Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι πρώτες επιβεβαιωμένες εικόνες από το ρωσικό καταδρομικό Moskva λίγο μετά την επίθεση που δέχθηκε στις 15 Απριλίου και εν τέλει οδήγησαν στη βύθισή του, ήρθαν στη δημοσιότητα δείχνοντας τη ναυαρχίδα του ρωσικού ναυτικού να έχει πιάσει φωτιά, την ώρα που μεταφέρεται στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Όπως σημειώνεται οι συγκεκριμένες εικόνες έχουν ληφθεί από άλλο πλοίο που έσπευσε να βοηθήσει το χτυπημένο καταδρομικό.

Διαβάστε ακόμη: Περισσότερα όπλα ζητά ο Ζελέσνκι - «Μετά τη Μαριούπολη θα ακολουθήσει το Ντονμπάς»

Σύμφωνα με τους αναλυτές το πλοίο δείχνει να έχει χτυπηθεί στο κεντρικό τμήμα του ανάμεσα στα σημεία που βρίσκονταν οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι P-1000 Vulkan και οι πύραυλοι αεράμυνας S-300F Rif. Υπολογίζεται δε, πως το χτύπημα είναι κοντά στο σημείο που βρίσκονται οι κινητήρες του πλοίου. Εκεί που είναι η φωτιά, είναι και δύο βάσεις αντιαεροπορικών πυροβόλων. Εξάλλου η ύπαρξη καπνού, αναφέρουν, υποδηλώνει πως η φωτιά ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Επίσης στις φωτογραφίες δεν φαίνονται καθόλου σωστικά μέσα και πιθανολογείται πως ήδη κατά τη στιγμή λήψης της φωτογραφίες το πλήρωμα είχε εγκαταλείψει το πλοίο.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

H Μόσχα, όχι μόνο δεν ενστερνίζεται τα περί ουκρανικών πυραύλων που έπληξαν το πλοίο αλλά κάνει λόγο για φωτιά που ήταν η βασική αιτία για τη βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας στη Μαύρη Θάλασσα. 

Το Κρεμλίνο δεν έχει δώσει καμία πληροφορία για απώλειες μεταξύ των 510 μελών του πληρώματος του «Moskva». Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίστηκε ότι το πλήρωμα απομακρύνθηκε με ασφάλεια από το ρωσικό καταδρομικό. Ουκρανικές πηγές δήλωσαν ωστόσο ότι οι επιχειρήσεις εκκένωσης του πλοίου απέτυχαν λόγω των καιρικών συνθηκών. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο διάρκειας 26 δευτερολέπτων που δείχνει τον ναύαρχο Νικολάι Γεβμένοφ και δύο ακόμη αξιωματικούς να επιθεωρούν 100 περίπου παρατεταγμένους ναύτες. Το υπουργείο Αμυνας δεν διευκρινίζει πότε πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA