ΔΙΕΘΝΗ
19/06/2022 21:18

Εκλογές στη Γαλλία: Πρώτος χωρίς αυτοδυναμία ο Μακρόν, κερδισμένος ο Μελανσόν - Ξεπέρασε το 50% η αποχή

Με αρκετές έδρες μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, εμφανίζουν την κεντρώα παράταξη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν - Σε... συγκατοίκηση η κυβέρνηση με Μελανσόν και την ανεβασμένη Λεπέν

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Εκλογές στη Γαλλία: Πρώτος χωρίς αυτοδυναμία ο Μακρόν, κερδισμένος ο Μελανσόν - Ξεπέρασε το 50% η αποχή
(Πηγή: Associated Press)
Ανάγνωση:

Δεν φαίνεται να επιτυγχάνει τον στόχο των 289 εδρών που θα του εξασφάλιζαν την αυτοδυναμία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν με το κλείσιμο των καλπών το βράδυ της Κυριακής (19/6) δείχνουν ότι η παράταξή του θα είναι μεν πρώτη, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία μετά και τον β’ γύρο.

Διαβάστε ακόμη: Εκλογές στη Γαλλία: Περισσότεροι από τους μισούς γύρισαν την πλάτη στις κάλπες

Video Loading...

Έκλεισαν οι κάλπες για τον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Η αποχή, φέτος, ήταν μεγάλη και «άγγιξε» το 54%. Αναλυτικότερα, η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη Ensemble λαμβάνει 224 έδρες στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός FR2.

Η αριστερή πολιτική παράταξη Nupes του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβανει 149 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν 89 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 78 έδρες σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Οι εκτιμήσεις για τα πρώτα αποτελέσματα:

149 έδρες ο Ζαν Λυκ Μελανσόν
224 έδρες ο Εμανουέλ Μακρόν
89 έδρες η Μαρίν Λεπέν
78 έδρες οι Ρεπουμπλικάνοι

Πάντως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που επικαλείται η Soir, η παράταξη του Μακρόν εκτιμάται ότι θα εκλέξει από 208 έως 248 έδρες (289 έδρες είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί η πλειοψηφία). Οι Nupes του Μελανσόν, εκτιμάται ότι εκλέξει 163 έως 203 έδρες, ενώ η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν θα μπορούσε να επιτύχει ιστορικό αριθμό εδρών (μεταξύ 67 και 90).

Η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν «Μαζί» (“Ensemble”) χάνει την απόλυτη πλειοψηφία, αφού σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos-Sopra Steria αναμένεται να συγκεντρώσει 224 έδρες – πολύ μακριά από τους 289 που χρειαζόταν, ενώ η αριστερή συμμαχία του Ζαν-Λικ Μελανσόν έρχεται δεύτερη με 149 έδρες.

Μεγάλο το άλμα για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν που αναμένεται να εξασφαλίσει 89 έδρες, ενώ από την πλευρά τους οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί άλλες 78, σύμφωνα με τα exit poll που δημοσιεύει η Le Monde.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΑΛΛΙΑ ΖΑΝ ΛΙΚ ΜΕΛΑΝΣΟΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ