Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανάσυρσης των νεκρών από το αεροσκάφος τύπου Antonov που συνετρίβη κοντά στην Καβάλα αργά το βράδυ του Σαββάτου (16/7), συνεχίζεται το μυστήριο με το «ευαίσθητο υλικό» που μετέφερε το μοιραίο αεροπλάνο και αν είναι επικίνδυνο για τους κατοίκους της περιοχής. Αν και μετά από τις έρευνες στον τόπο της συντριβής, δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες, ωστόσο οι Αρχές απέκλεισαν αρκετές περιοχές καθώς συντρίμμια του Antonov αλλά και πυρομαχικά βρίσκονται διασκορπισμένα σε μεγάλη απόσταση. Μάλιστα, όπως δείχνουν οι έρευνες των πυροτεχνουργών αλλά και των ναρκαλιευτών του Στρατού που βρίσκονται στο σημείο της συντριβής, το μοιραίο Antonov ήταν γεμάτο με όλμους. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί κάνουν λόγο για εκπαιδευτικά και φωτιστικά βλήματα 62 και 82 χιλιοστών, τα οποία μετέφερε το αεροσκάφος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του MEGA, ο Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, προϊστάμενος διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημείωσε πως μετά την έρευνα του στρατού δεν έχουν βρεθεί τοξικές ουσίες στον τόπο της συντριβής. «Εχουν ληφθεί δείγματα εδάφους ώστε να γίνουν οι αναλύσεις των χημικών παραμέτρων. Αυτές θα πάνε στο Γενικό Χημείο του Κράτους και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και τα αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα πάρουν δείγματα και από το νερό και από το έδαφος και από τον αέρα ώστε να διασφαλίσουμε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων».

Σύμφωνα με τον κ. Χουβαρδά, η περιοχή θα παραμείνει αποκλεισμένη για αρκετό καιρό, «καθώς πρέπει να γίνει εκκαθάριση όλων των δειγμάτων που έχουν βρεθεί. Προτεραιότητα είναι τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να μπορούν να μπουν στις περιοχές ώστε να αποκαταστήσουν τη ρευματοδότηση».

Νωρίτερα σήμερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Σερβίας έδωσαν αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο του Antonov An-12, το οποίο συνετρίβη στην κοινότητα Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας. Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις, στη νότια Σερβία, και, σύμφωνα με τον Σέρβο υπουργό Άμυνας, είχε προορισμό την Ντάχα του Μπαγκλαντές, με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμαν και το Ριάντ. 

Συγκεκριμένα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir (εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίου), και σύμφωνα με την ενημέρωση το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

 Δεν ήταν ενημερωμένες οι ελληνικές Αρχές

Οπως αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται ο ΑΝΤ1, οι ελληνικές Αρχές δεν είχαν ενημερωθεί για το φορτίο που μετέφερε το Antonov και αυτό γιατί η Σερβία, από όπου ξεκίνησε το δρομολόγιο αλλά και όπου εδρεύει η εταιρεία που το ναύλωσε όφειλε να έχει ενημερώσει την πρεσβεία της στην Αθήνα ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος μετέφερε «ευαίσθητο» φορτίο.

Η σερβική πρεσβεία στην Αθήνα, από την πλευρά της έπρεπε να έχει ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του θα ενημέρωνε βάσει της συγκεκριμένης διαδικασίας την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία και θα έδινε τη σχετική άδεια διέλευσης από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Ετσι τα στοιχεία δείχνουν πως το Βελιγράδι δεν ακολούθησε την ενδεδειγμένη διαδικασία.

Σε εγρήγορση παραμένει η τοπική κοινωνία

Σοκαρισμένοι εξακολουθούν να είναι οι κάτοικοι στο χωριό Αντιφίλιπποι, κοντά στην Καβάλα, με το μοιραίο Antonov που συνετρίβη αργά το βράδυ του Σαββάτου, να πέφτει μόλις 400 μέτρα μακριά από το πρώτο σπίτι του οικισμού. Επικράτησαν σκηνές πανικού στο χωριό με τους αυτόπτες μάρτυρες να μην μπορούν να πιστέψουν πως ένα φλεγόμενο αεροσκάφος κατευθυνόταν ακριβώς πάνω τους, πέφτοντας τελικά μερικές εκατοντάδες μακριά από τα σπίτια τους.

Μάλιστα οι διαδοχικές εκρήξεις που ακολούθησαν τη συντριβή του αεροπλάνου έκαναν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για τους κατοίκους του χωριού, καθώς τα τζάμια από τα σπίτια τους τραντάχτηκαν βίαια, ενώ από την πτώση του αεροπλάνου υπήρξε ένας μίνι σεισμός στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί κάτοικοι της περιοχής μετά το αρχικό σοκ κατευθύνθηκαν προς το σημείο της συντριβής για να δουν ιδίοις όμμασι τι ακριβώς συνέβη κι αν υπάρχουν επιζώντες αλλά η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής που απέκλεισε το σημείο αλλά και η λευκή σκόνη που βρήκαν στην περιοχή τους απέτρεψε από το να πλησιάσουν πολύ κοντά τα συντρίμμια. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα ήταν βέβαιοι πως θα χρειαστεί να εκκενώσουν την περιοχή, με την ανησυχία να περισσεύει.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κατοίκου της περιοχής, Πασχάλη Λιόντα, ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Open ανέφερε: «Γύρω στις 11 παρά ακούσαμε τον θόρυβο από το αεροπλάνο και βγήκαμε στην μπαλκονόπορτα. Είδαμε τη φλόγα και μετά το σύρσιμο που ακούστηκε που τραντάχτηκε το σπίτι μας, έγινε η μεγάλη έκρηξη. Είδαμε το μανιτάρι από την έκρηξη ενώ η φωτιά και ο καπνός πήγαν πολύ ψηλά. Μετά ακολούθησαν αλλεπάλληλες εκρήξεις. Φοβηθήκαμε λίγο, πανικοβληθήκαμε, ενώ μας ενημέρωσαν μετά από λίγο από τον Δήμο πως πρέπει να κλείσουμε τα παράθυρα. Αμέσως μετά την πτώση έπεσε αμέσως το ρεύμα».

«Παναγιά μου πέφτει...» - Εικόνες αποκάλυψης με το φλεγόμενο Antonov

Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα για τη συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους τύπου Antonov που κατέπεσε φλεγόμενο αργά χθες βράδυ σε αγροτική περιοχή, στο Παλαιοχώρι Καβάλας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα 8 μέλη του πληρώματος. Το Antonov ήταν φορτωμένο με τόνους όπλων και πυρομαχικών, σημαίνοντας συναγερμό στις Αρχές, αλλά και ανησυχία στους κατοίκους. Σε σοκ αυτόπτες μάρτυρες περιέγραφαν «Μια πύρινη μπάλα που πλησίαζε τη γη...». Είναι χαρακτηριστικά τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, με τους κατοίκους άναυδους να κοιτούν το φλεγόμενο αεροπλάνο να πέφτει στο έδαφος και να μην μπορούν να το πιστέψουν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA