Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί η Ρούλα Πισπιρίγκου να δηλώνει έτοιμη για τη μέθοδο ανίχνευσης αλήθειας και ψεύδους, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο ανιχνευτής έχει κάνει λάθη, με αποτέλεσμα να αθωωθούν άνθρωποι για δολοφονίες. 

Διαβάστε ακόμη: Ρούλα Πισπιρίγκου: Οι δύο «σκληρές» υποθέσεις που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ανιχνευτής ψεύδους

Πώς λειτουργεί, όμως, η μέθοδος ανίχνευσης αλήθειας και ψεύδους; Μπορεί αυτή να βοηθήσει στον ρόλο της Ρούλας Πισπιρίγκου στον θάνατο της Τζωρτζίνας, για τον οποίο έχει προφυλακιστεί και στις έρευνες για τους άλλους δύο θανάτους των παιδιών της, που είναι υπό διερεύνηση; Τις απαντήσεις δίνει η νευροψυχολόγος και διδάκτωρ Νευρολογίας, Νιόνια Βαλλιανάτου

Μιλώντας στην εκπομπή του Mega «MEGA Καλημέρα» η Νιόνια Βαλλιανάτου εστιάζει στη λειτουργία του ανιχνευτή ψεύδους που δέχτηκε να υποβληθεί η Ρούλα Πισπιρίγκου για να αποδείξει, όπως υποστηρίζει, την αθωότητά της και στο τι προσφέρει στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στην επίλυση εγκληματικών υποθέσεων.

Αναφερόμενη στη λειτουργία του ανιχνευτή ως μέσο απόδειξης αθωότητας ή καταδίκης η νευροψυχολόγος και διδάκτωρ Νευρολογίας επισημαίνει: «Παλαιότερα, όταν εννοούσαμε ανιχνευτή ψεύδους, εννοούσαμε τον παλμογράφο που είχε χρησιμοποιηθεί την δεκαετία του ’60. Εδώ μιλάμε για ανίχνευση αλήθειας/ ψεύδους με την μέθοδο των γνωστικών προκλητών δυναμικών, με έμφαση στο γνωστικό, γιατί καταγράφει στη λειτουργία του εγκεφάλου τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και ποιες περιοχές ενεργοποιεί».

Πότε χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα ο ανιχνευτής ψεύδους

«Χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2002, συνολικά έχει χρησιμοποιηθεί δύο φορές, σε δύο πολύ γνωστές υποθέσεις, ως μέσο βιολογικής απόδειξης. Ο Έλληνας δικαστής μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Και στις δύο υποθέσεις είχαμε θεαματικά αποτελέσματα, από επιστημονικό ενδιαφέρον, και δεν αποτελεί απαραίτητα μέσο απόδειξης αθωότητας», ανέφερε η κυρία Βαλλιανάτου.

Μάλιστα συμπλήρωσε: «Γίνεται νευροψυχολογική εκτίμηση και μετά γίνονται αρκετές ερωτήσεις, της βασικής καταγραφής αρχικά, και κατόπιν μπαίνουμε σε ερωτήσεις που αφορούν στη δικογραφία. Είναι αξιόπιστο όσο μία μαγνητική τομογραφία. Οφείλουμε να διαχωρίσουμε τον παλμογράφο από τον ανιχνευτή αλήθειας/ ψεύδους, και άλλος ο ορός αλήθειας».

Οι υποθέσεις που ο ανιχνευτής ψεύδους έκανε λάθος

Ο ανιχνευτής ψεύδους έχει αποδειχθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχει κάνει λάθος. Αυτές τις περιπτώσεις παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας, 4 Απριλίου, η εκπομπή «Live News» στο MEGA. 

Σκότωσε τη σύζυγό του με αλυσοπρίονο, την κατέψυξε και μετά την πέρασε από μηχάνημα που μετατρέπει ξύλα σε πριονίδι. Ο λόγος για τον Ρίτσαρντ Κραφτ και ένα από τα πιο σοκαριστικά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί. Κατάφερε όμως να ξεγελάσει τον ανιχνευτή ψεύδους τρεις φορές. «Είχε περάσει τρία τεστ σε ανιχνευτή ψεύδους που είχαν γίνει πριν τη σύλληψή του. Είναι ένας από τους πιο απόμακρους και ψύχραιμους ανθρώπους που έχω συναντήσει ποτέ», είχε πει τότε ο εισαγγελέας της υπόθεσης.

Η Χίλι Κραφτ είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες διαζυγίου όταν κατάλαβε ότι ο σύζυγός της έχει εξωσυζυγικές σχέσεις. Παρά τις διαδικασίες, αποφάσισαν να συνεχίσουν να μένουν μαζί έτσι ώστε να μην αλλάζουν σπίτια τα τρία τους παιδιά. Ο Ρίτσαρντ Κραφτ πιάστηκε το 1986 όχι από τον ανιχνευτή ψεύδους, αλλά από τις αντικρουόμενες πληροφορίες που έδινε σε όσους ρωτούσαν για την εξαφανισμένη σύζυγό του. 

Ο Τσάρλς Έντμουντ Γκούλεν κατηγορήθηκε για τον θάνατο 40 ασθενών σε δομές που εργαζόταν ως νοσοκόμος στο Νιού Τζέρσει από το 1988 έως και το 2003. Πριν σκοτώσει τους 40 ασθενείς είχε εξεταστεί ως ύποπτος. Έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα και δηλητηρίαζε τους ασθενείς, θέλοντας να προκαλέσει πόνο στους συγγενείς τους. Κατάφερε να περάσει τον ανιχνευτή ψεύδους δύο φορές κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Πιάστηκε τελικά με τη βοήθεια μιας νοσοκόμας, η οποία συνεργάστηκε με τις Αρχές.

Είχε σκοτώσει την κόρη της αλλά ξεγέλασε τον ανιχνευτή

Βαθιά στεναχωρημένη αρνείται ότι σκότωσε την κόρη της και ότι έστειλε τον γιο της 18 φορές στα δύο χρόνια ζωής του στο νοσοκομείο. Η Τάνια έκανε τεστ ανίχνευσης ψεύδους. Όταν ρωτήθηκε για το εάν ποτέ σκοπίμως έκανε κακό στο παιδί της, είπε «όχι» και πέρασε. Πάσχοντας από Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου καταδικάστηκε σε 62 χρόνια φυλάκισης για τον θάνατο της 9 μηνών κόρης της και την παιδική κακοποίηση του 2 ετών γιου της.

Ο πολύγραφος καταδίκασε λάθος άνθρωπο

Ήταν 1988 όταν οι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης ερευνούσαν τον θάνατο μιας 74χρονης γυναίκας. Οι ύποπτοι ήταν δύο. Ο Μαρκ Κρίστι και ο Φρανκ Στέρλινγκ. Ο πρώτος πέρασε το τεστ ανίχνευσης ενώ ο δεύτερος όχι. Και στις δύο περιπτώσεις ο πολυγράφος έκανε λάθος. Ο Μαρκ Κρίστι ανακρίθηκε για αρκετές ώρες και δεν φάνηκε να λέει ψέματα. 

Για την υπόθεση καταδικάστηκε ο Φρανκ Στέρλινγκ που ο πολυγράφος τον είχε καταγράψει να ψεύδεται ενώ ήταν αθώος. Λίγα χρόνια αργότερα ο Μαρκ Κρίστι απήγαγε και σκότωσε την 4χρονη Κέλι Αν Πόλτον. Τότε ομολόγησε και τη δολοφονία της 74χρονης γυναίκας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA