια Ναβάλναγια επέκρινε όλους όσοι προθυμοποιούνται να κατευνάσουν δικτάτορες υιοθετώντας μια πραγματιστική προσέγγιση και επέμεινε ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει πιστή στα ιδανικά της. 

«Οταν έγραψα στον πατέρα μου και τον ρώτησα: Τι θα ήθελες να πω στην ομιλία μου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Εκείνος απάντησε: Πες ότι κανείς δεν τολμά να ταυτίσει τη Ρωσία με το καθεστώς του Πούτιν. Η Ρωσία είναι κομμάτι της Ευρώπης και προσπαθούμε να γίνουμε μέρος της. Αλλά θέλουμε και η Ευρώπη να προσπαθήσει να μείνει πιστή στον εαυτό της, σε αυτές τις υπέροχες ιδέες που βρίσκονται στον πυρήνα της. Αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη των ιδεών, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατία και την ακεραιότητα», είπε συγκινημένη στο Στρασβούργο η 20χρονη κόρη του φυλακισμένου ακτιβιστή. 

https://www.instagram.com/p/CQJMPh5tkZW/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Μόνο σύμπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι το 2020 το Ευρωκοινοβούλιο είχε απονείμει το βραβείο Ζαχάρωφ στη δημοκρατική αντιπολίτευση της Λευκορωσίας με τη σφοδρή πολέμια του προέδρου της χώρας και στενού συμμάχου του Ρώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο ακτιβίστρια Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια να παραλαμβάνει το βραβείο. Ο σύζυγος της Σεργκέι Τιχανόφσκι το Μάιο του 2020 προσπάθησε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Λευκορωσίας. Λίγες ημέρες αργότερα το καθεστώς Λουκασένκο τον συνέλαβε με την κατηγορία της υποκίνησης σε ταραχές. Η φυλάκιση του οδήγησε τη σύζυγό του να εμπλακεί ενεργά στην πολιτική με πολλούς να προεξοφλούν αντίστοιχη πορεία και για τη Γιούλια Ναβάλναγια

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA