Μενού
  • Α-
  • Α+

«Γενική κινητοποίηση» για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας τους επόμενους μήνες, ιδίως τον επόμενο χειμώνα», ανακοίνωσε o Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα «TF1» και «France 2». Ανήμερα της Εθνικής Γιορτής της Γαλλίας, ο ένοικος των Ηλυσίων υποστήριξε ότι, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα ενεργειακό «σχέδιο νηφαλιότητας» εντός του καλοκαιριού για τον σκοπό αυτό. «Πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για ένα σενάριο όπου θα μπορούμε να κάνουμε και χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη: Uber: Αγωγή από 550 γυναίκες στις ΗΠΑ για σεξουαλική κακοποίηση και απαγωγές από οδηγούς

Συγκεκριμένα, για «δύσκολο» και «σκληρό» φθινόπωρο, τόσο στο μέτωπο της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, όσο και στο μέτωπο της γαλλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε, με την ευκαιρία της σημερινής εθνικής εορτής της Γαλλίας.

Αναφερόμενος στη Ρωσία τόνισε ότι χρησιμοποιεί την παροχή του φυσικού αερίου ως «πολεμικό όπλο» και εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα διακόψει πλήρως την παροχή του προς τις ευρωπαϊκές χώρες. «Πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για ένα σενάριο όπου θα μπορούμε να κάνουμε και χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο», τόνισε!

Σημείωσε επίσης ότι η Γαλλία είναι λιγότερο εκτεθειμένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, την οποία όπως ανέφερε η χώρα του θα βοηθήσει. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας για την Ευρώπη, όπως η Νορβηγία, το Κατάρ, η Νιγηρία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Για το θέμα της ενέργειας ανέφερε ακόμη ότι στρατηγική του είναι η εξοικονόμηση και ότι προς το σκοπό αυτό έχει ήδη δοθεί εντολή στις κρατικές υπηρεσίες να εφαρμόζουν προγράμματα μείωσης της κατανάλωσης. Ανέφερε επίσης ότι η εξοικονόμηση ενέργειας συνιστά συνολική ευθύνη όλων των Γάλλων πολιτών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι συμβατή και προς τους στόχους που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε επίσης υπέρ της αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, η τιμή της οποίας όπως είπε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές του φυσικού αερίου. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας λέγοντας πως είναι αναγκαία και απαραίτητη. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα υιοθετηθούν στο εσωτερικό της Γαλλίας ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε κατ αρχήν σε μέτρα οικονομικής ενίσχυσης προς τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα τους.

«Η δράση μου για την Uber ήταν γνωστή στον Ολάντ»

Σχετικά με το σκάνδαλο της Uber με το οποίο συνδέθηκε μετά την αποκάλυψη εγγράφων, σχολίασε τις εις βάρος του κατηγορίες και επανέλαβε πως αν το έκρινε απαραίτητο θα ξαναέκανε ότι έκανε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός Οικονομίας και ότι οι δραστηριότητες του ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και του τότε προέδρου της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ. Επί της ουσίας ανέφερε ότι η Uber δημιούργησε θέσεις εργασίας τις οποίες η εταιρείες ταξί δεν ήταν σε θέση να δημιουργήσουν εξ αιτίας του ολιγοπωλιακού τους χαρακτήρα. Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί το εργασιακό καθεστώς αυτών που απασχολούνται σε ψηφιακές πλατφόρμες.

«Υπερασπίστηκα πλήρως αυτό το άνοιγμα της αγοράς και θα το υπερασπιστώ και αύριο», τόνισε ο Μακρόν προσθέτοντας: «Δεν έχω την ιδιοσυγκρασία να βρίσκομαι υπό επιρροή», είπε, αναφερόμενος επίσης στην κριτική για την εγγύτητά του με το λόμπι της πλατφόρμας εκείνη την εποχή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA