Μενού
  • Α-
  • Α+

Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό που οι Ρώσοι κινούνται σαν σε παρτίδα... σκάκι γύρω από το φυσικό αέριο, οι μάσκες έπεσαν, το Κρεμλίνο δεν τηρεί πλέον ούτε τα προσχήματα με την Μαρία Ζαχάροβα να λέει δημόσια πως δεν είναι το πρόβλημα η «βλάβη», δεν είναι το θέμα ο αγωγός Nord Stream 1, αλλά οι κυρώσεις που μας επέβαλε η Δύση! Η Μόσχα λοιπόν, βάζει... τουρμπίνα στις απειλές προς την Κομισιόν, τονίζοντας πως αν δεν άρει το εμπάργκο και τα μέτρα εναντίον της, τότε το ρωσικό φυσικό αέριο τελειώνει για την Ευρώπη!

Διαβάστε ακόμη: Κομισιόν: Βλαντίμιρ Πούτιν: «Το σχέδιο πείνας του Ρώσου προέδρου» - Τι αποκαλύπτει το Politico

Δεν τίθεται καν θέμα συντήρησης του αγωγού πλέον και όλα δείχνουν ότι στις 21 Ιουλίου ο Nord Stream 1 θα παραμείνει ερμητικά κλειστός και δεν πρόκειται να περάσει ούτε σταγόνα φυσικού αερίου. 

Από το σκάκι στο... πόκερ 

Και κάπου εδώ το παιχνίδι αλλάζει και από σκάκι γίνεται πόκερ! Η Ρωσία αρχικά ξεκίνησε το παζάρι με τα ρούβλια αναγκάζοντας τις Ευρωπαϊκές Εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες και να πληρώνουν σε ρούβλια, διαφορετικά, η Μόσχα θα τους έκοβε την παροχή. Αφού η Ευρώπη αναγκάστηκε να υποχωρήσει σε αυτό και υπήρξε ένας «συμβιβασμός», ο Βλαντίμιρ Πούτιν έβαλε σε εφαρμογή το επόμενο στάδιο πίεσης, μειώνοντας τις ροές προς την Ευρώπη. Οι χώρες κράτη - μέλη της ΕΕ άρχισαν να παίρνουν φυσικό αέριο με το σταγονόμετρο και κυρίως η Γερμανία που φαίνεται να έχει μπει περισσότερο στο μάτι του Ρώσου προέδρου.

Η Κομισιόν από την πλευρά της γνωρίζει πως εάν η Ρωσία κόψει το προϊόν που εξάγει στον μεγαλύτερο πελάτη της, τότε θα είναι και εκείνη πολλαπλά χαμένη, αφού ούτε λίγο, ούτε πολύ 100 δισεκατομμύρια το χρόνο μπαίνουν στην τσέπη του Πούτιν από πώλησης μόνο στην Ευρώπη!

Κάπου εκεί μένει να φανεί εάν η Ρωσία είναι διατεθειμένη να χάσει αυτά τα χρήματα και ρισκάροντας σε μεγάλο βαθμό να μην έχει πού να διοχετεύσει το νο1 εξαγώγιμο ορυκτό της. Την ίδια ώρα, Ευρώπη καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, αφού εάν υποχωρήσει και αυτή τη φορά θα έχει γονατίσει μπροστά στον Πούτιν και εκείνος θα είναι ο μεγάλος νικητής που θα ορίζει ολοκληρωτικά το παιχνίδι.

Εάν η Ευρώπη δεν ενδώσει στους εκβιασμούς, δηλαδή επιμείνει στις κυρώσεις και στο 7ο πακέτο μέτρων με εμπάργκο ακόμη και στον χρυσό, τότε ο Πούτιν δεν θα παίζει μόνος του, αλλά η Ευρώπη θα υποστεί ένα μεγάλο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό κόστος με την ακρίβεια να χτυπάει κόκκινο σε όλους τους τομείς!

Μεντβέντεφ: «Μετά τον Τζόνσον και τον Ντράγκι, ποιος έχει σειρά»;

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Ρωσία, είναι η σαρκαστική ανάρτηση στη ρωσική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram, που έκανε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Μόσχα, ο οποίος έκανε χιούμορ με την πολιτική κρίση στην Ευρώπη, την οποία θεωρεί αποτέλεσμα της ρωσικής πίεσης.

Ο Μεντβέντεφ δημοσίευσε διαδοχικά φωτογραφίες του Μπόρις Τζόνσον και του Μάριο Ντράγκι, στη συνέχεια μια μαύρη φιγούρα με ένα λατινικό ερωτηματικό που σημαίνει «ποιος θα είναι ο επόμενος;», όπως αναφέρει το ιταλικό ansa. Ήδη τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μεντβέντεφ είχε μιλήσει ξανά μετά την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού γράφοντας στο Telegram, «οι καλύτεροι φίλοι της παρέας φεύγουν. Η νίκη κινδυνεύει! Ο πρώτος έφυγε…».

«Κλαίει η καρδιά μου όταν βλέπω ότι στην άλλη άκρη του κόσμου, στη Μόσχα που είναι μια απολυταρχία, ο Μεντβέντεφ πανηγυρίζει επειδή μια από τις πιο ισχυρές δημοκρατίες στον κόσμο, η Ιταλία, έχει αποδυναμωθεί», σχολίασε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο στο κρατικό κανάλι Rai1 το βράδυ της Πέμπτης. Την Παρασκευή, τον μιμήθηκε και ο Ρώσος πρέσβης στη Μεγάλη Βρετανία, που δείχνει ότι οι Ρώσοι απολαμβάνουν τις πολιτικές αναταράξεις που προκαλούν στη Δύση.

Φωτοβολταϊκά και αντηλιακές μεμβράνες

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στη Γερμανία προετοιμάζονται για τα χειρότερα και ήδη έχει αρχίσει μία σειρά από μέτρα. Η γερμανική κυβέρνηση θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα στους πολίτες στην εξοικονόμηση ενέργειας, αποφάσισε σε όλα τα υπουργεία, αλλά και σε δημόσιους οργανισμούς, τα κλιματιστικά να ανάβουν μόνο μέχρι τους 26 βαθμούς κελσίου, ακόμα και σε συνθήκες καύσωνα.

Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εξωτερικών θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση ενέργειας, καθώς έχει βάλει φωτοβολταϊκά πάνελ στις ταράτσες και αντηλιακές μεμβράνες στα τζάμια των παραθύρων έτσι ώστε να κάνει ωφέλιμη την ενέργεια του ήλιου. 

Στο στόχαστρο των κυρώσεων ο ρωσικός χρυσός

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε στο στόχαστρο τον χρυσό, στο πλαίσιο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τα... τερτίπια στο φυσικό αέριο. Ο χρυσός είναι κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν για τη Ρωσία και η Κομισιόν θέλει να πιέσει περισσότερο τη ρωσική οικονομία. Μετά την ενέργεια, ο χρυσός αποφέρει τεράστια έσοδα στη Ρωσία, που το 2020 ξεπέρασαν τα 18,5 δις ευρώ.

Μέσω του twitter, η πρόεδρος της Κομισιόν σχολίασε τις νέες κυρώσεις, λέγοντας πως η Μόσχα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει υψηλό κόστος για την επιθετικότητά της. Οι νέες προτάσεις παρουσιάστηκαν ως ένα πακέτο ενίσχυσης των προηγούμενων μέτρων που υιοθέτησαν τα 27 κράτη μέλη.

«Αυτό που δουλεύει αυτή τη στιγμή η Κομισιόν με τα κράτη μέλη δεν είναι ένα ακόμα πακέτο κυρώσεων. Στην πραγματικότητα τελειοποιούνται κάποιες λεπτομέρειες των προηγούμενων κυρώσεων ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανότητα μη εφαρμογής τους. Και παράλληλα να μπλοκαριστούν κάποιες δίοδοι διαφυγής που εντοπίσαμε στην εφαρμογή των κυρώσεων ενώ την ίδια στιγμή θα ευθυγραμμίσουμε τις κυρώσεις με τα συμπεράσματα της συνόδου της G7», είπε ο Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας με στόχο να παραλύσει τη ρωσική οικονομία και τη δυνατότητα του Πούτιν να χρηματοδοτεί την εισβολή στην Ουκρανία. Όμως ακόμη δεν έχει γίνει το βήμα προς το εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Την ερχόμενη Δευτέρα θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών η πρόταση της Κομισιόν για το χρυσό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA