Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέο οπτικό υλικό από μαζικές εκτελέσεις αμάχων που φέρεται να έγιναν στις 4 Μαρτίου στην Μπούκα, την μαρτυρική πόλη όπου έγιναν οι πρώτες αποκαλύψεις θηριωδιών του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, βόρεια του Κιέβου, φέρνει στη δημοσιότητα η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Διαβάστε ακόμη: Διεθνείς αναλυτές και Πεντάγωνο προειδοποιούν πως τα δύσκολα είναι μπροστά

Βίντεο που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας και βρέθηκε στην κατοχή της εφημερίδας δείχνει Ρώσους στρατιώτες να οδηγούν μια ομάδα Ουκρανών αιχμαλώτων προς μία αυλή, όπου λίγες στιγμές αργότερα θα εκτελούνταν. Το συγκεκριμένο υλικό, μαζί με πλάνα που τράβηξε ένας γείτονας, αποτελούν τις πιο ξεκάθαρες αποδείξεις, που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, ότι οι άντρες αυτοί είχαν τεθεί υπό κράτηση από τους Ρώσους προτού εκτελεστούν.

«Οι όμηροι είναι ξαπλωμένοι εκεί, δίπλα στον φράχτη», ακούγεται να λέει ο εικονολήπτης ενός από τα τρία βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Times της Νέας Υόρκης. «Ένα, δύο, τρία, σίγουρα, τέσσερα, πέντε, έξι», ακούγεται να μετρά κάποιος άλλος. Συνολικά κρατούνται εννέα άτομα και - σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα - «οι όμηροι αναγκάζονται να πέσουν στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένου ενός που φορά ένα χαρακτηριστικό, ανοιχτό μπλε φούτερ με κουκούλα».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Περπατήστε δεξιά, σκυλιά»

Σε δύο άλλα βίντεο, Ρώσοι αλεξιπτωτιστές οδηγούν αμάχους υπό την απειλή όπλου. «Περπατήστε δεξιά, σκυλιά», ακούγεται στο οπτικό υλικό που φέρεται να βιντεοσκοπήθηκε από κάμερα ασφαλείας, λίγα λεπτά πριν από την εκτέλεση. Το τρίτο βίντεο που φέρει ημερομηνία 5 Μαρτίου, επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων. Έδειχνε τα πτώματα να κείτονται στο έδαφος δίπλα στο κτίριο γραφείων στην οδό Γιαμπλόνσκα 144.

Άλλες εικόνες από κάμερα παρακολούθησης απέναντι από την οδό Yablunska 144 έδειξαν Ρώσους αλεξιπτωτιστές να καταλαμβάνουν την Μπούκα περίπου την ίδια στιγμή που η ομάδα των ανδρών εκτελέστηκε.

Η ερευνητική ομάδα των New York Times, έπειτα από δουλειά πολλών εβδομάδων, συγκέντρωσε υλικό που δείχνει ότι οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές συγκέντρωσαν και εκτέλεσαν τους άνδρες που εμφανίζονταν στη φωτογραφία με τα πτώματα, εμπλέκοντάς τους δυνητικά σε ένα έγκλημα πολέμου. Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το παραμικρό όταν οι ρεπόρτερ της εφημερίδας επικοινώνησαν μαζί τους για μια απάντηση.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA