Μενού
  • Α-
  • Α+

Η οδός Yablonska στη Μπούκα γέμισε με πτώματα νεκρών αμάχων και οι φωτογραφίες κάνουν εδώ και τρεις μέρες τον γύρο του πλανήτη. Κάποια πτώματα, με δεμένα τα χέρια πίσω από την πλάτη τους και άλλα με τραύματα από πυροβολισμό στο κεφάλι, σοκάρουν και δείχνουν μια «γενοκτονία», όπως αποκάλεσαν τη σφαγή στη Μπούκα και τα μεγαλύτερα Δίκτυα στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Άλλος άνθρωπος μέσα σε 40 ημέρες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι 

Κάποιες σοροί κείτονται δίπλα από εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και άλλες δίπλα σε ποδήλατα. Οι άμαχοι είναι νεκροί στον δρόμο σε μια απόσταση - μεγαλύτερη από μισό μίλι - σε έναν δρόμο σε ένα προάστιο του Κιέβου, με την Ουκρανία να κατηγορεί τη Ρωσία για σφαγή και από την άλλη τη Μόσχα να κατηγορεί το Κίεβο για «προβοκάτσια». Μια ανάλυση δορυφορικών εικόνων που έκανε το Maxar για τους New York Times διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η δολοφονία αμάχων αυτών στη Μπούκα συνέβη αφού οι στρατιώτες της είχαν εγκαταλείψει την πόλη.

Οι New York Times δημοσίευσαν το Σαββατοκύριακο μια ανάλυση από κοντινά πλάνα της οδού στη Μπούκα με τα πτώματα διασκορπισμένα στον δρόμο για να επιβεβαιώσουν πότε εμφανίστηκαν τα πτώματα και πότε πιθανότατα σκοτώθηκαν οι άμαχοι. Η ομάδα Visual Investigations στους TheTimes διεξήγαγε μια ανάλυση πριν και μετά από τις δορυφορικές εικόνες. Οι εικόνες δείχνουν σκοτεινά αντικείμενα παρόμοιου μεγέθους με ανθρώπινο σώμα να εμφανίζονται στην οδό Yablonska. Τα αντικείμενα εμφανίζονται στις ακριβείς θέσεις, στις οποίες βρέθηκαν τα πτώματα μετά την ανάκτηση της Μπούκα από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως δείχνει το βίντεο από την 1η Απριλίου. Περαιτέρω ανάλυση δείχνει ότι τα αντικείμενα παρέμειναν σε αυτή τη θέση για πάνω από τρεις εβδομάδες, όταν οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο της πόλης.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η Ρωσία μίλησε για «προβοκάτσια» και ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις «προκλήσεις των Ουκρανών ριζοσπαστών» στη Μπούκα. Ωστόσο, με τις δορυφορικές εικόνες του Maxar για τους New York Times αποδεικνύεται πως οι πολίτες σκοτώθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες, όταν ο ρωσικός στρατός είχε τον έλεγχο της πόλης.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Φωτογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου εισήλθαν στη Μπούκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, το Σάββατο και επιβεβαίωσαν κι εκείνοι άμεσα την παρουσία περίπου 20 πτωμάτων με πολιτικά ρούχα και μερικά με δεμένα τα χέρια. 

Πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη σφαγή στη Μπούκα, βγήκε από το καταφύγιό του, και πήγε για επιθεώρηση στο προάστιο του Κιέβου, για το οποίο οι ηγέτες παγκοσμίως απειλούν με νέες κυρώσεις τη Ρωσία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA