Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πίεση που ασκείται στον Βλαντίμιρ Πούτιν αναγκάζει τον Ρώσο πρόεδρο να έχει τα μάτια του... δεκατέσσερα, τόσο εντός όσο κι εκτός Κρεμλίνου. Δεν είναι λίγοι άλλωστε, αυτοί που μιλούν για την πιθανότητα δολοφονίας του Ρώσου ηγέτη, και πιθανότατα... εκ των έσω. «O Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να δολοφονηθεί στη διάρκεια ενός πραξικοπήματος» εκτίμησε απόστρατος Αμερικανός στρατηγός.

Η αγγλική Sun αναφέρει πως ανώτερα στελέχη του ρωσικού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν απογοητευτεί από τον τρόπο με τον οποίο, ο αδύναμος κι άρρωστος, σύμφωνα με τις φήμες που πυκνώνουν, Ρώσος ηγέτης, χειρίζεται τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο στρατηγός Jack Keane που μίλησε στην εφημερίδα είπε ότι ο Πούτιν θα «κάνει τα πάντα» για να παραμείνει στην εξουσία, καθώς γνωρίζει ότι η εναλλακτική θα ήταν ο «θάνατός» του.

Στο σχετικό δημοσίευμα διατυπώνονται οι ισχυρισμοί ότι στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων, ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Διεθνούς Αντικατασκοπείας, Σεργκέι Ναρίσκιν, εκδηλώνουν πλέον ανοιχτά την διαφωνία τους με τους χειρισμούς του Πούτιν και ιδιαιτέρως με την απόφασή του να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από το Κίεβο και να επικεντρωθεί ανατολικά στο Ντονμπάς. Αυτοί που αμφισβητούν κυρίως τις επιλογές του Πούτιν είναι τα μέλη του «Silovik», του πανίσχυρου ρωσικού μπλοκ που συσπειρώνει στελέχη των μυστικών υπηρεσιών.

Σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο «Fox News», ο Jack Keane τονίζει ότι «ο Ρώσος πρόεδρος έχει κίνητρο για να παραμείνει στο Κρεμλίνο. Αλλιώς ξέρει πολύ καλά ότι αν τον διαδεχθεί κάποιος που δεν συμφωνεί μαζί του, αυτό θα σημαίνει το τέλος του, τον θάνατο».

Ως προς τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου, ο απόστρατος Αμερικανός στρατηγός θεωρεί ότι «εξακολουθεί να θέλει να καταλάβει την χώρα και να ανατρέψει την κυβέρνηση του Κιέβου».

Ο Jack Keane τονίζει επίσης ότι λαμβάνει «πολύ στα σοβαρά τον Πούτιν, ενώ αρκετοί από εμάς τον υποτιμήσαμε για κάποια χρόνια». «Οσο καιρό βρίσκεται στην εξουσία ο Πούτιν, θα επιδιώκει τον στόχο της αναβίωσης της ρωσικής αυτοκρατορίας», προσθέτει.

Κοζίρεφ: Ο Πούτιν θα βγει από το Κρεμλίνο σε φέρετρο ή σε σύνταξη

Την ίδια άποψη είχε εκφράσει κι ο Αντρέι Κοζίρεφ, ο οποίος ήταν ο υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Μπόρις Γέλτσιν, ο οποίος έκανε λόγο ακόμα και για πραξικόπημα εντός του Κρεμλίνου, το οποίο θα μπορούσε να στείλει τον Βλαντίμιρ Πούτιν «στον τάφο ή στη σύνταξη». 

Ο Αντρέι Κοζίρεφ, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος διπλωμάτης του Γέλτσιν (1990-1996), πιστεύει ότι βασικά πρόσωπα στο Κρεμλίνο μπορεί να σχεδιάζουν την πτώση του Ρώσου Προέδρου. Ο Κοζίρεφ που δεν μάσησε τα λόγια του, πιστεύει ότι ο Πούτιν θα μπορούσε σύντομα να εκδιωχθεί με «ένοπλη συνοδεία είτε στον τάφο είτε στη σύνταξη». Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Κοζίρεφ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βαλτώσει στην Ουκρανία και η χώρα είναι απομονωμένη λόγω κυρώσεων.

Δυσαρεστημένοι στρατηγοί προσχωρούν στην FSB για να εκδιώξουν τον Πούτιν

Στο εσωτερικό της χώρας, φουντώνουν οι φήμες ότι αρκετοί πρώην στρατηγοί και στελέχη της KGB ετοιμάζονται να εκδιώξουν τον πρόεδρο και σχεδιάζουν να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος θεωρείται όλο και περισσότερο σε ολόκληρη τη Ρωσία ως στρατηγικό λάθος και, πάνω απ' όλα, οικονομική καταστροφή.

Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να είναι «πολύ ανήσυχος» και έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας μέσα και γύρω από το Κρεμλίνο. Είναι προφανές ότι η σχέση μεταξύ της FSB και του Πούτιν έχει επιδεινωθεί από την έναρξη του πολέμου. Τον περασμένο μήνα, δύο ανώτεροι αξιωματικοί τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό από τον Πούτιν.

Ο Αντρέι Σολντάτοφ που διευθύνει, τον καλά ενημερωμένο ιστότοπο ερευνών Agentura, ανέφερε ότι ο Σεργκέι Μπεσέντα, ο επικεφαλής της Πέμπτης Υπηρεσίας - το τμήμα πληροφοριών εξωτερικού της FSB - και ο αναπληρωτής του είχαν τεθεί υπό κράτηση και τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Η κίνηση θεωρήθηκε ως σαφές σημάδι ότι ο Πούτιν ανησυχεί βαθιά για τον ρόλο της FSB στην επίθεση κατά της Ουκρανίας και φοβάται ότι δυνάμεις εντός του μηχανισμού πληροφοριών μπορεί να εργάζονται εναντίον του, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι στην πλατφόρμα Agentura. «Και οι δύο άνδρες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε επιχειρήσεις πληροφοριών κατά της Ουκρανίας για αρκετά χρόνια και πιθανότατα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της εισβολής», είπε ένας εξ αυτών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA