Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία δείχνει να βρίσκεται υπό κατάρρευση, καθώς οι υπουργοί του υποβάλουν παραίτηση ο ένας μετά τον άλλο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρέθηκε σήμερα αντιμέτωπος με σκληρές ερωτήσεις και κριτικές στο κοινοβούλιο, με τον ίδιο όμως, να δηλώνει για μια ακόμη φορά πως δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί και αντιθέτως δήλωσε «Θα συνεχίσω»!

Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: Πιο κοντά από ποτέ οι πρόωρες εκλογές μετά το ντόμινο παραιτήσεων – Εγκλωβισμένος ο Τζόνσον

Το κλίμα στο βρετανικό κοινοβούλιο ήταν εκρηκτικό με τις φωνές για παραίτηση των Τόρις και της αντιπολίτευσης να πληθαίνουν, ενώ την ίδια ώρα έχουν αποσταλεί νέες επιστολές για πρόταση μομφής στην Επιτροπή 1922. Ο Μπόρις Τζόνσον στην ώρα των ερωτήσεων του πρωθυπουργού στο βρετανικό κοινοβούλιο δήλωσε ότι θα συνεχίσει το έργο του παρά την παραίτηση συνολικά 17 βουλευτών από την κυβέρνησή του. «Είναι δύσκολοι καιροί για την οικονομία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί τον χειρότερο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια», επισήμανε ο ίδιος.

Ερωτηθείς από τον συντηρητικό Τομ Λάουτον εάν υπήρχαν «οποιεσδήποτε συνθήκες υπό τις οποίες θα έπρεπε να παραιτηθεί», ο Τζόνσον είπε ότι θα το έκανε εάν «αισθανόταν ότι ήταν αδύνατο να συνεχίσει» ως κυβέρνηση. Αλλά πρόσθεσε: «Η δουλειά ενός πρωθυπουργού σε δύσκολες συνθήκες όταν του έχει δοθεί μια κολοσσιαία εντολή είναι να συνεχίσει, και αυτό θα κάνω».

Ωστόσο, τ μέλλον του Βρετανού πρωθυπουργού βρίσκεται στα χέρια της Επιτροπής 1922 του κομματικού οργάνου που έχει την ευθύνη εφαρμογής του καταστατικού του κόμματος. Την επόμενη εβδομάδα είναι η κρίσιμη ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης της 18μελούς επιτροπής. Πολλοί Συντηρητικοί ζητούν αλλαγή κανόνων για να επιτραπεί νέα ψηφοφορία δυσπιστίας στον Μπόρις Τζόνσον και αυτό θα αποφασιστεί σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 6/7).

«Νομίζω ότι το 1922 με επικεφαλής τον Γκράχαμ Μπρέιντι θα το χειριστεί αρκετά καλά και θα μεταφέρει το μήνυμα χωρίς ψήφο», δήλωσε στο Sky News ο Λόρδος Χέιγουορντ, μέλος των Συντηρητικών της Βουλής των Λόρδων, τονίζοντας ότι θα αλλάξουμε τους κανόνες για να μπορέσουμε να σας καταψηφίσουμε».

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αυτή τη φορά στην κυβέρνηση Τζόνσον είναι το σκάνδαλο Κρις Πρίσνερ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή για θέματα πειθαρχίας των Τόρις, μετά τις καταγγελίες ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε δύο άνδρες ενώ ήταν μεθυσμένος. Η Ντάουνινγκ Στριτ υποστήριξε ότι αγνοούσε το περιστατικό, ωστόσο, τις επόμενες ημέρες, έγινε γνωστό πως ο Τζόνσον γνώριζε για τις κατηγορίες κατά του Πίντσερ ήδη από το 2019.

Τον... δίκασαν ήδη οι «δικοί» του άνθρωποι

Τον «χορό» των παραιτήσεων άνοιξαν την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ. Σήμερα διαδοχικά υπέβαλαν παραίτηση οι Βικτόρια Άτκινς, Τζον Γουίλ Κουίνς και Τζο Τσόρτσιλ. Ο τελευταίος μάλιστα τόνισε: «H ακεραιότητα, η ικανότητα και η ευθυκρισία είναι όλες απαραίτητες για τον ρόλο του πρωθυπουργού. Τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν ότι η ακεραιότητα, η ικανότητα και η ευθυκρισία είναι όλες απαραίτητες για τον ρόλο του πρωθυπουργού, ενώ μια ευτράπελη ιδιοτελής προσέγγιση είναι αναπόφευκτο ότι έχει τα όριά της», σημείωσε σε ανάρτηση της στο twitter η υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, Τζο Τσόρτσιλ. 

Από την πλευρά της η Βικτόρια Άτκινς, τόνισε: «Αξίες όπως η ακεραιότητα, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός και ο επαγγελματισμός θα πρέπει να ενδιαφέρουν όλους μας. Παρακολούθησα με αυξανόμενη ανησυχία αυτές τις αξίες να καταρρέουν υπό την ηγεσία σας», είπε η υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Παιδείας, Γουίλ Κουίνς ανέφερε: «Σας ευχαριστώ που με συναντήσατε χθες το βράδυ και για την ειλικρινή σας συγγνώμη σχετικά με την ενημέρωση που έλαβα από τον αριθμό 10 (σ.σ της Ντάουνινγκ Στριτ) ενόψει της ενημέρωσης του Τύπου τη Δευτέρα, η οποία τώρα γνωρίζουμε ότι ήταν ανακριβής».

Απογοήτευση και πρόωρες εκλογές

«Με μεγάλη λύπη και απογοήτευση νιώθω ότι δεν έχω άλλη επιλογή από το να παραιτηθώ από τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για τα Παιδιά και τις Οικογένειες, καθώς δέχθηκα και επανέλαβα τις διαβεβαιώσεις αυτές καλή τη πίστει», πρόσθεσε. Λίγο νωρίτερα η Λόρα Τροτ, βουλευτής του κόμματος του Τζόνσον, παραιτήθηκε από τη θέση της στο υπουργείο Μεταφορών.

«Η εμπιστοσύνη στην πολιτική είναι και πρέπει πάντα να είναι υψίστης σημασίας, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους μήνες αυτή έχει χαθεί», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook η Τροτ.

Στο μεταξύ ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε σήμερα ότι την απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα λάβει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Όταν ρωτήθηκε, αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Ζαχάουι απάντησε στο LBC: «Ο πρωθυπουργός θα λάβει αυτή την απόφαση».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA