Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Σίνζο Αμπε είναι κλινικά νεκρός ύστερα από την δολοφονική επίθεση που δέχθηκε από έναν άνδρα, ο οποίος τον πυροβόλησε πισώπλατα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Νάρα. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το πρώτο ανακοινωθέν για την υγεία του «δεν είχε καμία ζωτική ένδειξη και βρισκόταν σε κατάσταση καρδιοπνευμονικής ανακοπής» όταν το ασθενοφόρο τον διακόμιζε σε παρακείμενη ακτή για να τον παραλάβει ένα διασωστικό ελικόπτερο. Κατά τον Ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο 67χρονος Σίνζο Αμπε δέχθηκε την άνανδρη επίθεση του ενόπλου περί τις 11:30, με τον δράστη που πυροβόλησε με τυφέκιο τουλάχιστον δύο φορές πισώπλατα τον πρώην πρωθυπουργό της «Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου» να έχει συλληφθεί από τις Αρχές. Πρόκειται για έναν άνδρα 42 ετών, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ο Σίνζο Αμπε, ο οποίος είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας (2006-2007, 2012-2020), εκφωνούσε ομιλία ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Γερουσίας μεθαύριο Κυριακή όταν δέχθηκε τα πυρά του δράστη που αιφνιδίασε άπαντες και κατάφερε κατά πληροφορίες θανατηφόρα χτυπήματα στον Αμπε, σε λαιμό και στήθος. Την πληροφορία ότι «ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε (...) βρίσκεται σε κατάσταση καρδιοαναπνευστικής ανακοπής», μετέδωσε πρώτο το NHK, χρησιμοποιώντας την ορολογία των ιαπωνικών Αρχών όταν ο θάνατος απλά μένει να κηρυχθεί από ιατροδικαστικό λειτουργό.

Πρώην μέλος του Πολεμικού Ναυτικού ο δράστης

Επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην ιαπωνική Αστυνομία, το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι άνδρας ηλικίας περίπου σαράντα ετών συνελήφθη για απόπειρα φόνου και το όπλο που έφερε κατασχέθηκε. Κατά πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Fuji, ο δράστης είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού και το τουφέκι με το οποίο άνοιξε πυρ εναντίον του Σίνζο Άμπε ήταν δικής του κατασκευής. Οι κανόνες για την οπλοκατοχή στην Ιαπωνία συγκαταλέγονται στους πιο αυστηρούς στον κόσμο.

Καθώς ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) μιλούσε στην προεκλογική εκδήλωση του κόμματός του ακούστηκαν δύο ή τρεις αλλεπάλληλοι πυροβολισμοί. Σύμφωνα με νεαρή που βρισκόταν στην ομιλία, ο δράστης άνοιξε πυρ ενώ βρισκόταν «στα νώτα» του Σίνζο Αμπε. Η πρώτη σφαίρα αστόχησε, κατά την ίδια.

Ο Αμπε χτυπήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό, αιμορραγούσε στο στήθος, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και διάφορα βίντεο που κυκλοφόρησαν από το επεισόδιο. Συνεργάτες του είχαν μαζευτεί πάνω από τον πρώην πρωθυπουργό που κατέρρευσε, με τουλάχιστον έναν να του κάνει μαλάξεις, σύμφωνα με στέλεχος του ΦΔΚ που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ανεστάλησαν όλες οι προεκλογικές ομιλίες

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Φουμίο Κισίντα, επιστρέφει εσπευσμένα στην πρωτεύουσα της χώρας, το Τόκιο, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία, μετά την επίθεση ενόπλου εναντίον του προκατόχου του - νυν βουλευτή του κόμματός του - Σίνζο Άμπε, μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ. Την ίδια στάση τηρούν και τα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα στην Ιαπωνία, που αναστέλλουν τις προεκλογικές εκστρατείες τους ενόψει της ψηφοφορίας για την ανανέωση της σύνθεσης της άνω Βουλής μετά την επίθεση του ενόπλου.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Θλίψη» και «σοκ» εκφράζει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ιαπωνία, ο Ραμ Εμάνιουελ, εξέφρασε σήμερα «θλίψη», προσθέτοντας πως τον «σόκαρε» η επίθεση ενόπλου εναντίον του ιάπωνα πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Είμαστε όλοι θλιμμένοι και σοκαρισμένοι για την επίθεση με σφαίρες εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Αμπε Σίνζο. Ο Αμπε-σαν υπήρξε εξαιρετικός ηγέτης της Ιαπωνίας και αταλάντευτος σύμμαχος των ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση και ο αμερικανικός λαός προσεύχονται να είναι καλά ο Αμπε-σαν, η οικογένειά του και ο ιαπωνικός λαός», ανέφερε ο κ. Εμάνιουελ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA