Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο υπό παραίτηση Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε στο Λονδίνο από το πρόσφατο αιφνιδιαστικό ταξίδι του στο Κίεβο έχοντας στις αποσκευές του ένα απροσδόκητο μήνυμα. Το γράμμα ενός μικρού παιδιού. «Αγαπητέ Μπόρις Τζόνσον! Θέλω να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος για να μην πεθαίνουν πια άνθρωποι. Θέλω να παίξω ποδόσφαιρο στο σπίτι μου στη Μαριούπολη. Θα ήθελα όλα τα παιδιά του κόσμου να μην έχουν πόλεμο. Χαιρετίσματα σε όλα τα παιδιά στη Βρετανία, σας ευχαριστούμε που μας βοηθήσατε. Θα νικήσουμε! Έχω μια γάτα, τη Φρόσια. Σας στέλνω τη σημαία της Ουκρανίας που σχεδίασα. Σας αγκαλιάζω σφιχτά», ήταν τα λόγια του 6χρονου Ιλια, που συγκίνησαν τον Βρετανό πρωθυπουργό. 

Διαβάστε ακόμη: Μπόρις Τζόνσον: Τα σκάνδαλα που έφεραν την παραίτησή του και την... ικανοποίηση εντός και εκτός Βρετανίας

Στο πρόσωπο του μικρού παιδιού από τη Μαριούπολη απεικονίζεται το δράμα του πολέμου στην Ουκρανία. Πριν τη ρωσική εισβολή ο Ιλια ζούσε ευτυχισμένος με τους γονείς του, στην πόλη που γεννήθηκε. Πήγαινε στο σχολείο, έπαιζε με τους φίλους του και το ποδόσφαιρο ήταν το μεγάλο παιδικό όνειρο του. Μέχρι τη στιγμή, που οι ρωσικές βόμβες ισοπέδωσαν το μεγάλο λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας. Η μητέρα του βρισκόταν σε μία γέφυρα, που ανατινάχτηκε από τους Ρώσους. Ενα από τα πολλά θύματα της επίθεσης. Ο Ιλια την περίμενε μάταια όλη τη νύχτα να γυρίσει στο σπίτι τους. Το επόμενο πρωί ο πατέρας του έτρεξε να την αναζητήσει. Ηταν επικίνδυνο να πάρει μαζί του το γιο του για αυτό ζήτησε από τους γείτονες τους να τον προσέξουν μέχρι να επιστρέψει. Αυτό δε συνέβη ποτέ. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στέρησαν στον 6χρονο και τους δύο γονείς του.

Οι μέρες, που ακολούθησαν ήταν δραματικές. Ο Ιλια περίμενε τους δικούς του κρυμμένος στο υπόγειο με τους οικογενειακούς φίλους του. Πέρασαν 3 ολόκληρες εβδομάδες χωρίς να έχει το παραμικρό νέο τους. Η πείνα δοκίμασε τις αντοχές του παιδιού, αναγκάζοντας το να φάει ακόμα και τα παιχνίδια του φίλου του. Σε ανάλογες περιπτώσεις την τύχη των ανήλικων, που έχουν χάσει τη ζωή τους, την αναλαμβάνει η ουκρανική αστυνομία. Ο Ιλια ήταν πιο τυχερός. Οι εθελοντές, που τον βρήκαν ταλαιπωρημένο περιμένοντας να ακούσει έστω μία λέξη από τα αγαπημένα του πρόσωπα δημοσίευσαν στο διαδίκτυο την ιστορία του με στόχο να βρεθεί μια αγκαλιά για το 6χρονο ορφανό. 

Ετσι και έγινε. Η Μαρία και ο Βολοντίμιρ, ένα νεαρό ζευγάρι από την ανατολική Ουκρανία, δεν το σκέφτηκαν πολύ. Αν το ήθελε και ο Ιλια θα ήταν ευτυχείς να γίνουν οι θετοί γονείς του. Η απάντηση του μικρού αγοριού ήταν θετική. Πλέον, οι τρεις τους ζουν στο Κίεβο. Είναι μία πολύ δύσκολη μεταβατική περίοδος. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Ενα παιδί μόλις στα 6 χρόνια του θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα της απώλειας των γονιών του. Η Μαρία και ο Βολοντίμιρ κάνουν ότι μπορούν. Βοηθάει και η Φρόσια, η γάτα του σπιτιού, με την οποία έχει ξετρελαθεί ο μικρός. Βόλτες, παιχνίδια, μουσική αλλά και οι σειρήνες του πολέμου, που δεν έχουν πάψει να ηχούν στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο Ιλια τους αποκαλεί ήδη γονείς του, με το ζευγάρι να του εξηγεί ότι οι πραγματικοί γονείς του ζουν στον παράδεισο και ο ίδιος θα μεγαλώσει με τη Μαρία και τον Βολοντίμιρ στη Γη. 

Η ιστορία του αγοριού, που διασώθηκε από την πολιορκημένη Μαριούπολη δεν άφησε ασυγκίνητο τον αθλητικό διευθυντή της Σαχτάρ Ντονέτσκ και άλλοτε αρχηγό της εθνικής ομάδας της Κροατίας Ντάριο Σρνα. Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος και ο ίδιος ο πρώην αρχηγός του έχουν αγκαλιάσει τον Ιλια προσφέροντας οικονομική βοήθεια στους κηδεμόνες του παιδιού, καθώς η υιοθεσία θα είναι δυνατό να υλοποιηθεί όταν παύσει ο στρατιωτικός νόμος στη χώρα. Κατά την τελευταία επίσκεψη του στο σπίτι της νέας οικογένειας του ο Ντάριο Σρνα επεφύλαξε μία μεγάλη έκπληξη για τον μικρό φίλο του. Αφού έπαιξαν επιτραπέζια και του χάρισε την εμφάνιση του συλλόγου κάλεσε στο κινητό του τον Κροάτη άσο της Ρεάλ Μαδρίτης Λούκα Μόντριτς με τον Ιλια να μην μπορεί να πιστέψει ότι έβλεπε στην οθόνη να του μιλά το 10αρι της πρωταθλήτριας Ευρώπης. 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ffcshakhtar%2Fvideos%2F754592559320825%2F&show_text=false&width=560&t=0
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA