Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολοένα και αυξάνονται τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο περί λαθρεμπορίου όπλων από την Ουκρανία προς τρίτες χώρες. Η υπόθεση της πώλησης όπλων που φτάνουν στην Ουκρανία από άλλες χώρες ως ενίσχυση στην άμυνα της χώρας, απέναντι στη ρωσική απειλή έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η Ευρωπαϊκή Ενωση προχώρησε πρόσφατα στη δημιουργία κόμβου υποστήριξης στη Μολδαβία. Για το θέμα υπάρχουν αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ, την ώρα βεβαίως που η Ουκρανία διαψεύδει τα σενάρια και τα αποδίδει σε «ρωσική προβοκάτσια».

«Είναι δύσκολο να αποφύγουμε το λαθρεμπόριο όπλων. Προσπαθούμε να το παρακολουθούμε, αλλά θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι θα τα καταφέρουμε. Αποτύχαμε μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε τώρα», ανέφερε, μιλώντας ανώνυμα στο EUobserver, αξιωματούχος της ΕΕ. Η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Ιλβα Γιόχανσον ανακοίνωσε πρόσφατα τις κινήσεις για τη διερέυνηση, σε μία περίοδο που ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι αυξάνει την πίεση για νέες προμήθειες όπλων και πυρομαχικών προς τη χώρα του.

Διαβάστε ακόμη: Συντριβή Antonov: Στο μικροσκόπιο των Αρχών οι όλμοι που μετέφερε το αεροσκάφος

Περισσότερα όπλα απ' ότι σε Αφγανιστάν και Ιράκ

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ το θέμα έφτασε μέχρι το Κογκρέσο με τους ρεπουπλικανούς να κάνουν λόγο για σοβαρά ερωτήματα γύρω από τον οπλισμό και τη στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποστέλλεται στην Ουκρανία. Μάλιστα σύμφωνα με τη βουλευτή, Βικτόρια Σπάρτς, από την πλευρά της Ουκρανίας απορρίπτουν έναν ελεγκτικό μηχανισμό, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και στα Μέσα των ΗΠΑ που με τη σειρά τους αφήνουν σαφείς αιχμές κατά του Τζο Μπάιντεν.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Οι φωνές από το διεθνή Μέσα ενημέρωσης αυξάνονται συνεχώς με τους Financial Times να κάνουν λόγο για «συναγερμό από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για τον κίνδυνο λαθρεμπορίου όπλων στην Ουκρανία». Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο για τις έκτακτες δαπάνες που αναμένεται να εγκριθεί στη Γερουσία των ΗΠΑ θα εδραιώσει το καθεστώς της Ουκρανίας ως ο μεγαλύτερος αποδέκτης βοήθειας για την ασφάλεια των ΗΠΑ στον κόσμο, λαμβάνοντας περισσότερα όπλα το 2022 από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν ποτέ στο Αφγανιστάν, το Ιράκ ή το Ισραήλ σε ένα μόνο χρόνο.  Ανάλογους φόβους έχει εκφράσει το προηγούμενο διάστημα και το Ισραήλ αναφέροντας πως όπλα από την Ουκρανία μπορούν να φτάσουν στη Συρία και από εκεί να βρεθούν στα χέρια παραστρατιωτικών οργανώσεων. Μάλιστα είχε γίνει ιδιαίτερη αναφορά σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ενός Σύρου μαχητή που καυχιέται ότι πήρε προηγμένα δυτικά όπλα από την Ουκρανία. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η αντίδραση της Ουκρανίας

Από την πλευρά της η Ουκρανία διαψεύδει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο κάνοντας λόγο για ρωσική προπαγάνδα. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας Oleksii Reznikov είπε ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί που διαδίδουν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τον κίνδυνο λαθρεμπορίου όπλων από την Ουκρανία θα μπορούσαν να διαδίδουν «ρωσική παραπληροφόρηση».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Σημείωσε, δε, ότι ορισμένοι από τους συμμάχους της Ουκρανίας είχαν στείλει στρατιωτικούς εκπροσώπους στη χώρα για να παρακολουθήσουν τη ροή των όπλων που δώρησαν και κάλεσε και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Καρατομήσεις από τον Ζελέσκι

Εν μέσω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε σε δύο κινήσεις που προκάλεσαν αίσθηση, καθώς με εκτελεστικά διατάγματα που εξέδωσε αργά απόψε, απέλυσε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας και τη Γενική Εισαγγελέα της χώρας. Η απόφαση αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, χωρίς καμία εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν. Ο Ιβαν Μπακάνοφ, ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας, είναι παιδικός φίλος του Ζελένσκι, αλλά και συνεργάτης του πριν ασχοληθούν με την πολιτική. Από την άλλη, η Γενική Εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα είχε αναλάβει την προσπάθεια δίωξης των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA