Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης Τρέβορ Ριντ περιγράφει την εμπειρία του κατά τη διάρκεια της κράτησής του σε ένα ρωσικό ψυχιατρικό ίδρυμα σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε την Παρασκευή, στην οποία αναφέρεται λεπτομερώς στις ελεεινές συνθήκες που επικρατούσαν στους χώρους νοσηλείας των βαριά ψυχικά άρρωστων κρατουμένων.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Περπατήστε δεξιά, σκυλιά» - Βίντεο των New York Times από τη θηριωδία των Ρώσων στη Μπούκα

Ο Ριντ, που συνελήφθη στη Ρωσία το 2019, αφέθηκε ελεύθερος στις 28 Απριλίου σε μια ανταλλαγή κρατουμένων που έλαβε χώρα εν μέσω των πιο τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον - Μόσχας τις τελευταίες δεκαετίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σε αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο Ριντ είπε ότι κρατούνταν μαζί με άλλους επτά κρατούμενους σε ένα κελί σε μια ψυχιατρική μονάδα.

«Κρατούμενοι είχαν αυτοκτονήσει»

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν σχολίασε άμεσα τη συνέντευξη του Ριντ. Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους ήταν φυλακισμένοι για βίαια εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων ανθρωποκτονιών και ήταν «απλά άνθρωποι με διαταραγμένη προσωπικότητα», είπε, αναγνωρίζοντας ότι φοβόταν για τη ζωή του. «Μέσα σε εκείνο το κελί, ξέρετε, δεν ήταν ένα ωραίο μέρος», είπε ο Ριντ. «Υπήρχε αίμα σε όλους τους τοίχους εκεί - όπου οι κρατούμενοι είχαν αυτοκτονήσει, ή είχαν σκοτώσει άλλους κρατούμενους ή προσπάθησαν να το κάνουν.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Οι τουαλέτες είναι μια τρύπα στο πάτωμα. Και, ξέρετε, υπήρχαν ακαθαρσίες παντού, σε όλο το πάτωμα, στους τοίχους. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί μέσα που περπατούν και μοιάζουν με ζόμπι». Ο πρώην πεζοναύτης τόνισε στο CNN ότι πίστευε ότι τον έβαλαν στην ψυχιατρική μονάδα λόγω των συνεχιζόμενων προσπαθειών του να ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του.

«Δεν άφηνα τον εαυτό μου να ελπίζει»

Ο Ριντ, 30 ετών, από το Τέξας, καταδικάστηκε το 2019, με την κατηγορία ότι έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή δύο αστυνομικών ενώ ήταν μεθυσμένος σε μια επίσκεψη του στη Μόσχα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις κατηγορίες πολιτικό θέατρο. Ο ίδιος είπε ότι δεν επέτρεπε στον εαυτό του να πιστέψει ότι θα αποφυλακιζόταν. «Δεν άφηνα τον εαυτό μου να ελπίζει», είπε. Οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο απο την εποχή του Ψυχρού Πολέμου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και τις κυρώσεις που επέβαλλε στη συνέχεια η Δύση στη Μόσχα.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν και η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης, παραμένουν υπό κράτηση στη Ρωσία. Η οικογένεια του Γουίλαν καλεί την κυβέρνηση Μπάιντεν να πιέσει για την υπόθεσή του, ειδικά μετά την απελευθέρωση του Ριντ με αντάλλαγμα τον Ρώσο πιλότο Κονσταντίν Γιαροσένκο. «Προφανώς πρέπει να κάνουμε περισσότερα γιατί δεν συμφωνούν όλοι ότι είναι εξασφαλισμένη η απελευθέρωση του Πολ», δήλωσε ο αδερφός του Γουίλαν, Ντέιβιντ, σε δήλωσή του χθες Πέμπτη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA