Μενού
  • Α-
  • Α+

Με μια άκρως επιθετική ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι μεταχειρίζονται τις άλλες χώρες ως «αποικίες» και τόνισε πως οι ζοφερές προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία ουδέποτε επαληθεύτηκαν.

Διαβάστε ακόμη: Φιλί στο στόμα ανάμεσα σε Πούτιν και Ζελένσκι έγινε αφίσα σε στάση λεωφορείου για το Pride του Τορίνο

«Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική» δήλωσε, έπειτα από ένα μακρύ κατηγορώ προς τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους. Πρόσθεσε πως η ρωσική οικονομία ξεπέρασε τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Παράλληλα είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση απώλεσε την «πολιτική της κυριαρχία».

Η ομιλία του Πούτιν ξεκίνησε με σχεδόν δύο ώρες καθυστέρηση, μετά από μια κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε από χάκερ. Ο Πούτιν απείλησε με αστάθεια τις δυτικές κοινωνίες, χαρακτηρίζοντας τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία «δίκοπο μαχαίρι», ενώ τόνισε πως «τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική».

«Παρανοϊκές οι κυρώσεις της Δύσης»

Χαρακτήρισε τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας ως «απερίσκεπτες και παρανοϊκές» και ως προσπάθεια «να συντρίψουν βίαια τη ρωσική οικονομία με μια κίνηση». Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε ότι με τις κυρώσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν «καταφέρει ένα σοβαρό πλήγμα» στις δικές τους οικονομίες. «Οι κυρώσεις θα κοστίσουν στην ΕΕ πάνω από 400 δισ. δολάρια» ανέφερε, προσθέτοντας: «Βλέπουμε επιδείνωση των κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, βλέπουμε αυξήσεις και τις τιμές των αγαθών, των τροφίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και των καυσίμων αυτοκινήτων. Το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων πέφτει, και οι επιχειρήσεις τους χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους».

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι αυτό θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες σε ολόκληρη την Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι η συστηματική οικονομική παρακμή στην ευρωπαϊκή οικονομία θα «επιδεινώσει τα βαθιά ζητήματα στις δυτικές κοινωνίες». «Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου [...] κήρυξαν τη νίκη τους στον Ψυχρό Πόλεμο όπως [έκανε] το Λονδίνο, και αργότερα έφτασαν να θεωρούν τους εαυτούς τους θεούς στον πλανήτη Γη, που δεν έχουν καθήκοντα, παρά μόνο συμφέροντα» δήλωσε.

Διάγουν περίοδο... ρωσοφοβίας

Ο Πούτιν είπε ότι οι δυτικές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων «όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά σε κάθε χώρα που πέφτει σε δυσμένεια», κατηγορώντας τους δυτικούς συμμάχους ότι πιστεύουν ότι ο υπόλοιπος κόσμος «είναι η αυλή τους» και ότι προσπαθούν να απομονώσουν ή να ακυρώσουν «λάθος» κράτη. Οι ΗΠΑ κήρυξαν τη νίκη τους στον Ψυχρό Πόλεμο όπως (σ.σ. έκανε) το Λονδίνο, και αργότερα έφτασαν να θεωρούν τους εαυτούς τους θεούς στον πλανήτη Γη. Οι δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν αυτές τις χώρες ''ως αποικίες τους'' και ως... δεύτερης κατηγορίας», τόνισε προσθέτοντας: «Αυτή είναι η φύση της τρέχουσας περιόδου ρωσοφοβίας στη Δύση, καθώς και των τακτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «χάσει τελείως την κυριαρχία της» και «χορεύει στα τραγούδια κάποιου άλλου» ισχυρίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος. Κατηγόρησε την ΕΕ ότι «παίρνει ό,τι της υπαγορεύεται και βλάπτει» τον πληθυσμό, τις επιχειρήσεις και την οικονομία της. Όσον αφορά την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα «δεν εμφανίστηκε σήμερα» και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι «προσπαθεί επιρρίψει τις ευθύνες σε κάποιον άλλο». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι για να έχει επιτυχία, η Ρωσία πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να «βγάλουμε τα συμπεράσματά μας».

«Ζουν με ψευδαισθήσεις»

Σημείωσε ότι ο κόσμος έχει δει την «...ανάδυση και την αυξανόμενη προβολή νέων κέντρων εξουσίας» και ότι η «παλιά παγκόσμια τάξη» που βασίζεται σε μια ισχυρή δύναμη είναι «από τη φύσης της ασταθής: «Θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ταραχωδών αλλαγών, μπορείτε απλά να μείνετε αμέτοχοι. Ο κόσμος βλέπει πραγματικά επαναστατικές τεκτονικές αλλαγές στη γεωπολιτική», είπε στους παρευρισκόμενους στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Δεν είναι πλέον δυνατό να αγνοηθεί ότι αυτές οι «τεκτονικές» αλλαγές στην παγκόσμια πολιτική, την παγκόσμια οικονομία, την τεχνολογία και τις διεθνείς σχέσεις θα έχουν «θεμελιώδεις, αναμφισβήτητες αλλαγές. Θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ταραχωδών αλλαγών, όλα θα είναι όπως ήταν».

Και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι οι άρχουσες ελίτ ορισμένων δυτικών χωρών εργάζονται ακριβώς κάτω από αυτές τις ψευδαισθήσεις επιλέγοντας αγνοήσουν το προφανές, εκμεταλλευόμενες με συνέπεια τα φαντάσματα του παρελθόντος. Νομίζουν ότι η κυριαρχία της δύσης και της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομίας είναι μια σταθερή – αλλά τίποτα δεν είναι αιώνιο».

«Η Ρωσία ισχυρή και κυρίαρχη χώρα»

Ο Πούτιν δήλωσε ακόμα ότι η Ρωσία θα «επεκτείνει» τη σχέση της «με όλους όσους ενδιαφέρονται» παρά την επιθυμία της Δύσης να «διαλέξει τον δρόμο της αυτοαπομόνωσης». Όπως είπε, υπάρχουν τόσες πολλές χώρες που θέλουν να συνεργαστούν με τη Ρωσία που δεν πρόκειται να τις κατονομάσει, αλλά αυτό ισοδυναμεί με έναν «συντριπτικό αριθμό ανθρώπων στη Γη». Υποστήριξε ότι η απόφαση της Ρωσίας να ξεκινήσει την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» στην Ουκρανία ήταν δύσκολη, αλλά αναγκαστική, με σκοπό η Ρωσία να υπερασπιστεί τον λαό του Ντονμπάς. Όλα τα καθήκοντα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εκπληρωθούν, διεμήνυσε ο Πούτιν.

«Η πραγματική διαρκής επιτυχία, η αίσθηση της αξιοπρέπειας και του αυτοσεβασμού έρχονται μόνο όταν συνδέετε το μέλλον σας και το μέλλον των παιδιών σας με την πατρίδα σας», δήλωσε. «Μόνο ισχυρά κράτη, κυρίαρχα κράτη, μπορούν να έχουν γνώμη σε αυτή την αναδυόμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, διαφορετικά θα είναι καταδικασμένα να παραμείνουν αποικία χωρίς δικαιώματα. Η Ρωσία εισέρχεται στην επερχόμενη εποχή ως μια ισχυρή, κυρίαρχη χώρα. Σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε τις κολοσσιαίες ευκαιρίες που μας ανοίγει ο χρόνος».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA