Μενού
  • Α-
  • Α+

Βουλγαρία, Ρουμανία και Μαυροβούνιο βρέθηκαν στο στόχαστρο του επικεφαλής της υπηρεσίας διαστήματος της Ρωσίας «Roscosmos», Ντμίτρι Ρογκόζιν, επειδή οι συγκεκριμένες χώρες του ΝΑΤΟ εμπόδισαν τον Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί τη Σερβία κλείνοντας τον ενάεριο χώρο τους και βάζοντας έτσι «μπλόκο» στο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμη: Μαριούπολη: Κρούσματα χολέρας και κορονοϊός τρομάζουν

Ο Ρογκόζιν απείλησε ότι μπορεί όποτε θέλει να εκτοξεύσει τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «Satan-2». Σε μήνυμά του στο Twitter, έγραψε χαρακτηριστικά: «Ξέρετε τι είναι τόσο καλό για τον «Sarmat» (σ.σ. ή αλλιώς Satan 2)); Δεν θα ζητήσει πτητική άδεια από δειλούς Βούλγαρους, εκδικητικούς Ρουμάνους και Μαυροβούνιους – που πρόδωσαν την κοινή μας ιστορία».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Σημειώνεται ότι, η Σερβία είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία από τότε που ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο ICBM Sarmat έχει μήκος περίπου 116 πόδια, ζυγίζει 220 τόνους και μπορεί να φέρει 15 ελαφρές πυρηνικές κεφαλές ταυτόχρονα, διατεταγμένες ως πολλαπλά οχήματα επανεισόδου με ανεξάρτητη στόχευση (Multiple Independently Targetable Re-Entry Vehicles - MIRVs), που σημαίνει ότι ένας μόνο πύραυλος μπορεί να πλήξει μια σειρά στόχων ταυτόχρονα.

Ο πύραυλος αναπτύχθηκε ως διάδοχος του αρχικού ICBM "Satan" (intercontinental ballistic missile - διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος), γνωστού και ως R-36 ή Voevada, ο οποίος χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή και μπορούσε να μεταφέρει μόνο 10 πυρηνικές κεφαλές και να καλύψει βεληνεκές 6.340-9.940 μιλίων, σε σύγκριση με το ανώτερο 6.200-11.180 μίλια του Satan-2, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA