Μενού
  • Α-
  • Α+

Δραματικά είναι τα τελευταία 24ωρα στη Μαριούπολη με τον ουκρανικό στρατό να προσπαθεί να περισώσει ό,τι μπορεί στις μάχες σώμα με σώμα που δίνει με τις ρωσικές δυνάμεις που από τις 24 Φεβρουαρίου σφυροκοπούν την Ουκρανία. Και ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, η ανάρτηση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων που βρίσκονται περικυκλωμένες, αναφέρει πως η ρωσική πίεση στην μαρτυρική πόλη μεγαλώνει, τα πυρομαχικά τελειώνουν και η Μαριούπολη προετοιμάζεται για την «τελική μάχη» στο κατεστραμμένο λιμάνι της πόλης στα νοτιοανατολικά της χώρας το οποίο έχει σχεδόν περιέλθει σε ρωσικά χέρια. 

Διαβάστε ακόμη: Αλεξάντρ Ντβορνίκοφ: Ο στρατηγός που διόρισε ο Πούτιν για επικεφαλής του πολέμου στην Ουκρανία - Ο ρόλος του στη Συρία

Σε δήλωσή της στο Facebook, η 36η ταξιαρχία πεζοναυτών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε: «Τα πυρομαχικά τελειώνουν». Αφού υπερασπίστηκαν το λιμάνι για 47 ημέρες και έκαναν «ό,τι ήταν δυνατό και αδύνατο» για να διατηρήσουν τον έλεγχο της πόλης, οι πεζοναύτες δήλωσαν ότι «απωθήθηκαν» και «περικυκλώθηκαν» από τον ρωσικό στρατό, προσθέτοντας:«(σ.σ. Θα) Είναι θάνατος για κάποιους από εμάς και αιχμαλωσία για τους υπόλοιπους». Την ανάρτηση που μετέδωσε πρώτο το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, επιβεβαίωσαν στη συνέχεια και πολλά ακόμη ουκρανικά ΜΜΕ.

 

«Μια χάρη μόνο: Να μας θυμάστε»

«Δεν ξέρουμε τι θα μας συμβεί, αλλά σας ζητούμε αληθινά να μας θυμάστε με μια καλή κουβέντα», ζήτησε η ταξιαρχία από τους Ουκρανούς. Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δήλωσαν πρόσφατα ότι οι μάχες επικεντρώθηκαν γύρω από το εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης και στο λιμάνι. Οι Ουκρανοί πεζοναύτες παραδέχθηκαν ότι εκεί «...ο εχθρός σταδιακά μας απώθησε» και «μας περικύκλωσε με πυρά και τώρα προσπαθεί να μας καταστρέψει». Σχεδόν η μισή ταξιαρχία είναι τραυματίες, ενώ όσοι μπορούν επιστρέφουν ξανά στη μάχη με όποιο τρόπο μπορούν. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αναφορές το πεζικό σώμα εξολοθρεύτηκε πλήρως και τις τελευταίες μάχες δίνουν πυροβολητές, χειριστές αντί - αεροπορικών συστημάτων, ασυρματιστές, οδηγοί, μάγειρες, ακόμα και... η ορχήστρα!

Το παράπονο: «Μας έχουν ξεγράψει»

Και μέσα σε όλα αυτά, το παράπονο του στρατού στη Μαριούπολη είναι μεγάλο! Η ηγεσία της ταξιαρχίας ανέφερε πως υπάρχει έλλειψη υποστήριξης από τη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας λέγοντας πως αυτό συμβαίνει «επειδή μας έχουν ξεγράψει». Είναι μία διαπίστωση των ζωντανών στρατιωτών, οι οποίοι χάνουν και το ηθικό τους μέρα με τη μέρα και ώρα με την ώρα. Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πιθανότατα σκοτωθεί στην πόλη. Ο Ζελένσκι δήλωσε στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας μέσω βιντεοκλήσης: «Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νεκροί, αλλά ακόμη και παρ’ όλα αυτά, οι Ρώσοι δεν σταματούν την επίθεσή τους».

«Στα χέρια μας το λιμάνι της Μαριούπολης» λένε οι Ρώσοι

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, το μεγαλύτερο λιμάνι της Αζοφικής περιήλθε υπό την ηγεσία τους, μετά την εξουδετέρωση των ουκρανικών στρατευμάτων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη με τους Ουκρανούς να αφήνουν ακόμη ανοιχτή τη μάχη στο λιμάνι.

 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Οι μάχες στα υπόλοιπα μέτωπα

Στο μεταξύ, ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε πόλεις στα νότια και τα ανατολικά της Ουκρανίας, ενώ όλοι περιμένουν τη νέα ρωσική επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς, που είναι ένας από τους βασικούς πολεμικούς στόχους της Ρωσίας. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι πύραυλοι υψηλής ακρίβειας κατέστρεψαν το αρχηγείο του ουκρανικού τάγματος Ντνίπρο στην πόλη Ζβονέτσκι. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο. Ταυτόχρονα, ο σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ηγέτης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, που είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Καύκασο, Ραμζάν Καντίροφ, διεμήνυσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι επίκειται επίθεση των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων όχι μόνο στη Μαριούπολη, αλλά και στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις.

Λαβρόφ: «Δεν σταματάμε εδώ»

Η Μόσχα δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία μέχρι τους επόμενους γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν και κατηγόρησαν τη Δύση ότι προσπαθεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις προβάλλοντας κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα αρνείται. Μιλώντας σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ είπε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να μην συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά επέμεινε ότι η Μόσχα δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση όταν οι πλευρές συναντηθούν ξανά.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την αναστολή της στρατιωτικής δράσης κατά τον πρώτο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά ότι η θέση της Μόσχας έκτοτε άλλαξε. «Αφού πειστήκαμε ότι οι Ουκρανοί δεν σχεδίαζαν να ανταποκριθούν, πάρθηκε μια απόφαση ότι κατά τους επόμενους γύρους συνομιλιών, δεν θα υπάρξει παύση (στη στρατιωτική δράση) εφόσον δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία», είπε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα το Κίεβο ότι παρουσίασε στη Μόσχα ένα «απαράδεκτο» σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που παρέκκλινε από τις συμφωνίες που είχαν καταλήξει προηγουμένως οι πλευρές. Το Κίεβο απέρριψε τους ισχυρισμούς Λαβρόφ τότε ως μια τακτική για να υπονομεύσει την Ουκρανία ή να αποσπάσει την προσοχή από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Στη συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα, ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι οι εκκλήσεις του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να συνεχίσει το ευρωπαϊκό μπλοκ να εξοπλίζει το Κίεβο, σηματοδοτούν μια «πολύ σοβαρή ανατροφή» στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA