Μενού
  • Α-
  • Α+

Παγκόσμια οργή έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες των Ουκρανών πως οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει τη Μελιτόπολη έκαναν επιδρομές και αφαίρεσαν τους θησαυρούς από το μουσείο της πόλης. Χρυσός και θησαυροί από την εποχή των Σκυθών φέρεται να έχουν καταλήξει στα χέρια των Ρώσων στρατιωτών με άγνωστη την κατάληξή τους. Ανάμεσα στα κλοπιμαία είναι χρυσά νομίσματα 2.300 ετών αλλά και ένα στέμμα, που αν και είχαν κρυφτεί από τους εργαζόμενους τους Μουσείου, εν τέλει τα στρατεύματα κατάφεραν να τους βρουν.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για τεράστια επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη

Όπως αναφέρουν τα διεθνή Μέσα, πιστεύεται πως ο Πούτιν θα «μεταφέρει» τους σκυθικούς θησαυρούς στην Κριμαία σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τους πολιτιστικούς δεσμούς της περιοχής με τη Ρωσία. 

«Τα ορκ κατέλαβαν τον Σκυθικό χρυσό μας» έγραψε χαρακτηριστικά ο  δήμαρχος Ιβάν Φεντόροφ της κατεχόμενης πόλης θέλοντας να δείξει το μέγεθος της επιδρομής. Ο χρυσός της αυτοκρατορίας των Σκυθών, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. έφτασε στα χέρια των Ρώσων, σύμφωνα με τους New York Times, μέσα από μία επιχείρηση που πρωτοστατούσε ένας «άνδρας με λευκό παλτό, ειδικά γάντια και μια μακριά τσιμπίδα», ο οποίος συνοδευόταν ομάδα ένοπλων Ρώσων στρατιωτών.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο διορισμένος από τη Μόσχα διευθυντής του μουσείου της Μελιτόπολης Γιεβγέν Χορλάτσεφ σε συνέντευξή του σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο υποστήριξε ότι τα τεχνουργήματα «είναι μεγάλης πολιτισμικής αξίας για ολόκληρη την πρώην ΕΣΣΔ» και κατηγόρησε το προσωπικό του μουσείου ότι δαπάνησε «πολλή ενέργεια και κόπους» για να κρύψει τον θησαυρό. Δεν αποκάλυψε, ωστόσο, που μεταφέρθηκαν τα κλοπιμαία.

Σκυθία, ο τόπος των Αμαζόνων.

Οι Σκύθες αναφέρονται από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς ένα σύνολο νομαδικών φυλών που έρχονταν σε επαφή μαζί τους και ζούσαν στην Κεντρική Ασία και στα βόρεια παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Οι Σκύθες θεωρούνται ο λαός καταγωγής των θρυλικών Αμαζόνων. Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς την προσδιορίζουν από την σημερινή Ρουμανία μέχρι το οροπέδιο Παμίρ, μία ολόκληρη περιοχή στην Ευρασία, που κατοικούνταν από αρχαίους νομαδικούς λαούς, οι οποίοι μιλούσαν Ιρανικές γλώσσες. Η τοποθεσία και η έκταση της Σκυθίας διαφοροποιούνται κατά καιρούς, από την περιοχή των όρων Αλτάι όπου συναντιούνται η Μογγολία, Κίνα, Ρωσία, και το Καζακστάν, κατά μήκος της νότιας Ουκρανίας μέχρι την περιοχή του κάτω τμήματος του ποταμού Δούναβη, τη Βουλγαρία και τη Γεωργία.

Αρχαιολογικά ευρήματα σχετικά με τους Σκύθες και τη Σκυθική τέχνη περιλαμβάνουν περίτεχνους τάφους που περιείχαν κοσμήματα από χρυσό, ενδύματα από μετάξι, άλογα και ανθρωποθυσίες. Τεχνικές μουμιοποίησης και το μονίμως παγωμένο έδαφος, βοήθησαν στη διάσωση και ορισμένων λειψάνων. Στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που στην αρχαιότητα οι Έλληνες αποκαλούσαν Σκυθία έχουν ανακαλυφθεί πολυάριθμοι τάφοι πολεμιστών με μεγάλο ποσοστό να ανήκει σε γυναίκες όπως αποδείχθηκε έπειτα από αναλύσει DNA.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι και σήμερα στους λαούς που προέρχονται από τις φυλές των Σκυθών, όπως οι Μογγόλοι, οι γυναίκες έχουν μεγάλο βαθμό ισότητας και ελευθερίες στις κοινωνίες τους ενώ φημίζονται ακόμα ως δεινές ιππείς, τοξότριες, κυνηγοί και παλαίστριες. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι οι περισσότερες σύγχρονες κορυφαίες αθλήτριες τοξοβολίας κατάγονται από την Μογγολία. Τέτοιου είδους πολιτιστικά, ανθρωπολογικά και αρχαιολογικά στοιχεία έχουν οδηγήσει τους σύγχρονους ιστορικούς να θεωρούν τους Σκύθες ως τον λαό καταγωγής των θρυλικών Αμαζόνων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA