Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο θάνατος της δικαστού του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, είχε δώσει στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ,  τη σπάνια ευκαιρία να διορίσει τρίτο δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου σε μια θητεία. Έτσι κι έγινε. Η Ειμι Κόνι Μπάρετ διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας με τις ευλογίες του τον Σεπτέμβριο του 2020. Σχεδόν δύο χρόνια μετά έκανε αυτό που ήθελε ο Τραμπ και προκάλεσε χάος! Η Ειμι Κόνι Μπάρετ ήταν μεταξύ των δικαστών που ψήφισαν για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ μαζί με άλλους 5 δικαστές (και οι 5 άνδρες). 

Διαβάστε ακόμη: Μπάιντεν: Εκτακτο διάγγελμα για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ μετά την απαγόρευση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

H απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις (δίνεται το δικαίωμα σε κάθε Πολιτεία να αποφασίζει αν απαγορεύονται) έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις στις ΗΠΑ. Χιλιάδες γυναίκες έχουν βγει στους δρόμους της Αμερικής, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους για μία απόφαση που φέρνει τη χώρα 50 χρόνια πίσω. 

 

Ειμι Κόνι Μπάρετ: Μια θρηκευόμενη, συντηρητική φιγούρα

Οι θρησκευόμενοι συντηρητικοί ήταν και παραμένουν ευχαριστημένοι με την Μπάρετ, καθώς είναι μια προσηλωμένη καθολική γυναίκα (όπως ο Σάμιουελ Αλίτο που πρωτοστάτησε για τη νομοθεσία κατά των αμβλώσεων). Η ίδια έχει δηλώσει ότι «η ζωή ξεκινά από τη σύλληψη», σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Notre Dame του 2013. Είναι κατά των αμβλώσεων και υπάρχουν ήδη επικρίσεις για το αν μια συντηρητική φιγούρα όπως η Μπάρετ είναι άξια να αντικαταστήσει τη φεμινίστρια «RBG».

Ο Τραμπ πάντως ήταν έτοιμος να την τοποθετήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο ήδη από το 2018, μετά την συνταξιοδότηση του δικαστή Άντονι Κένετντι, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει ότι «την κρατούσε για μετά την απώλεια της RBG». Σε ηλικία 50 ετών, η Μπάρετ είναι η νεότερη δικαστής επί του παρόντος στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθιστώντας απολύτως εύλογο το γεγονός ότι η θα μπορούσε να αφήσει το σημάδι της σε μια σειρά υποθέσεων για μια γενιά ή περισσότερες.

Είχε μέντορα τον Άντονιν Σκαλία

Ο Άντονιν Σκαλία ήταν Αμερικανός δικαστής που διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ την περίοδο 1986-2016, μέχρι δηλαδή και τον θάνατό του.

Ως μέλος του υπήρξε ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της συντηρητικής πλευράς, τασσόμενος κατά των εκτρώσεων, της απαγόρευσης της θανατικής ποινής αλλά και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Ο ίδιος θεωρούσε ότι το Σύνταγμα έπρεπε να ερμηνεύεται με βάση τις σκέψεις και τις θεωρήσεις αυτών που το συνέταξαν και δεν δεχόταν την θεωρία περί εξέλιξης του ίδιου του συντάγματος. Ήταν και ο ίδιος πιστός οπαδός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η Μπάρετ εργάστηκε για τον εκλιπόντα δικαστή μετά την αποφοίτησή της από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Notre Dame.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA