ΔΙΕΘΝΗ
23/05/2022 16:39

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρώτη παραίτηση Ρώσου διπλωμάτη που αντιδρά στις κινήσεις Πούτιν

Την παραίτηση του υπέβαλε Ρώσος διπλωμάτης στη Γενεύη – «Ποτέ δεν ένιωσα τέτοια ντροπή για τη χώρα μου», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Facebook - Εξαπέλυσε «καρφιά» κατά Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Πούτιν και Σεργκέι Λαβρόφ

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρώτη παραίτηση Ρώσου διπλωμάτη που αντιδρά στις κινήσεις Πούτιν
Πηγή: APimages, Facebook
Ανάγνωση:

Ο σύμβουλος της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, Μπορίς Μπόνταρεφ, υπέβαλε την παραίτηση του καθώς τάχθηκε κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Την απόφαση του κοινοποίησε στη σελίδα του στο Facebook στην οποία έγραψε: «Στα είκοσι χρόνια της διπλωματικής μου καριέρας, είδα διάφορες στροφές στη δική μας εξωτερική πολιτική, αλλά ποτέ δεν ένιωσα τέτοια ντροπή για τη χώρα μου, όσο τη 24η Φεβρουαρίου αυτού του έτους».

«Ο επιθετικός πόλεμος που εξαπέλυσε (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν κατά της Ουκρανίας, αλλά στην ουσία εναντίον όλου του δυτικού κόσμου, δεν αποτελεί μόνο έγκλημα κατά του ουκρανικού λαού, αλλά θα έλεγα μάλιστα ειδεχθές έγκλημα εναντίον του λαού της Ρωσίας, που με το παχύ γράμμα Ζ διέγραψε όλες τις ελπίδες και προοπτικές για μια ευημερούσα και ελεύθερη κοινωνία στη χώρα μας», γράφει στην ανάρτηση του. Ο Μπόνταρεφ επισημαίνει ότι ένας από τους στόχους εκείνων που εξαπέλυσαν τον πόλεμο είναι να μείνουν για πάντα στην εξουσία, στον βωμό της οποίας είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τόσες ζωές όσες χρειάζεται για αυτό. Ήδη έχουν σκοτωθεί χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί, επισημαίνει.

«Δυστυχώς είμαι αναγκασμένος να επισημάνω ότι αυτά τα είκοσι χρόνια το επίπεδο του ψέματος και του ψευτοεπαγγελματισμού στο έργο του υπουργείου Εξωτερικών συνεχώς μεγάλωνε. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυτό έγινε καταστροφικό», λέει ο Μπόνταρεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο «η καλύτερη απεικόνιση της παρακμής αυτού του συστήματος» υπήρξε ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Μέσα σε 18 χρόνια έγινε από ένας επαγγελματίας και μορφωμένος διανοούμενος, τον οποίο τόσο εκτιμούσαν οι συνάδελφοι μου, σε έναν άνθρωπο ο οποίος διαρκώς κάνει αντιφατικές δηλώσεις και απειλεί τον κόσμο (δηλαδή και τη Ρωσία επίσης) με πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Μπόνταρεφ.

Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δεν ασχολείται με τη διπλωματία, επισημαίνει ο Μπόνταρεφ. «Όλα ανάγονται στην υποδαύλιση του πόλεμου, του ψέματος, του μίσους. Αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα λίγων, πολύ λίγων ανθρώπων, που με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στην περαιτέρω απομόνωση και παρακμή της χώρας μου». Ο Μπόνταρεφ προσθέτει, ότι υπήρξε διπλωμάτης για είκοσι χρόνια και το υπουργείο Εξωτερικών ήταν για τον ίδιο «το σπίτι του και η οικογένεια» του. «Όμως απλά δεν μπορώ να συμμετέχω πλέον σ’ αυτή την αιματηρή, χωρίς νόημα και εντελώς αχρείαστη ντροπή», καταλήγει στη δήλωση του.

Ο Μπόνταρεφ είναι πιθανόν ο πρώτος Ρώσος διπλωμάτης που ανακοινώνει ότι παραιτείται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει την παραίτηση του. Τον Μάρτιο, οι διπλωμάτες δεκάδων ευρωπαϊκών χωρών αποχώρησαν από την αίθουσα του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα την ώρα που μεταδιδόταν η ομιλία του Λαβρόφ στον πλαίσιο της διάσκεψης για τον αφοπλισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ