Μενού
  • Α-
  • Α+

Να εγκρίνει την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων και άλλου εξοπλισμού για τον στόλο F-16 της Τουρκίας ζήτησε από το Κογκρέσο ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, όπως μετέδωσε η Wall Street Journal επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους. Η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα F-16 της Άγκυρας, που θα οδηγήσουν σε σημαντική αναβάθμιση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Διαβάστε ακόμη: Ενεργειακή κρίση: Αδιέξοδο στην ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το θρίλερ με το φυσικό αέριο στην Ουκρανία

Η πρόταση για έγκριση της πώλησης όπλων, η οποία στάλθηκε στους ηγέτες του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα, αποτελεί ένδειξη του τρόπου με τον οποίο η Τουρκία ελπίζει να εκμεταλλευτεί τον ρόλο της ως μεσολαβητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας, καθώς μόλις λίγο καιρό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε βρεθεί σε... παγκόσμια απομόνωση. Παράλληλα με την υποστήριξη που παρέχει στον ουκρανικό στρατό (μέσω drones), η Άγκυρα ελπίζει να αποκαταστήσει τις φθαρμένες σχέσεις της με την Ουάσιγκτον και να πετύχει νέες προμήθειες οπλικών συστημάτων, σχολιάζει η WSJ.

Η Τουρκία φιλοξένησε δύο γύρους συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ενώ προμήθευσε επίσης οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία και απαγόρευσε στα ρωσικά πολεμικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτές οι κινήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την αναθέρμανση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον και τις συχνότερες επαφές με αξιωματούχους των ΗΠΑ, σημειώνει η WSJ.

«Ζέσταμα» για τα 40 F-16

Είναι χαρακτηριστικό πως Αμερικανοί αξιωματούχοι με γνώση του ζητήματος δηλώνουν ότι η πρόταση Μπάιντεν αποτελεί «σφυγμομέτρηση» για την αντίδραση του Κογκρέσου, ώστε ακολούθως να προωθήσει την πώληση 40 νέων F-16 στην Τουρκία, «σύμμαχο του ΝΑΤΟ που έχει εξοργίσει ορισμένους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον για τους δεσμούς της με τη Ρωσία». Πάντως βουλευτές τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων εξακολουθούν να αντιτίθενται στην πώληση όπλων στην Τουρκία, κυρίως λόγω της προμήθειας του πυραυλικού συστήματος S400 από τη Μόσχα.

Η πώληση των πυραύλων AIM-9 Sidewinder και AIM-120 Amraam, μαζί με ραντάρ και άλλο εξοπλισμό θα κοστίσει στην Τουρκία περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε αξιωματούχος που γνωρίζει την πρόταση. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεν επιβεβαιώνει ούτε σχολιάζει δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου ενημερωθεί επίσημα στο Κογκρέσο», δήλωσε εκπρόσωπός του. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα της WSJ για σχόλιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA