Μενού
  • Α-
  • Α+

Το περιοδικό TIME δημοσίευσε τον κατάλογο με τις 100 πιο ισχυρές προσωπικότητες στον κόσμο για το 2022, στον οποίο συμπεριελήφθη ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta και τιμηθείς με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, Ντμίτρι Μουράτοφ. Το TIME έχει συμπεριλάβει τον Μουράτοφ στην ενότητα «Icons».

Διαβάστε ακόμη: Ευλογιά των πιθήκων: Πώς από τον αφρικανικό σκίουρο έφτασε στον άνθρωπο

«Στη Ρωσία, η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι ένα αιματηρό άθλημα. Κάποιοι ήρωες δείχνουν θάρρος για μια στιγμή - ο Ντμίτρι Μουράτοφ έχει δείξει θάρρος σε όλη του τη ζωή», αναφέρεται στο κείμενο για τον διευθυντή της Novaya Gazeta.

Το κείμενο έγραψε ο Ουίλιαμ Μπράουντερ, ιδρυτής του επενδυτικού ομίλου Hermitage Capital Management και συγγραφέας του βιβλίου Freezing Order: A True Story of Money Laundering, Murder, and Surviving Vladimir Putin's Wrath.

O Μπράουντερ επισημαίνει ότι έξι δημοσιογράφοι της Novaya Gazeta έχουν δολοφονηθεί από το 1993 επειδή «αποκάλυψαν τα εγκλήματα του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν και της ρωσικής ολιγαρχίας. Ο Μπράουντερ αναφέρει επίσης ότι το 2012, ο υποδιευθυντής της Novaya Gazeta και αναπληρωτής του Μουράτοφ, ο Σεργκέι Σοκολόφ, είχε οδηγηθεί σε δάσος από τον επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής όπου ο αξιωματικός ασφαλείας απείλησε να τον σκοτώσει.

Το 2021, η Επιτροπή Νόμπελ απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης στον Ντμίτρι Μουράτοφ και στην ιδρύτρια του ιστότοπου Rappler στις Φιλιππίνες Μαρία Ρέσα για τις «προσπάθειες διατήρησης της ελευθερίας της σκέψης ως προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη». Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μουράτοφ δεσμεύτηκε να δωρίσει το μετάλλιο του βραβείου Νόμπελ στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA