Μενού
  • Α-
  • Α+

Λόγο για δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών που βρίσκονται στην Ουκρανία και δεν μπορούν να εξαχθούν λόγω του αποκλεισμού από τη Ρωσία στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έκανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που προβλέπει διατροφική κρίση που θα επηρεάσει άμεσα την Ευρώπη, αν δεν βρεθεί λύση. «Η Ρωσία δεν επιτρέπει την είσοδο και την έξοδο των πλοίων. Ελέγχει τη Μαύρη Θάλασσα. Θέλει να εμποδίσει συνολικά την οικονομία της χώρας« ανέφερε χαρακτηριστικά σε ειδησεογραφικό πρόγραμμα της Αυστραλίας.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν - Θέλει τις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία

Η Ουκρανία είναι ένας μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών, αλλά και άλλων ειδών διατροφής, όπως επίσης και μετάλλων και ήδη άλλες χώρες όπως η Γερμανία, έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να βοηθήσουν ώστε να ξεμπλοκαριστούν από τα λιμάνια. Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έζντεμιρ μίλησε για «στοχευμένες επιθέσεις» των ρωσικών δυνάμεων σε σιλό σιτηρών, αποθήκες λιπασμάτων, καλλιέργειες και υποδομές.

«Πίσω από όπλα αυτά φαίνεται η προσπάθεια του Rώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εξολοθρεύσει την Ουκρανία και ως μελλοντικό ανταγωνιστή», δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ στο Δίκτυο RND και σημείωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να ασκήσει όλο και περισσότερη πίεση, εκμεταλλευόμενη και την αυξανόμενη πείνα στον κόσμο. Επιπλέον, τόνισε, οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς και αυτό εξυπηρετεί τα ρωσικά συμφέροντα.

Ο Γερμανός υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Γερμανία θα επιδιώξει τη δέσμευση των συναδέλφων του από τις χώρες της G7 ότι η πρόσβαση της Ουκρανίας στις διεθνείς αγορές τροφίμων θα είναι εγγυημένη. Η σχετική συζήτηση θα γίνει στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Γεωργίας της G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό γερμανική προεδρία στις 13 και 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, περίπου 4,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν σε ουκρανικά λιμάνια και πλοία. Πριν από τον πόλεμο η Ουκρανία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο και σημαντικός παραγωγός καλαμποκιού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA