Μενού
  • Α-
  • Α+

Αρωμα... καφέ έχει το Google Doodle της Δευτέρας 6 Ιουνίου, καθώς είναι αφιερωμένο σε έναν άνθρωπο που έχει συνδέσει το όνομά του με τη δημιουργία του δημοφιλέστερου ροφήματος στον κόσμο. Ο Angelo Moriondo γεννήθηκε σαν σήμερα το 1851 στο Τορίνο και 33 χρόνια αργότερα κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την παλαιότερη γνωστή μηχανή espresso.

Διαβάστε ακόμη: Πριν 78 χρόνια γίνεται η απόβαση στη Νορμανδία και η αντίστροφη μέτρηση για τον Χίτλερ ξεκινά

Η μηχανή του χρησιμοποιούσε έναν συνδυασμό ατμού και βραστό νερό για την αποτελεσματική παρασκευή καφέ και παρουσίασε την εφεύρεσή του στη Γενική Έκθεση του Τορίνο το 1884, όπου της απονεμήθηκε το χάλκινο μετάλλιο. Το μηχάνημα αποτελούταν από ένα μεγάλο λέβητα που έσπρωχνε το θερμαινόμενο νερό μέσα από κόκκους καφέ, με έναν δεύτερο λέβητα που παρήγαγε ατμό.

Η εφεύρεσή του έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με τίτλο «Νέες μηχανές ατμού για την οικονομική και στιγμιαία παρασκευή ροφημάτων καφέ, μέθοδος “A. Moriondo”». Τα επόμενα χρόνια, ο Moriondo συνέχισε να βελτιώνει την εφεύρεση.

Ο Ian Bersten, ένας ιστορικός που καταγράφει την ιστορία του καφέ, ισχυρίζεται ότι είναι ο πρώτος ερευνητής που ανακάλυψε ποτέ την πατέντα του Moriondo. Ο Bersten περιγράφει τη συσκευή ως «την πρώτη ιταλική μηχανή μπαρ που έλεγχε την παροχή ατμού και νερού ξεχωριστά μέσω του καφέ" και ο Moriondo ως "ένας από τους πρώτους ανακάλυψες της μηχανής expresso».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA