Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δεν είναι ένας απλός άνθρωπος και σίγουρα αυτά που λέει θα πρέπει να αναλύονται μια και δυο φορές αφού εκτός από εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είναι και το δεξί χέρι του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ένας από τους ανθρώπους που συνομιλούν καθημερινά με τον Ρώσο πρόεδρο και αυτά που λέει εκλαμβάνονται σοβαρά από τον ισχυρό άνδρα της αχανούς χώρας.

Υπό αυτό το πρίσμα η συνέντευξη του Πεσκόφ στο βρετανικό δίκτυο Sky News αποκτά ιδιαίτερη αξία. Ειδικά από τη στιγμή που ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, εκτός όλων των άλλων σημαντικών που είπε, αφενός «ομολόγησε» για πρώτη φορά κάτι που «πονάει» τη Ρωσία και αφετέρου απείλησε ευθέως το ΝΑΤΟ πως πιθανή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα σήμαινε πως η Ρωσία θα σκεφτόταν τη χρήση πυρηνικών όπλων προκειμένου να επαφέρει την ισορροπία στην περιοχή!

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία – σύμφωνα με τη Μόσχα – έχει μεταξύ άλλων στόχο να αποδυναμώσει τη στρατιωτική ισχύ της Ουκρανίας και να την εμποδίσει να μετατραπεί σε προγεφύρωμα για ενδεχόμενη επίθεση του ΝΑΤΟ, έχει κάνει τις δύο σκανδιναβικές χώρες να εξετάζουν την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία – όπου ηγετικό ρόλο έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αν οι δύο χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, «θα πρέπει να κάνουμε πιο σύνθετη τη δυτική πτέρυγά μας, όσον αφορά την ασφάλειά μας», είπε ο Πεσκόφ στο βρετανικό δίκτυο Sky News.Ωστόσο, ανέφερε ότι η Ρωσία δεν θα εκλάμβανε μια τέτοια κίνηση ως απειλή για την ύπαρξή της, κάτι που θα την υποχρέωνε να εξετάσει τη χρήση πυρηνικών όπλων. Στη συνέντευξη, ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ «φλερτάρει» με την υπέρβαση των ορίων τους.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Έχουμε σημαντικές απώλειες στην Ουκρανία»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου παραδέχθηκε πως ο ρωσικός στρατός έχει σημαντικές απώλειες στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας. Η Μόσχα έχει «σημαντικές απώλειες» στις τάξεις των ρωσικών στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους. «Έχουμε υποστεί σημαντικές στρατιωτικές απώλειες», δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο Sky News ο Πεσκόφ, λέγοντας ακόμη: «είναι μια τεράστια τραγωδία για εμάς».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία είχε δηλώσει, σε προηγούμενη ανακοίνωση, ότι 1.351 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν είναι γνωστός, αλλά  αξιωματούχος του ΝΑΤΟ  ανέφερε ότι οι απώλειες κυμαίνονται μεταξύ 7.000 και 15.000 στρατιωτών.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δεν αποδέχθηκε, ωστόσο, τον όρο «ταπείνωση» που χρησιμοποιήθηκε από τον δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ακόμη, είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ανησυχεί μήπως καθίσει στο εδώλιο με την κατηγορία εγκλημάτων πολέμου

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Αντιλαμβάνεται κανείς, λοιπόν, πως είναι περίεργο πως η Μόσχα από την προσπάθεια να μειώσει τις απώλειες που έχει στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας παρουσιάζοντας αριθμούς εμφανώς μικρότερους από τους πραγματικούς έφτασε στο σημείο να μιλάει για «σημαντικές απώλειες» (έστω και χωρίς συγκεκριμένα νούμερα) και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προσπαθούν να ερμηνεύσουν την αλλαγή στη στάση του Κρεμλίνου ή οποία είναι δεδομένο πως κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA