Μενού
  • Α-
  • Α+

Για τα καλά έχει ρίξει γέφυρες επανασύνδεσης η Τουρκία προς τις ΗΠΑ, καθώς μετά από την περίοδο τεταμένων σχέσεων με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποκαλεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως «ακραίο» και τον τελευταίο να του απαντά «μάθε ιστορία πριν μιλήσεις», φαίνεται πως οι σχέσεις τους εξομαλύνθηκαν. Στην ίδια κατεύθυνση, η Τουρκία συνεχίζει τις διπλωματικές της προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: Εγκριση εξοπλιστικού πακέτου με F-16 προς την Τουρκία ζήτησε ο Μπάιντεν από το Κογκρέσο  

Ενδέχεται μάλιστα να υπάρξει συνάντηση μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο ομάδας επαφής για την ανθρωπιστική βοήθεια. Κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ στις 18 Μαΐου αναμένεται να υπάρξει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση των δυο υπουργών θα συζητηθεί ο Στρατηγικός Μηχανισμός που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δυο πλευρών και θα δοθεί έμφαση στην επίλυση των διαφωνιών και οι πλευρές θα επικεντρωθούν στους τομείς συνεργασίας.

Η Άγκυρα συμμετέχει στη διαμεσολαβητική διαδικασία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για την κατάπαυση κατάπαυσης του πυρός. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η διαπραγματευτική διαδικασία συνεχίζεται όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις. Εκτιμώντας ότι η κατάσταση στο πεδίο χειροτερεύει, καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση, οι πηγές επέστησαν την προσοχή σε μια σημαντική συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Σημειώνουν δε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πρόταση για τη δημιουργία μιας ανθρωπιστικής ομάδας επαφής.

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας, Ουκρανίας και Ηνωμένων Εθνών ενδέχεται να συνεχιστούν σε αυτό το πλαίσιο τις επόμενες ημέρες. Μπορούν να πραγματοποιηθούν τεχνικές συναντήσεις μεταξύ των μερών» σημειώνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές που επέστησαν την προσοχή στις εγγυήσεις ασφαλείας που αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός. Αναφέρθηκε επίσης ότι οι συνομιλίες με τις πέντε χώρες – μόνιμα μέλη του ΟΗΕ χώρες συνεχίζονται.

Οι μη κατονομαζόμενες διπλωματικές πηγές αξιολόγησαν επίσης τη νέα περίοδο στις σχέσεις Τουρκίας - Αιγύπτου. Θεωρούν ότι ενδέχεται να υπάρξουν συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο μετά τις συναντήσεις των δύο χωρών σε επίπεδο υφυπουργών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA