ΔΙΕΘΝΗ
12/06/2022 23:48

Εκλογές στη Γαλλία: Ο Ζαν Λικ Μελανσόν κέρδισε τον α' γύρο και ο Εμανουέλ Μακρόν τις έδρες

Πρώτος σε έδρες ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά χωρίς βέβαιη πλειοψηφία στη Βουλή και με πολύ μικρή διαφορά από τον Ζαν Λικ Μελανσόν που έρχεται δεύτερος σε έδρες αλλά πρώτος σε ψήφους στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας - Ο πρώτος γύρος των εκλογών προμηνύει ένα θρίλερ την επόμενη Κυριακή

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Εκλογές στη Γαλλία: Ο Ζαν Λικ Μελανσόν κέρδισε τον α' γύρο και ο Εμανουέλ Μακρόν τις έδρες
Πηγή: APimages
Ανάγνωση:

Πρώτος σε έδρες ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά χωρίς βέβαιη πλειοψηφία στη Βουλή και με πολύ μικρή διαφορά από τον Ζαν Λικ Μελανσόν που έρχεται δεύτερος σε έδρες αλλά πρώτος σε ψήφους στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας. Ο πρώτος γύρος των εκλογών προμηνύει ένα θρίλερ την επόμενη Κυριακή.

Διαβάστε ακόμη: Φινλανδία: Καταγγελία για την φωτογραφία της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση των Ipsos/Sopra-Steria βάσει της καταμέτρησης των ψήφων, η αριστερή συμμαχία υπό τον Μελανσόν με 25,6% πήρε μικρό προβάδισμα 0,4% έναντι της παράταξης «Μαζί» (Ensemble) του προέδρου της Γαλλίας, που συγκεντρώνει το 25,2%.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Ιpsos, τα αποτελέσματα θα μεταφραστούν μετά το δεύτερο γύρο στην ακόλουθη κατανομή εδρών: από 255 έως 295 για τον συνασπισμό του Μακρόν - δηλαδή ίσως να μην πιάσει την αυτοδυναμία των 289 εδρών – η αριστερή συμμαχία θα ακολουθήσει με 150 έως 190 έδρες, οι Ρεπουμπλικανοί με 50 έως 80 έδρες και η ακροδεξιά της Λεπέν από 20 έως 45 έδρες. Φυσικά, όλα αυτά είναι σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς δεν έχει διεξαχθεί ακόμη ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών.

Εκλογές στη Γαλλία: Εκκληση να προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες

Έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής απηύθυναν τόσο η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο ηγέτης της Λαϊκής Ένωσης Ζαν Λικ Μελανσόν. «Σήμερα, περισσότεροι από ένας στους δύο Γάλλους δεν προσήλθαν στις κάλπες. Το πρώτο συλλογικό μας καθήκον είναι να μειώσουμε την αποχή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζοντας τον διάλογο με όλη την κοινωνία», δήλωσε η Μπορν.

«Σε όλους όσοι απείχαν, θέλω να πω απόψε να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους και να ακουστούν οι φωνές τους την ερχόμενη Κυριακή. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Έχουμε μια εβδομάδα κινητοποίησης μπροστά μας, μια εβδομάδα να πείσουμε», είπε επίσης η πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Καλώ λοιπόν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους μας. Σε μια εβδομάδα, είναι οι αξίες μας που διακυβεύονται, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας» του κράτους.

Από πλευράς του, ο ηγέτης της γαλλικής αριστεράς Μελανσόν δήλωσε ότι «στο τέλος αυτού του πρώτου γύρου, η Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (Nupes) βγήκε πρώτη. Θα είναι παρούσα σε περισσότερες από 500 εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο» και συνέχισε σημειώνοντας ότι «αυτή την ώρα» οι προβολές για τις έδρες στον δεύτερο γύρο «δεν έχουν κανένα νόημα».

«Η αλήθεια είναι ότι το προεδρικό κόμμα, στο τέλος του πρώτου γύρου ηττάται και για πρώτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία, ένας νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν», είπε ακόμη ο Μελανσόν και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Καλώ τον λαό μας, ενόψει αυτού του αποτελέσματος και της εξαιρετικής ευκαιρίας που μας δίνει για την προσωπική μας ζωή και για το πεπρωμένο της κοινής πατρίδας να ξεσπάσει την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες. Να απορρίψουμε οριστικά τα καταστροφικά έργα της πλειοψηφίας του Μακρόν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΑΛΛΙΑ ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΖΑΝ ΛΙΚ ΜΕΛΑΝΣΟΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ