Μενού
  • Α-
  • Α+

Αναζητούσαν ένα καλύτερο «αύριο» στη «γη της επαγγελίας», τις ΗΠΑ, όμως η μοίρα τους, όπως κι εκατομμυρίων άλλων μεταναστών κατά το παρελθόν, τους επιφύλασσε ζοφερό και σύντομο μέλλον. Ενα φορτηγό ρυμουλκούμενο που εντοπίστηκε κοντά στην αεροπορική βάση του Λάκλαντ στο Σαν Αντόνιο του Τέξας περιείχε πτώματα 46 νεκρών μεταναστών, κατά πάσα πιθανότητα από τη Γουατεμάλα, ενώ 16 επέζησαν από τον εφιάλτη και διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία.

«Αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια φρικτή ανθρώπινη τραγωδία», δήλωσε ο δήμαρχος του Σαν Αντόνιο Ρον Νίρενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου κοντά στο σημείο. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ομοσπονδιακές Αρχές ερευνούν τώρα την υπόθεση και ότι τρία άτομα βρίσκονται υπό κράτηση, αλλά δεν είναι σαφές εάν συνδέονται με το περιστατικό. Ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι Έρευνες Εσωτερικής Ασφάλειας διεξάγουν ποινική έρευνα με την υποστήριξη της αστυνομίας του Σαν Αντόνιο.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η τρομακτική ανακάλυψη έγινε κοντά στη διασταύρωση των οδών Cassin Drive και Quintana Road στο νοτιοδυτικό San Antonio.

Οι ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές Αρχές πιστεύουν ότι τα θύματα ήταν μετανάστες κι ευτυχώς ανάμεσά τους δεν υπήρχαν παιδιά. Το διασυνοριακό λαθρεμπόριο και η εμπορία ανθρώπων αποτελούν μακροχρόνια προβλήματα κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, αλλά οι θάνατοι 46 ανθρώπων αντιπροσωπεύουν μια συγκλονιστική απώλεια ζωών. Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Σαν Αντόνιο Γουίλιαμ Μακ Μάνους περιέγραψε την υπόθεση ως το πιο θανατηφόρο περιστατικό λαθρεμπορίας ανθρώπων που μπορούσε να θυμηθεί στην πόλη.

Ακουσαν κραυγές, βρήκαν πτώματα σε απόσταση τετραγώνων 

Οι Αρχές έλαβαν την πρώτη κλήση για το φορτηγό λίγο πριν τις 6 το απόγευμα από έναν εργαζόμενο στην περιοχή που άκουσε μια κραυγή για βοήθεια και πήγε να ερευνήσει, είπε ο Μακ Μάνους. Σύμφωνα με αξιωματούχο, φαίνεται ότι οι άνθρωποι προσπαθούσαν να πηδήξουν από το φορτηγό επειδή ορισμένοι από τους νεκρούς βρέθηκαν σε απόσταση πολλών τετραγώνων. Το βαρύ όχημα είχε σύστημα ψύξης, είπε ο αξιωματούχος, αλλά δεν φαινόταν να λειτουργεί. Πολλοί από τους ανθρώπους που βρέθηκαν μέσα στο όχημα φαινόταν ότι ήταν πασπαλισμένοι με καρυκεύματα κρεατικών, είπε ο αξιωματούχος, ίσως σε μια προσπάθεια να καλύψουν τη μυρωδιά των ανθρώπων καθώς τους μετέφεραν οι λαθρέμποροι.

Οι Αρχές είπαν ότι οι πόρτες του φορτηγού ήταν εν μέρει ανοιχτές όταν έφτασαν. Ενα πτώμα βρισκόταν έξω από το όχημα και τα υπόλοιπα διακρίνονταν μέσα. Ο αρχηγός της πυροσβεστικής της πόλης, Τσαρλς Χουντ, είπε ότι οι επιζώντες δεν φαίνεται να είχαν πρόσβαση σε νερό και ότι ήταν πολύ αδύναμοι για να βγουν μόνοι τους από το φορτηγό. «Δεν έπρεπε να ανοίξουμε ένα φορτηγό και να δούμε στοίβες πτωμάτων εκεί μέσα», είπε ο Χουντ. «Κανείς από εμάς δεν έρχεται στη δουλειά σκεπτόμενος κάτι τέτοιο». Δώδεκα ενήλικες και τέσσερα παιδιά μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Ηταν ζεστοί στο άγγιγμα και υπέφεραν από θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, αλλά ο Χουντ είπε ότι ήταν «πολύ αισιόδοξος» ότι θα επιζούσαν.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ο πιο καυτός Ιούνιος από το 1885 στο Σαν Αντόνιο

Με λίγες μέρες να απομένουν για τον μήνα, οι μετεωρολόγοι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας λένε ότι ο Ιούνιος 2022 έχει ήδη γίνει ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί στο Σαν Αντόνιο. Ο μέσος αριθμός ημερών με θερμοκρασίες 38 βαθμών ή υψηλότερες στο Σαν Αντόνιο είναι εννέα, σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα από το NWS που χρονολογούνται από το 1885. Φέτος, το Σαν Αντόνιο είχε 16 ημέρες με θερμοκρασίες 38 ή υψηλότερες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του NWS, Μπομπ Φόγκαρτι.

Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Έμπραντ δήλωσε ότι ο Μεξικανός πρόξενος στο Σαν Αντόνιο κατευθυνόταν στον τόπο του συμβάντος, σύμφωνα με το Reuters. Ο Εμπραντ είπε ότι η εθνικότητα όλων των θυμάτων είναι ακόμη άγνωστη, αλλά αξιωματούχοι της Γουατεμάλας ανέφεραν σε δήλωση ότι οι Αρχές των ΗΠΑ και του Μεξικού επιβεβαίωσαν ότι ορισμένα από τα θύματα είναι από τη Γουατεμάλα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ονδούρας δήλωσε ότι διερευνά εάν κάποιο από τα θύματα ήταν από την Ονδούρα. Ο Alex Selgado της Fuerza Catracha, μιας οργάνωσης για τα δικαιώματα των μεταναστών της Ονδούρας, είπε στο San Antonio Express-News στη σκηνή ότι «οι αξιωματούχοι μας ενημέρωσαν ότι ορισμένοι από τους νεκρούς μπορεί να είναι από την Ονδούρα επειδή είχαν εμβλήματα ή διακριτικά της χώρας μας» στα ρούχα τους.

Τα πολύνεκρα δρομολόγια μεταναστών στο Τέξας

Το 2017, η αστυνομία του Σαν Αντόνιο ανακάλυψε 39 μετανάστες χωρίς έγγραφα μέσα σε ένα επίσης «καυτό» φορτηγόμε αποτέλεσμα 10 θανάτους. Ο οδηγός του φορτηγού καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2018. Εν τω μεταξύ, το 2003, 19 μετανάστες χωρίς έγγραφα βρέθηκαν νεκροί στη Βικτώρια μετά από ασφυξία σε ένα τρέιλερ χωρίς αέρα. Η συνοριακή περιπολία του Τομέα της Κοιλάδας του Ρίο Γκράντε δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διέκοψε τέσσερα συμβάντα λαθρεμπορίας ανθρώπων που είχαν ως αποτέλεσμα 50 συλλήψεις.

«Είμαι συντετριμμένος από την τραγική απώλεια ζωών σήμερα και προσεύχομαι για όσους εξακολουθούν να παλεύουν για τη ζωή τους», δήλωσε ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. «Έχουν χαθεί πάρα πολλές ζωές καθώς άτομα - συμπεριλαμβανομένων οικογενειών, γυναικών και παιδιών - κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι».

Σε ένα tweet απαντώντας στο περιστατικό, ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ κατηγόρησε για τους θανάτους τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι «είναι αποτέλεσμα των θανατηφόρων πολιτικών του για τα ανοιχτά σύνορα». Ο Δημοκρατικός Μπέτο Ο'Ρουρκ, ο οποίος είναι υποψήφιος εναντίον του Άμποτ για κυβερνήτης, έγραψε στο Twitter ότι το περιστατικό είναι «καταστροφικό». Ο Γκουστάβο Γκαρθία-Σίλερ, ο Ρωμαιοκαθολικός αρχιεπίσκοπος του Σαν Αντόνιο, έγραψε στο Twitter: «Για άλλη μια φορά, η έλλειψη θάρρους για την αντιμετώπιση της μεταρρύθμισης της μετανάστευσης σκοτώνει και καταστρέφει ζωές. Δεν μαθαίνουμε. Ο Θεός να μας διδάξει να αλλάξουμε».

Τουλάχιστον 650 μετανάστες πέθαναν διασχίζοντας τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού το 2021, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά από τότε που ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, μέρος των Ηνωμένων Εθνών, άρχισε να παρακολουθεί τα δεδομένα το 2014.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA