Μενού
  • Α-
  • Α+

Αντιμέτωπες με τους Ρώσους αλλά και το χρόνο είναι οι ουκρανικές δυνάμεις, που προσπαθούν να αντισταθούν στην καταιγιστική εισβολή στο Ντονμπάς ώστε να μην καταρρεύσουν οι θέσεις τους με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αναμένει εναγωνίως τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων από ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, τη μοναδική ελπίδα του να αντεπιτεθεί. Η μεγάλη μάχη στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από 100 μέρες πολέμου εξελίσσεται σε μία ολοκληρωτική αναμέτρηση πυροβολικού με τους Ρώσους αν και καταγράφουν σημαντικές απώλειες να προωθούνται στην ουκρανική ενδοχώρα έστω και με αργό ρυθμό.

Η έλλειψη πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς αλλά και πυρομαχικών έχει φέρει σε δυσχερή θέση τον ουκρανικό στρατό, που μάχεται στο Ντονμπάς, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο πλέον να πλήξει τις θέσεις του ρωσικού πυροβολικού, που ισοπεδώνει πόλεις και χωριά από μεγάλες αποστάσεις.

Το πράσινο φως, που άναψε τόσο η Ουάσιγκτον για τη μεταφορά αριθμού πυραυλικών συστημάτων M142 HIMARS όσο και το Λονδίνο για την αποστολή του συστήματος πολλαπλών εκτοξευτών MLRS αποτελεί τη μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας στο βαρύ κλίμα, που έχει δημιουργηθεί στο ανατολικό μέτωπο. Από μόνα τους τα ρυμουλκούμενα βαριά πυροβόλα αμερικανικής κατασκευής M777 των 155 χιλιοστών δεν ήταν αρκετά να ανακόψουν τη ρωσική προέλαση παρότι επέφεραν σοβαρά πλήγματα στις δυνάμεις της Μόσχας. Για το λόγο αυτό, το Κίεβο κρατά στάση αναμονής περιμένοντας την άφιξη του νέου πολύτιμου στρατιωτικού φορτίου καταστρώνοντας σχέδιο για την ασφαλή μεταφορά του στην πρώτη γραμμή καθώς είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει τον νούμερο ένα στόχο της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής.

Στην περίπτωση αυτή και εφόσον διατεθεί από τη Δύση μεγάλο απόθεμα πυρομαχικών, που αποτελεί τον κρισιμότερο παράγοντα, θεωρείται ότι μπορεί να αντιστραφεί η διαφαινόμενη έκβαση του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία θέτοντας τις βάσεις για αντεπίθεση. Η προοπτική αυτή είναι, που έχει εξοργίσει το Κρεμλίνο βλέποντας ότι μπορούν να ανατραπούν οι συσχετισμοί δυνάμεων και να περιοριστεί το πλεονέκτημα, που εξασφαλίζεται από το οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς οδηγώντας στην απώλεια των έως τώρα εδαφικών κερδών.

Δεν έχει άλλα πυρομαχικά η Ουκρανία 

Στο μεταξύ, η εξάντληση των αποθεμάτων του ουκρανικού στρατού σε πυρομαχικά για τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων σοβιετικής κατασκευής είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, έλλειψη, που δεν αναπληρώθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό από τις μεταφορές πυρομαχικών από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης. Τα αμερικανικά οβιδοβόλα αντισταθμίζουν έως κάποιο βαθμό αυτή την αρνητική εξέλιξη καθώς είναι πιο αποτελεσματικά από τα αντίστοιχα και ελαφρώς μικρότερου διαμετρήματος ρωσικά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι παραδόθηκαν στους Ουκρανούς αναβαθμισμένα βλήματα με τουλάχιστον 10 χλμ. μεγαλύτερο βεληνεκές από την εξελιγμένη έκδοση των ρωσικών βλημάτων.

Η μαζική ενίσχυση της Ουκρανίας με στοιχεία πυροβολικού έχει ως στόχο να σχηματιστεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός ανάσχεσης της ρωσικής προώθησης δυτικότερα απωθώντας το ρωσικό πυροβολικό τουλάχιστον πέρα ​​από το δραστικό βεληνεκές του, από το οποίο μπορεί να πλήξει μαζικά τις ουκρανικές γραμμές. Στην επίτευξη του σχεδιασμού αυτού θα έχουν καθοριστικό ρόλο τα συστήματα M142 HIMARS με βεληνεκές 70 χλμ και M270 MLRS εφόσον ενταχθούν, αποφεύγοντας τις επιχειρήσεις καταστροφής τους από τις ρωσικές δυνάμεις, στο ουκρανικό οπλοστάσιο. Με τους πολλαπλούς εκτοξευτές οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να στοχεύσουν όχι μόνο τις μονάδες πυροβολικού των Ρώσων αλλά και κέντρα διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών βαθιά στο πίσω μέρος του μετώπου θέτοντας σε κίνδυνο ζωτικής σημασίας μονάδες των ρωσικών στρατευμάτων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA