Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που ο ενεργειακός πόλεμος στην Ευρώπη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το πρώτο «θύμα» του (σ.σ. θα μπορούσε να ειπωθεί) δείχνει να είναι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του, εν μέσω και των οικονομικών προβλημάτων σχετικά με τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Το φυσικό αέριο, προβάλλει ως το απόλυτο υπερόπλο του Βλαντίμιρ Πούτιν απέναντι στις οικονομίες της Δύσης. Από την πλευρά της, η Κομισιόν έχει ήδη έτοιμο το δικό της σχέδιο «άμυνας» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το οποίο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 20 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ακόμη: Εμανουέλ Μακρόν: «Να ετοιμαστούμε για σενάριο χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο τον χειμώνα»

Ωστόσο, μέσα στα πρώτα 24ωρα από το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 από τη Μόσχα, έχουν ήδη διαρρεύσει οι «κατευθυντήριες γραμμές» του ευρωπαϊκού κέντρου προς τις περιφέρειες της Ενωσης περιλαμβάνονται οδηγίες στα κράτη - μέλη για τη λελογισμένη θέρμανση και την ψύξη των δημοσίων κτιρίων τους, αλλά και για τη λειτουργία των βιομηχανιών.

Η βασική ιδέα γύρω από την οποία κινούνται οι προτάσεις ενεργειακής λιτότητας είναι η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», δηλαδή η σύμπνοια των εταίρων - κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο, μια και η Ουγγαρία ήδη «αυτονομείται», καθώς ήδη ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις εξαγωγές ενέργειας από τον Αύγουστο, ώστε να εξασφαλίσει με καύσιμα τη δική της επικράτεια εν όψει του δύσκολου χειμώνα.

Παράλληλα, οι «κατευθυντήριες γραμμές» δεν ενθουσιάζουν ούτε τους υπέρμαχους της οικολογίας, αφού επιστρέφουν πανηγυρικά στο προσκήνιο οι γαιάνθρακες (λιγνίτες) και τα πυρηνικά εργοστάσια. Η Κομισιόν αναφέρεται ρητώς σε «παράταση ζωής» των πυρηνικών σταθμών και των λιγνιτικών μονάδων και σε «χαλάρωση» των περιβαλλοντικών ορίων πάνω στα οποία έχτισε την «πράσινη οικονομία» της. Πάντως, στο κείμενο υπάρχει το παρηγορητικό... προσωρινώς.

Το σχέδιο... θερμοστάτης

Η «αλληλεγγύη» που πρέπει να επιδείξουν τα μέλη σε όλα τα παραπάνω σημαίνει «διασυνοριακή συνεργασία». Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν από τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ στο έκτακτο συμβούλιό τους που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου. Πάντως, ήδη από τον περασμένο Μάιο η Ενωση βρίσκεται σε κατάσταση «εγρήγορσης». Τα κράτη - μέλη έχουν προτείνει στους πολίτες τους την εθελοντική μείωση της ζήτησης και επιδίδονται σε καμπάνιες που απευθύνονται τόσο στα νοικοκυριά, όσο και στις επιχειρήσεις.

Οι κυβερνήσεις των κρατών της Ενωσης ενθαρρύνουν τους υπηκόους τους να μειώσουν τη χρήση του θερμοσίφωνα και των κλιματιστικών. Η Κομισιόν θέλει από τα μέλη να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία στα δημόσια κτίρια, εξαιρουμένων μόνο των γηροκομείων και των νοσοκομείων. Τα σχολεία υπόκεινται στον γενικό κανόνα. Παράλληλα οι ευρωπαίοι βιομήχανοι καλούνται από το ευρωπαϊκό πολιτικό προσωπικό να αλλάξουν τα καύσιμα των μονάδων τους. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι η εισαγωγή κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων για την επιβολή μιας μορφής δελτίου στη διανομή του φυσικού αερίου, καθώς και η πανευρωπαϊκή υιοθέτηση «θερμοστάτη» - ήτοι η μείωση της ψύξης και της θέρμανσης μέσω της επιβολής πλαφόν.

Η πρόταση της Κομισιόν για τα δημόσια κτίρια είναι η εξής:

  • Να περιορίσουν τη θέρμανσή τους στους 19 βαθμούς 
  • Να περιορίσουν την ψύξη τους στους 25 βαθμούς

Για τους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας η Κομισιόν:

  • Υπόσχεται «αποζημιώσεις» για μείωση ενέργειας
  • «κίνητρα» αλλαγής ενεργειακής τροφοδοσίας

Παράλληλα, με βάση το draft του σχεδίου, η Κομισιόν εισηγείται τη διαμόρφωση κι ενός νέου «πακέτου» κριτηρίων για τη διανομή του φυσικού αερίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του τις πιθανές συνέπειες των ελλείψεων στις αλυσίδες εφοδιασμού, στην ανταγωνιστικότητα και στην παροχή βασικών προϊόντων και υπηρεσιών. Ουσιαστικά, εισηγείται εμμέσως την υιοθέτηση κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων για την επιβολή δελτίου στη διανομή του φυσικού αερίου.

Ζαχάροβα: «Πολλά θα εξαρτηθούν από τους εταίρους μας»

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα έκανε δηλώσεις και σε μία λακωνική, αλλά και... εκβιαστική αποστροφή του λόγου της, ανέφερε πως «...δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τίποτα για τον Nord Stream 1. Πολλά θα εξαρτηθούν από τους εταίρους μας».

Οι προσομοιώσεις από τους διαχειριστές φυσικού αερίου της Ε.Ε. δείχνουν ότι, σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών από τον Ιούλιο, τα επίπεδα αποθήκευσης θα περιοριστούν σε 65%-71% στις αρχές Νοεμβρίου, ήτοι θα βρίσκονται σημαντικά κάτω από τον στόχο ασφαλείας του 80%, που έχει θέσει η Ε.Ε. Η Κομισιόν αναφέρει επίσης ότι οι συνολικές ροές από τη Ρωσία έχουν πέσει ήδη κάτω από το 30% του μέσου όρου της περιόδου 2016-2021, γεγονός που έχει άμεσες επιπτώσεις σε τουλάχιστον 12 κράτη - μέλη και έχει φέρει τη Γερμανία στα όρια του ενεργειακού συναγερμού.

Η Γερμανία, η οποία δέχεται και το ισχυρότερο πλήγμα από τη διακοπή των ρωσικών ροών, αναζητά εναγωνίως εναλλακτικούς προμηθευτές και, όπως μεταδίδει επίσης το Bloomberg, έχει ξεκινήσει εντατικές διαπραγματεύσεις με κορυφαίους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του ενεργειακού κολοσσού Shell, για την αναπλήρωση του αερίου της Gazprom.

Το φυσικό αέριο δεν βρίσκεται στο νέο πακέτο κυρώσεων

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα νέο 7ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, αλλά είναι ήδη σαφές ότι δεν θα περιλαμβάνει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία καθώς πάρα πολλά κράτη μέλη δεν μπορούν να προσαρμοστούν τόσο γρήγορα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις που βρίσκονται στο τελικό στάδιο έγκρισης από τα εκτελεστικά όργανα της ΕΕ αναμένεται να απαγορεύσουν τις εισαγωγές χρυσού, να διευρύνουν τον κατάλογο αγαθών διπλής χρήσης που απαγορεύονται για εξαγωγή στη Ρωσία και να επικεντρωθούν σε περισσότερα φυσικά πρόσωπα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το νέο πακέτο κυρώσεων τις επόμενες ημέρες και τα κράτη μέλη θα μπορούν να το εγκρίνουν αμέσως μετά, δήλωσε ο Πετρ Φιάλα. «Ένα έβδομο πακέτο ετοιμάζεται και νομίζω ότι είναι κάτι θετικό», είπε ο Πετρ Φιάλα μιλώντας από το γραφείο του στην Πράγα. «Αυτό που προβληματίζει είναι νέες κυρώσεις στην ενέργεια, γιατί πρέπει να τηρηθεί ένας κανόνας, ότι οι κυρώσεις πρέπει να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη Ρωσία παρά στις χώρες που τις επιβάλλουν». Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο ο πρωθυπουργός της Τσεχίας είπε πως δεν πρέπει συμπεριληφθεί στο νέο πακέτο κυρώσεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA