Μενού
  • Α-
  • Α+

H ρωσική εταιρεία προμήθειας φυσικού αερίου Gazprom «κόβει» παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από το Reuters. Συγκεκριμένα η εταιρεία, επικαλείται σε επιστολή της λόγους ανωτέρας βίας και διακόπτει τις παραδόσεις σε έναν σημαντικό πελάτη της, χωρίς να διευκρινίζει ούτε για ποιον πελάτη πρόκειται, αλλά ούτε και για το χρονικό διάστημα της διακοπής.  Η εν λόγω επιστολή έχει ημερομηνία 14 Ιουλίου 2022, αναφέρει ότι η Gazprom δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις εφοδιασμού, λόγω «έκτακτων» περιστάσεων εκτός του ελέγχου της, και η ημερομηνία της επιστολής είναι σε κοντινή απόσταση από την ημέρα που έκλεισε η στρόφυγγα για τον Nord Stream 1, για διάστημα 10 περίπου ημερών για «συντήρηση και εργασίες».

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Πώς «στήνει» το σκηνικό «επαναπροωθήσεων» μεταναστών στο Αιγαίο

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως η επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα το Reuters, αφορά προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία και σε άλλες χώρες που γίνονται μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Ο συγκεκριμένος αγωγός που θεωρείται ως ο σημαντικότερος για την προμήθεια του καυσίμου στην Ευρώπη έχει ήδη κλείσει για λόγους συντήρησης, αλλά εδώ και μέρες οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει την απαισιοδοξία τους για το αν θα ξεκινήσει και πάλι, μετά τις 21 Ιουλίου. Με τη δημοσιοποίηση της επιστολής από το Reuters, εντείνονται οι ανησυχίες για τις παραδόσεις φυσικού αερίου, αφού κανείς δεν είναι σίγουρος αν θα ανοίξει εκ νέου ο αγωγός, από τον οποίο εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά η Γερμανία. 

Οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία ενισχύουν το σενάριο «αντίποινων» του Βλάντιμιρ Πούτιν που ήδη έχει αναστείλει ή μειώσει την προμήθεια αερίου σε πολλές χώρες. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για το αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις εργασίες στον αγωγό για να μειώσει πλήρως την παράδοση φυσικού αερίου προς το Βερολίνο.  Σε κάθε περίπτωση, η Gazprom έχει ήδη μειώσει σημαντικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 στη βόρεια Γερμανία, επικαλούμενη κάθε φορά καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA