Μενού
  • Α-
  • Α+

Βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία σε ένα τέλμα; Σύμφωνα με τον διάσημο καθηγήτη Μάρκ Γκαλεότι αυτό ακριβώς συμβαίνει και όπως συμπληρώνει αυτό γίνεται γιατί ούτε η Μόσχα αλλά ούτε και το Κίεβο μπορούν (στην παρούσα φάση, τουλάχιστον) να επικρατήσουν του αντιπάλου τους.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί είναι οι αναλυτές διεθνώς που προσπαθούν να μαντέψουν πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος στα επόμενα στάδιά του. H Wall Street Journal επιχειρεί να συνοψίσει τα πέντε πιθανά σενάρια για την επόμενη φάση του πολέμου στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη: «Επεσε» η Μαριούπολη - Η Ρωσία ανακοίνωσε πως το Αζοφστάλ εκκενώθηκε πλήρως

1) Οι Ρώσοι καταρρέουν

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το νεότερο σχέδιο της Μόσχας, να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της δηλαδή στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας μεγιστοποιώντας τις εδαφικές της κατακτήσεις εκεί, πηγαίνει πολύ πιο αργά απ’ ό,τι ανέμεναν οι Ρώσοι. Πέρα από αυτό, ενώ αρχικά φαινόταν ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν τον ουκρανικό στρατό, αυτός ο στόχος φαίνεται πλέον ανέφικτος για πολλούς αναλυτές. Παράλληλα η Δύση ενισχύει με νέα οπλικά συστήματα και βοήθεια τους Ουκρανούς. Αυτό σε σνδυασμό με όλα τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των ρωσικό στρατό που ήδη μετράει μεγάλες απώλειες.

2) Οι Ουκρανοί καταρρέουν

Οι μάχιμες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν συγκεκριμένο αριθμό. Δεν μπορεί να αυξήσει ή να αναπληρώσει τις απώλειες, όπως η Ρωσία. Χωρίς σαφή στοιχεία για τις απώλειες των Ουκρανών, οι αναλυτές εστιάζουν σε άλλα κριτήρια για να βασίσουν τις εκτιμήσεις τους αλλά τίποτα δεν μπορεί να διασφαλίσει πως σύντομα μπορεί να βρεθούν στα όρια τους και άρα να καταρρεύσουν.

3) Οι συγκρούσεις «βαλτώνουν»

Πολλοί αναλυτές δεν αποκλείουν ο πόλεμος στην  Ουκρανία να βυθιστεί στον «βάλτο» του αδιεξόδου. Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει και η Ουκρανία αρνείται να χάσει. Κρίσιμος παράγοντας μακροχρόνια είναι κατά πόσο η Μόσχα θα καταφέρει να προετοιμάσει νέα στρατεύματα. Δεδομένης της ανάγκης για εκπαίδευση, οι νεοσύλλεκτοι δεν θα έφταναν στο πεδίο της μάχης μέχρι το τέλος του έτους. «Εάν το επόμενο έτος οι Ρώσοι μπορούν να έχουν μεγαλύτερη δύναμη, τότε θα μπούμε στο αδιέξοδο», ανέφερε ο Μάικλ Κλαρκ, πρώην διευθυντής του Royal United Services Institute (RUSI).

4) Οι Ουκρανοί αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων

«Κάποια στιγμή οι Ρώσοι θα σταματήσουν να προχωρούν, και το ερώτημα είναι, θα μπορέσουν οι Ουκρανοί να τους απωθήσουν»; αναρωτιέται ο Φίλιπς Ο'Μπράιεν, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του St. Andrews. Σε αυτή τη φάση, τα όπλα της Δύσης θα αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικά, σύμφωνα με τους αναλυτές. Εάν οι Ουκρανοί προχωρήσουν, το επόμενο ερώτημα είναι πού θα σταματήσουν.  Ένας στόχος θα μπορούσε να είναι να επανέλθει η κατάσταση στο πως ηταν την 23η Φεβρουαρίου. Αν, όμως, ο Ζελένσκι θεωρήσει πως μπορεί (με τη βοήθεια της Δύσης) για το κάτι παραπάνω, δεν αποκλείεται να μπει στον πειρασμό να «πετάξει» τους Ρώσους και από το Ντονμπάς και την Κριμαία!

5) Κλιμάκωση του πολέμου

Αυτό είναι το σενάριο που απεύχονται όλοι. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όντας «στριμωγμένος», θα κλιμακώσει τη σύγκρουση καταφεύγοντας στη χρήση τακτικών πυρηνικών ή χημικών όπλων. Φυσικά, αυτή θα ήταν μια εξέλιξη που η Δύση δεν θα μπορούσε να αφήσει αναπάντητη ακόμα και αν μιλάμε για μια πιθανή μια συμβατική στρατιωτική απάντηση.

«Μας εκπλήσσει η ηλιθιότητα του Πούτιν» λέει το Κίεβο

Εν μέσω της κλιμάκωσης των ρωσικών επιθέσεων στο ανατολικό μέτωπο, δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι οργισμένος και προβαίνει διαρκώς σε επιδείξεις ισχύος, χτυπώντας δίχως έλεος τα ανατολικά και ανακοινώνοντας την κατάληψη της χαλυβουργίας του Αζοφστάλ.

Από την άλλη οι Ουκρανοί αμύνονται σθεναρά και περιμένουν είτε να προκαλέσουν την φθορά των ρωσικών στρατευμάτων προκειμένου να περιοριστεί το πολεμικό μέτωπο, είτε να αντεπιτεθούν, πάντα, με τη βοήθεια της Δύσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν λείπουν και οι δηλώσεις που... ξεφεύγουν από τα όρια και προκαλούν αίσθηση. Μια τέτοια έκανε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας ο οποίος τόνισε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, πως ο Πούτιν βρίσκεται ξεκάθαρα σε αδιέξοδο, αλλά πως δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο, «γιατί απλά δεν μπορεί να νικήσει». 

«Με εκπλήσσει η ρωσική ηλιθιότητα» υπογραμμίζει ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, ο οποίος προσθέτει ότι ο Πούτιν διάλεξε τη χειρότερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA