Μενού
  • Α-
  • Α+

Η κυβέρνηση του Μπορις Τζονσον στη Βρετανία φαίνεται να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας να μην θέλει αλλά να μην έχει, πλέον, και πολλά περιθώρια ελιγμών και τις πρόωρες εκλογές να φαντάζουν ως το πιθανότερο σενάριο.

Οι ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτήθηκαν όταν ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από το υπουργικό συμβούλιο της βρετανικής κυβέρνησης χθες το βράδυ. Και οι δυο τους ως βασικό λόγο προτάσσουν την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον Μπόρις Τζόνσον.

Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: Μπαράζ παραιτήσεων υπουργών και βουλευτών - «Τρίζει» η καρέκλα του Μπόρις Τζόνσον

Όπως σημειώνει ο πρώην πλέον υπουργός Οικονομικών «οι πολίτες δικαίως περιμένουν η κυβέρνηση να ενεργεί σωστά, ικανά και σοβαρά. Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική δουλειά, αλλά πιστεύω ότι γι' αυτά τα πρότυπα αξίζει να αγωνιστώ. Γι αυτό και παραιτούμαι».

Ενώ ο πρώην Υπουργός Υγείας στην επιστολή παραίτησης του, απευθυνόμενος στον Μπόρις Τζόνσον, γράφει μεταξύ άλλων: «Είμαι από τη φύση μου ομαδικός παίκτης, αλλά και ο βρετανικός λαός, δικαίως, περιμένει ακεραιότητα από την κυβέρνησή του. Ο τόνος που δίνετε ως ηγέτης και οι αξίες που εκπροσωπείτε αντικατοπτρίζουν τους συναδέλφους σας, το κόμμα σας και τελικά τη χώρα… Οι Συντηρητικοί μπορεί να μην ήμασταν πάντα δημοφιλείς, αλλά ήμασταν ικανοί να ενεργούμε για το εθνικό συμφέρον». Και συνεχίζει επισημαίνοντας: «Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, το κοινό συμπεραίνει ότι τώρα δεν είμαστε κανένα από τα δύο. Η ψήφος εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα έδειξε ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας συμφωνεί. Ήταν μια στιγμή για ταπεινότητα, συγκράτηση και αλλαγή πορείας. Ωστόσο, λυπάμαι που λέω, για εμένα είναι σαφές ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας και ως εκ τούτου έχετε χάσει και την εμπιστοσύνη μου».

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές στο Λονδίνο μετά την παραίτηση των δύο αυτών κορυφαίων στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης o πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο «χείλος της κατάρρευσης». Η παραίτηση των δύο υπουργών ήρθε λίγο μετά την παραδοχή της Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο πρωθυπουργός είχε «ξεχάσει» πως ενημερώθηκε το 2019 για την διεξαγωγή έρευνας για σεξουαλική παρενόχληση κατά του τότε Υφυπουργού Ευρώπης Κρις Πίντσερ. Ο Πίντσερ πρόσφατα παραιτήθηκε από το τελευταίο του αξίωμα, αυτό του αναπληρωτή υπευθύνου για την κομματική πειθαρχία, καθώς όπως παραδέχθηκε, εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ θώπευσε δύο άντρες σε λέσχη του κόμματος των Συντηρητικών την προηγούμενη εβδομάδα.

Παραιτήθηκαν και δυο βουλευτές και ο αντιπρόεδρος των Τόρις

Και πριν καλά καλά κάτσει η σκόνη, δύο βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία παραιτήθηκαν από τις κυβερνητικές θέσεις τους που δεν ήταν υψηλόβαθμες την Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Οι ιδιωτικοί γραμματείς του κοινοβουλίου Τζόναθαν Γκούλις και Σακίμπ Μπάτι ανάρτησαν τις επιστολές παραίτησής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κοινοβουλευτικοί ιδιωτικοί γραμματείς βοηθούν τους υπουργούς στο έργο τους.

Αλλά οι παραιτήσεις δεν σταμάτησαν εκεί. Ακολούθησε ένας από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού κόμματος, ο Μπιμ Αφολάμι, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμά του, όπως ανέφερε μέσω του Twitter η πολιτική συντάκτρια του TalkTV, Κέιτ Μακάν. Την πληροφορία αναπαράγουν και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Αφολάμι ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος αρμόδιος για τη Νεολαία.

Και μέσα στην αναμπουμπούλα, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι θα δεχόταν... ευμενώς τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης, αφού ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχασε δύο από τους βασικούς υπουργούς του που παραιτήθηκαν.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν θα υποστήριζε τη διενέργεια εθνικών εκλογών εάν προκηρύσσονταν τις επόμενες δύο εβδομάδες, ο Στάρμερ απάντησε: «Ναι. Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή για τη Βρετανία. Χρειαζόμαστε αλλαγή κυβέρνησης και αυτή η κυβέρνηση καταρρέει».

Μουδιασμένη αντίδραση από τον Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και τον πρώην υπουργό Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ ότι... λυπάται που τους βλέπει να παραιτούνται. Ο Τζόνσον έκανε τα σχόλια αυτά σε επιστολές που έστειλε στους δύο πρώην υπουργούς του, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Λίγη ώρα αργότερα, γινόταν γνωστό πως ο Βρετανός πρωθυπουργός διόρισε τον προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Στιβ Μπάρκλεϊ, στη θέση του υπουργού Υγείας. Επιπλέον, διόρισε τον υπουργό Παιδείας της κυβέρνησής του, τον Ναντίμ Ζαχάουι, στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Οι υπηρεσίες του Τζόνσον ανέφεραν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β' είχε εγκρίνει τον διορισμό του Ζαχάουι ο οποίος είναι Κούρδος γεννημένος στο Ιράκ και έφθασε στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με την οικογένειά του χωρίς να ξέρει λέξη αγγλικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA