Μενού
  • Α-
  • Α+

Το τελευταίο διάστημα, ίσως και στο πλαίσιο της προπαγάνδας, που πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις παίζει σημαντικό ρόλο, ολοένα και αυξάνονται οι... πανηγυρισμοί για τις απώλειες που καταγράφει ο ρωσικός στρατός στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας. Αυτή η κατάσταση ευφορίας, ωστόσο, μπορεί να κρύβει πολλές παγίδες, όπως προειδοποιούν διεθνείς αναλυτές καθώς από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα μέχρι και μια τελική ήττα του Βλαντίμιρ Πούτιν στα μέτωπα, η απόσταση είναι ακόμα μεγάλη!

Επιπλέον, αυτό που τονίζουν είναι πως τα «δύσκολα βρίσκονται ακόμα μπροστά μας» καθώς ακόμα και αν υποθέσουμε πως ο Ρώσος πρόεδρος αρχίσει να βλέπει μπροστά του το φάσμα της ήττας δεν σημαίνει πως θα παραδώσει τα όπλα. Ίσα – ίσα αυτό μπορεί να σημαίνει πως μπορεί να γίνει ακόμα πιο απρόβλεπτος και άρα ακόμα πιο επικίνδυνος.

Διαβάστε ακόμη: Βόμβα... δολαρίων έριξε ο Μπάιντεν στο Κίεβο: Το Κογκρέσο ενέκρινε τα 40 δισ. δολάρια για την Ουκρανία

Ένας από τους αναλυτές που τονίζουν όλα τα παραπάνω είναι και ο Keir Giles, ο οποίος εργάζεται στο πρόγραμμα για τη Ρωσία και την Ευρασία του Chatham House και είναι συγγραφέας του βιβλίου Moscow Rules: Μόσχα: Τι οδηγεί τη Ρωσία να έρθει αντιμέτωπη με τη Δύση. Με άρθρο του στον Guardian προειδοποιεί πως είναι ακόμα νωρίς για... γιορτές και πανηγύρια!

«Η αλήθεια είναι ότι η Ουκρανία έχει πολύ δρόμο να διανύσει προτού μπορέσει να επιτύχει οποιοδήποτε αποδεκτό αποτέλεσμα από αυτόν τον πόλεμο – και η πορεία θα γίνεται πιο δύσκολη όσο πιο κοντά φαίνεται να πλησιάζει στη νίκη. Ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου επισύρει τώρα μεγαλύτερη προσοχή, όχι μόνο από το συνεχές σφυροκόπημα των πολιτικών υποδομών της Ουκρανίας από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και από τις παγκόσμιες επιπτώσεις των ουκρανικών εξαγωγών που αποκλείονται από τη Ρωσία – εξαγωγές που περιλαμβάνουν προμήθειες τροφίμων ζωτικής σημασίας για άλλες περιοχές. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για το ποιος θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο. Αλλά υπάρχει ένα πιο επείγον ερώτημα: πώς μπορεί να διατηρηθεί ο ζωτικός ρόλος της Ουκρανίας στη σίτιση του κόσμου;

Και αυτός ο οικονομικός στραγγαλισμός από τη Ρωσία αποτελεί μια πρόσθετη πολιτική πρόκληση για την Ουκρανία στη συνέχιση του πολέμου. Υπάρχει ήδη πίεση στο Κίεβο να κάνει παραχωρήσεις προς τη Μόσχα, και αυτή θα αυξηθεί καθώς ο ευρύτερος οικονομικός αντίκτυπος χτυπάει την πόρτα άλλων χωρών. Εάν η Ουκρανία προχωρήσει πέρα από τη γραμμή ελέγχου πριν από την εισβολή και απελευθερώσει την κατεχόμενη Κριμαία, αυτό θα θέσει τους υποστηρικτές της ενώπιον περαιτέρω σοβαρών ερωτημάτων. Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία, προκειμένου να γίνονται προτάσεις στην Ουκρανία ότι θα πρέπει να δώσει στον επιτιθέμενο ένα κομμάτι της επικράτειάς της, για χάρη της ψυχικής ηρεμίας του Βλαντίμιρ Πούτιν» αναφέρει στο άρθρο του ο Keir Giles και προσθετει: «Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται – και ο Πούτιν έχει ήδη διαψεύσει τις προβλέψεις ότι θα αναζητήσει ένα μέσο για τον τερματισμό του μέχρι την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας – δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Ρωσία να καταλήξει τελικά σε μια πιο λογική χρήση των στρατιωτικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού που της έχουν απομείνει».

Τέλος, ο Keir Giles προειδοποιεί πως «καθώς το κόστος της υποστήριξης της Ουκρανίας αρχίζει να γίνεται αντιληπτό σε όλη την Ευρώπη και ο πόλεμος παρατείνεται, με την απειλητική προοπτική ενός ακόμη χειμώνα με βίαιες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, η υποστήριξη προς την Ουκρανία για να συνεχίσει να πολεμά μπορεί να μειωθεί μεταξύ των δυτικών ηγετών της ΕΕ και των λαών τους».

«Θα είναι δύσκολο να εκτοπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις από το Ντονμπάς»

Την ίδια ώρα, το Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι παρά τις επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων στο Χάρκοβο, ο ρωσικός στρατός καταφέρνει να ενισχύει τον έλεγχό του στο Ντονμπάς και στον νότο της χώρας, που σημαίνει ότι η σύγκρουση μπορεί να διαρκέσει πολύ.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν προβλήματα συνοχής, ηθικού των στρατευμάτων και επιμελητείας, δήλωσε στον Τύπο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, χωρίς να επιβεβαιώσει τις εκκαθαρίσεις στις τάξεις της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης που επικαλείται το Λονδίνο. Ωστόσο «θα παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί στις προβλέψεις μας», πρόσθεσε.

«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αμύνονται, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσής τους στη χρήση αυτών που τους προμηθεύουμε», συνέχισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Συμπεριφέρονται πολύ καλά στο πεδίο της μάχης, δεν έχουν προβλήματα συνοχής, δεν έχουν προβλήματα ηγεσίας, η επιμελητεία τους και ο ανεφοδιασμός τους είναι πράγματι ιστορικοί», πρόσθεσε. «Όμως, οι Ρώσοι έχουν ακόμη στη διάθεσή τους ένα σημαντικό μέρος των ικανοτήτων που είχαν συγκεντρώσει από το φθινόπωρο» στα σύνορα της Ουκρανίας, υπογράμμισε.  «Το αξιόμαχο δεν αρκεί για να κερδίσεις έναν πόλεμο: πρέπει να έχεις τη θέληση να πολεμήσεις, χρειάζεται μια καλή διοίκηση», σημείωσε. «Παρά ταύτα συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η σύγκρουση αυτή θα διαρκέσει».

Ο ρωσικός στρατός, που εστιάζει στο εξής τις προσπάθειές του στη νότια Ουκρανία για να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα που θα συνδέει το ρωσικό έδαφος με την προσαρτημένη από το 2014 χερσόνησο της Κριμαίας, πήρε τον έλεγχο του λιμανιού της Μαριούπολης μετά την παράδοση των Ουκρανών στρατιωτών που υπερασπίζονταν τον χώρο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA