Μενού
  • Α-
  • Α+

Καταιγιστικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον καθώς το Εργατικό Κόμμα αναμένεται να καταθέσει σήμερα, Τρίτη (12/7) πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με την ψηφοφορία να αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με μια πηγή του κόμματος.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ είπε ότι το κόμμα του υποβάλλει πρόταση μομφής ενάντια στην κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αναγκάσει την άμεση απομάκρυνση του Μπόρις Τζόνσον, κίνηση που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. «Πρέπει να φύγει. Δεν μπορεί να παραμείνει. Δεν μπορούν να τον επιβάλουν στη χώρα για τους επόμενους μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ηγέτης των Εργατικών.

Μετά την παραίτησή του, ο Μπόρις Τζόνσον θα παραμείνει πρωθυπουργός για άλλες οκτώ εβδομάδες, ενώ η κούρσα για τη διαδοχή του βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η πρόταση μομφής σημαίνει ότι οι βουλευτές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο μπορούν να ψηφίσουν για το αν η κυβέρνηση, υπό τον Τζόνσον επί του παρόντος, μπορεί να συνεχίσει τη θητεία της. Αν η κυβέρνηση ηττηθεί στην ψηφοφορία στη βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η χώρα πιθανόν να οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές.

Βέβαια, όπως μεταδίδει και η πλειονότητα των βρετανικών ΜΜΕ, το πιθανότερο σενάριο είναι πως η πρόταση μομφής θα απορριφθεί καθώς δεν αναμένεται να υποστηριχθεί από τους συντηρητικούς βουλευτές. Ωστόσο, μια πηγή των Εργατικών είπε πως «θα ασκήσουμε πίεση στους Τόρις είτε να τον ψηφίσουν και να φανούν υποκριτές είτε να στηρίξουν τους Εργατικούς, παραδεχόμενοι ότι είχαμε δίκιο».

Η επιτροπή του 1922 των Τόρις ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα των εκλογών για την ηγεσία του κόμματος το βράδυ της Δευτέρας. Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας θα διεξαχθεί την Τετάρτη (13/7), με τους χαμένους υποψηφίους να αποχωρούν μετά από κάθε ψηφοφορία μέχρι να μείνουν μόνο δύο. Στη συνέχεια, θα συμμετάσχουν σε μια σειρά αναμετρήσεων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον νικητή να ανακοινώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου. Ο Τζόνσον θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλεγεί ο αντικαταστάτης του από τα μέλη των Τόρις. Μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα ότι παραιτείται, πολλοί συνάδελφοί του Τόρις, μεταξύ των οποίων ο πρώην ηγέτης του κόμματος Τζον Μέιτζορ του ζήτησαν να αποχωρήσει αμέσως από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA