ΔΙΕΘΝΗ
17/06/2022 00:48

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο Πούτιν δεν ακούει κανέναν» είπε ο Ζελένσκι στον Μακρόν

«Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πιθανότητα ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας να είναι έτοιμος να ακούσει οτιδήποτε», είπε ο Ζελένσκι στον Μακρόν και εμφανίστηκε απαισιόδοξος για να το αν μπορεί κάποιος να πείσει τον «Τσάρο» να σταματήσει τον πόλεμο

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο Πούτιν δεν ακούει κανέναν» είπε ο Ζελένσκι στον Μακρόν
Πηγή: Associated Press
Ανάγνωση:

Αμφιβάλλει αν υπάρχει νόημα (όφελος) στον διάλογο με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου, τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν «Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πιθανότητα ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας να είναι έτοιμος να ακούσει οτιδήποτε», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο μαζί με ευρωπαίους ηγέτες.

«Φαίνεται πως αυτήν τη στιγμή (ο Βλαντίμιρ Πούτιν) πρώτα παίρνει αποφάσεις και μετά μιλάει σε οποιονδήποτε… Δεν αφορά μόνο τον Εμανουέλ (Μακρόν), δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν σήμερα ηγέτες στον κόσμο που θα μπορούσαν μεμονωμένα να υποχρεώσουν τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το κύμα επικρίσεων που πυροδότησε – ιδιαίτερα στην Ουκρανία – η δήλωση του Μακρόν «να μην ταπεινωθεί η Ρωσία».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι ένας από τους λίγους ηγέτες που είχε τακτικές συνομιλίες με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητήσει εκ νέου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εάν χρειαστεί. «Όταν ανοίγουν παράθυρα ευκαιριών, η πίεση για επανέναρξη των συνομιλιών θα ήταν χρήσιμη», είπε και τόνισε πως ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι εναπόκειται στην ουκρανική κυβέρνηση να αποφασίσει τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας ειρήνευσης. «Η Γερμανία, όπως και η Γαλλία, δεν θα είναι ποτέ σε θέση να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία εξ ονόματος της Ουκρανίας. Αυτό δεν το κάναμε ποτέ, ούτε κάναμε παραχωρήσεις ούτε διαπραγματευτήκαμε κάποιες παραχωρήσεις», ξεκαθάρισε ο Μακρόν.

Η Ουκρανία θα πρέπει μόνη της να αποφασίσει αν αποδέχεται ή όχι οποιεσδήποτε εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, αναφορικά με την προοπτική τερματισμού του πολέμου, δήλωσε αργότερα ο Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική τηλεόραση.

«Εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει», είπε ο Μακρόν όταν ρωτήθηκε για τυχόν παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εδαφικών, που η Ουκρανία θα αποδεχόταν, συμπληρώνοντας: «Νομίζω ότι καθήκον μας είναι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, το διεθνές δίκαιο και κατά συνέπεια την Ουκρανία».

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας -- οι οποίοι επικρίθηκαν στο παρελθόν από το Κίεβο για την «επιφυλακτική» στάση τους -- επισκέφθηκαν σήμερα την Ουκρανία και έδωσαν ελπίδα για ταχεία ένταξη στην ΕΕ σε μια χώρα που ζητάει επίμονα οπλικά συστήματα για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει πως η χώρα του δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ